G4Media.ro

Coronavirus în Chile: De ce crește numărul infecțiilor în pofida ratei ridicate…

sursa foto: gov.uk

Coronavirus în Chile: De ce crește numărul infecțiilor în pofida ratei ridicate de vaccinare? Comparație cu Israel, lecție pentru Marea Britanie

Chile era până acum o lună o țară dată drept în exemplu în America de Sud – continent crunt lovit de pandemia de Coronavirus – pentru rata ridicată de vaccinare a populației care făcuse să scadă rata infecțiilor și a deceselor.

Dar de la sfârșitul lunii februarie numărul infecțiilor s-a dublat de la 3500 la 7000 pe zi, iar numărul cumulat al deceselor de la debutul pandemiei a depășit 31000 într-o țară cu populația de aproape 19 milioane.
Și aceasta în pofida faptului că peste 40% din populație a fost inoculată cu prima doză de vaccin iar aproape 20% cu a doză.

În ciuda ratelor ridicate de vaccinare din Chile, experții spun că mai multe tulpini infecțioase ale virusului, relaxarea distanțării sociale și mobilitatea sporită au contribuit la creșterea cazurilor, ilustrând modul în care vaccinarea în izolare nu este un panaceu.

Așadar, în primul rând a fost răspândirea unor tulpini noi, mai virulente, ale virusului, în special din Brazilia. În al doilea rând, chilienii s-au deplasat mai mult după ce s-au întors din vacanțele de vară din martie. Și, în al treilea rând a existat o aderență mai puțin strictă la distanțarea socială, în parte pentru că oamenii s-au simțit mai în siguranță din cauza programului de vaccinare – dar și din cauza oboselii de carantină

În plus, vaccinul Sinovac, administrat în proporție de 90%, față de 10% Pfizer/BioNTech, este complet eficient numai după a doua doză, spre deosebire de vaccinul Pfizer care este mult mai eficient după doar una.

Deși aproximativ 40% din chilieni au primit o doză până acum, mai puțin de jumătate din acest procent au primit două deoze. Un studiu recent al eficacității programului de vaccinare din Chile a constatat că, la două săptămâni după ce a primit un al doilea vaccin, acesta este eficient la 56%, dar cu o singură doză scade la doar 3%.

Comparația cu Israel și Marea Britanie

Așa cum Chile este lider pe continentul american la rata de vaccinare a populației, Israel este liderul mondial cu peste jumătate din populație vaccinată. Dar în timp ce în Chile epidemia a repornit cu rapiditate, Israelul, o țară cu o populație jumătate cât a statului latino-american, a reușit să aducă numărul infecțiilor de la circa 10.000 pe zi la doar câteva sute.

Cazul Israelului are o diferență esențială față de cel din Chile, prin faptul că a administrat exclusiv vaccinul Pfizer / BioNTech, în timp ce Chile folosește Pfizer / BioNTech și Sinovac Biotech. Vaccinul Pfizer / BioNTech s-a dovedit unul dintre cele mai performante în studiile clinice.

În plus, Israelul nu relaxat așa rapid ca Chile restricțiile. În timp ce Israelul se bucură acum de rate scăzute de infecție, efectul vaccinului pare să se stabilit după o perioadă mai lungă decât se credea inițial. De fapt, țara a suferit cea mai gravă creștere a infecțiilor în timpul pandemiei chiar și după ce a fost distribuit vaccinul, cu o carantină strictă.

Situația din Chile poate fi o lecție, inclusiv pentru Marea Britanie, liderul european în privința ratelor de vaccinare, cu o inoculare a peste jumătate din populația adultă și care luni speră să ajungă la pragul imunității colective sau “de turmă”.

Ofițerul medical șef al Angliei, Chris Whitty, a declarat că va exista cu siguranță o nouă creștere a ratelor de infectare atunci când Marea Britanie va ieși din carantină. Ceea ce nu este clar este cât de mare va fi revenirea epidemiei și când va atinge vârful.

Documentele publicate luni de experții guvernamentali Sage sugerează că un al treilea val ar putea atinge vârful la sfârșitul lunii iulie sau august, cu un scenariu pesimist, dar plauzibil, care anticipează o situație la fel de gravă ca cea experimentată în ianuarie, când au avut loc jumătate din totalul deceselor din Marea Britanie, ajunse acum la un total cumulat de 127.000.

Un factor principal pentru acest rezultat sumbru ar fi dacă vaccinul AstraZeneca se dovedește a fi mai puțin eficient în reducerea infecției.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Povesti vinatoresti, in realitate vaccinul chinezesc cu care se injecteaza nefericitii astia e cam apa de ploaie: eficienta zero dupa prima doza si 56% dupa rapel.

    • Orice comparatie cu Marea Britanie si Israelul e nula din start.

    • Degeaba dau „specialiștii” vina pe oameni ca s-au relaxat dupa vaccinare, ca asta e principalul motiv pentru care ne vaccinam. Sa ne redobândim viata de dinainte de panedmie.
      Eu cred ca marea problemă in Chile e alegerea vaccinului…

    • Nu e chiar zero la Sinovac dupa prima doza, dar e aproape zero. Mai exact 3%.

    • Da, 3%, adica mai nimic, asa ca i-am zis zero.

  2. Deci cea mai eficienta metoda de prevenire a transmiterii ramane masca,distantarea,spalatul,”restul” e ceea ce credem fiecare .
    DE CE NU SE INVESTESTE IN VACCINUL ROMANESC ?
    SUNT DEJA INFORMATII CA ESTE FOARTE EFICIENT.
    CINE STIE,POATE ……SALVAM LUMEA.
    DOAMNE AJUTA!

  3. Nu ne-am mai saturat de un an sa dam ”x” tara exemplu si pe urma contra exemplu samd! mai da le ‘ncolo, e simplu, orice alta forma de ”interactiune”, in afara de a face boala sau de a te vaccina nu e decat o amanare, nimic altceva! Cine face bine azi (adica tine lumea in case cu forta), maine va face rau si invers!

  4. F slab articolul
    Mai citește Petre! Mai citește…du te la surse…caută..

  5. Pare reclamă mascată la Pfizer.
    Stati sa relaxeze Israelul si vedeti…
    Pariem că vor da vina pe ,,tulpina japoneză