G4Media.ro

Creșteri de taxe și impozite de la 1 august, decise de guvernul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Creșteri de taxe și impozite de la 1 august, decise de guvernul Ciucă: se majorează accizele la țigări și contribuțiile la contractele part-time

Majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, creşterea impozitelor pe veniturile din jocuri de noroc şi raportarea la salariul minim a contribuţiilor sociale pentru contractele part-time sunt câteva dintre modificările fiscale care se vor aplica din 1 august, potrivit unei analize Agerpres.

Potrivit Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

De la această prevedere sunt exceptate câteva categorii de persoane, printre care elevii, studenţii cu vârsta pâna la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii, persoanele care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de baza minim brut pe ţară.

În ceea ce priveşte veniturile din jocuri de noroc, cotele de impozit vor fi modificate astfel: 3% până la 10.000 lei inclusiv; 300 lei + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei; 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei. Impozitul datorat se va determina la fiecare plată.

Pentru ţigarete, acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 ţigarete, de la 563,97 lei/1000 ţigarete.

Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 august se numără şi reducerea la 10.000 de lei a pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor.

Ordonanţa de modificare a Codului fiscal a fost adoptată de Guvern în 15 iulie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Hai sus cu taxele. Puneti si impozitul pe bunuri de zece ori mai mare. Si neaparat implementati odata taxa aceea pe aerul respirat, ca altfel nu prea vad de unde sa acoperiti salariile marite ale bugetarilor si pensiile speciale…

  2. Avem un guvern de kk@kat,emanat din Romînia pro FUND ă,mai puțin Bogdan Aurescu emanat din Roșia Montană.

  3. La Contractele Part-time cu 30 de lei in 4 Ore , trebuie sa Plateasca Patronul la Casa de Pensii 640 de lei si la Casa de Sanatate circa 350 lei , pentru un Venit Minim de 2550 de lei , la Casa de Pensii .

  4. Fumatul in timp ce joci la pacanele dobandeste un statut social inalt, sarakii ruleaza frunze de nuc la alba-neagra. 🙁

  5. N-azis dulapu’ că nu sunt taxe pentru omul de rând?!?porci cu șoriciul gros!!!și buzunarele pline!!!

  6. N-a zis dulapu’ că nu sunt taxe pentru omul de rând?!?porci cu șoriciul gros!!!și buzunarele pline!!!

  7. La un Contract Part-time de 4 ore pe Zi de 30 lei si ceva , Salariatul primeste in Mana 1000 de lei pe luna , iar la un Salariul de 2000 de lei in Mana pe luna , a cate 60 de lei si ceva , pe zi , in Ambele Cazuri , Patronul trebuie sa Plateasca la Casa de Pensii 640 de lei pe luna si la Sanatate de 350 de lei , la un Venit Minim pe Contract cu Casa de Pensii de 2550 lei .

  8. Daca inteleg bine, pentru un castig din pacanele sub 10000 lei este necesara plata unui impozit de 3%, iar pentru un om muncitor, cu brut sub 10000 lei taxele totale (impozit + contributii) sunt de ~46%.
    Cu alte cuvinte, unul care nu munceste, isi bea mintile in carciuma, fumeaza pe banda rulanta si traieste numai din pacanele, care va beneficia de ajutor social si pensie sociala (ca nu a muncit), va accesa sistemul se sanatate de stat, o va face pe banii si taxele unuia care munceste de rupe si caruia statul ii ia aproape jumatate din ce castiga ca sa-l sustina pe primul.
    Avea bunica o vorba: „Cine-i harnic si munceste, are tot ce isi doreste. Cine-i lenes si nu prea, are tot asa!”

  9. Motto:
    „Noi suntem ţara lui Impozit Vodă,
    La noi, tot perceptorii sunt la modă,
    Ne zbatem în impozite şi-n lanţuri,
    Sub grele ministere de finanţuri.”
    (Adrian Păunescu- Ţara lui Impozit Vodă)
    Pentru a face rost la buget de banii necesari intretinerii unui aparat birocratic lacom si ineficient, actualul guvern de coalitie PSD-PNL-UDMR a adoptat măsuri aberante prin care jecmăneste fără scrupule tot ce prinde începând cu mediul de afaceri si până la dublarea impozitului pe proprietate (inclusiv de garsonieră) prin tot felul de biruri si taxe noi. Cea mai idioata măsură este cresterea contribuției la Stat pentru munca part-time, cât pentru normă întreagă.
    Nimic insă despre reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    De asemenea, atragerea fondurilor europene in special pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este conditionata de îndeplinirea programului de reforme propuse de România si agreate împreuna cu oficialii Comisiei Europene, si anume:
    -Reforma pensiilor;
    -Reforme în politica fiscală;
    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat;
    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică;
    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare;
    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice;
    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție;
    -Transport fără emisii de carbon;
    -Energie Regenerabilă.