G4Media.ro

Copii internaţi pentru supradoze de droguri. Unii au doar 12 ani. Cannabis-ul,…

Sursa foto: Pexels

Copii internaţi pentru supradoze de droguri. Unii au doar 12 ani. Cannabis-ul, pe primul loc. Medic: „Situaţiile cu care ne confruntăm sunt doar vârful icebergului

Dr. Gabriela Niţescu, medic primar în secţia Toxicologie – ATI de la Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, a declarat într-un interviu acordat News.ro că în ultima perioadă prezenţa copiilor care au luat supradoză de droguri este constantă în clinică, una dintre cele mai vechi de acest tip din Capitală, fiind o secţie unicat în structura de urgenţe pediatrice. Acesta este doar vârful icebergului, spune medicul, pentru că aici ajung doar cei cu supradoze, în timp ce numărul celor care consumă este cu mult mai mare. Pe primul loc în rândul substanţelor pe care le consumă copiii este cannabisul, la petreceri sau chiar la şcoală, în combinaţie cu alcool sau cu alte tipuri de droguri.

 Dr. Niţescu: „Avem în jur de 20 de copii pe lună care vin cu supradoze”

„Noi am tras acest semnal de alarmă încă dinaintea anilor 2000, când cazurile cu care ne confruntam erau sporadice, însă începuseră să apară, şi este adevărat, când aveam mai puţine resurse să demonstrăm prezenţa substanţelor psihoactive şi a substanţelor de abuz în cazul intoxicaţiilor la copii. Din păcate, la momentul respectiv, semnalele noastre nu au avut prea mult ecou nici în rândul specialiştilor, nici în rândul publicului larg, şi încet încet s-au conturat şi s-au creat grupurile acestea de consumatori şi în rândul adolescenţilor şi al tinerilor din ţara noastră.

Este adevărat că noi ne confruntăm mai frecvent decât alţi colegi pediatri pentru că noi avem o secţie specializată de toxicologie clinică, care funcţionează de foarte multă vreme, are mai mult de 25 de ani.

Numărul lor a început să crească după anii 2000, a fost o perioadă în care, la prima decadă a anilor 2000, aveam supradoze din drogurile convenţionale, în special heroină şi cannabis. Ulterior a urmat perioada 2009 – 2010, când a fost un boom al supradozelor şi al consumului de substanţe psihoactive noi sau etnobotanice, cum au fost ele denumite iniţial. Până când s-a reglementat comercializarea acestora atât la noi în ţară cât şi pe plan european, iar în ultima perioadă prezenţa acestor copii cu supradoze a devenit constantă la noi în clinică, avem în jur de 20 de copii pe lună care vin cu supradoze”, a explicat Dr. Niţescu.

Copiii care ajung de urgenţă la spital cu supradoză, vârful icebergului. Cei care consumă în mare parte nu ajung să fie diagnosticaţi. Cannabisul este pe primul loc la consum, explică medicul, urmat de substanţe etnobotanice. Consumul are loc inclusiv la şcoală, spune medicul.  

„Este adevărat că situaţiile cu care ne confruntăm noi reprezintă doar o foarte mică parte, aşa cum spunem, vârful icebergului în ceea ce priveşte consumul, pentru că în spitalul nostru ajung copiii cu intoxicaţii, cu supradoze. Restul, tot ce înseamnă consum, numărul este mult mai mare, dar ei nu ajung întotdeauna la supradoză, deci nu ajung să fie diagnosticaţi.

Actualmente pe primul loc se află cannabisul, marijuana, pe care o consumă foarte frecvent la petreceri, chiar în viaţa de zi cu zi,la şcoală, unde se întâlnesc, deci cannabisul este pe primul loc şi supradozele cu cannabis, uneori combinate cu alcool, alteori combinate cu alte substanţe, apoi pe locurile următoare sunt aşa-zisele etnobotanice care astăzi se numesc substanţe psihoactive noi”, a declarat medicul.

Consumator la 12 ani. Vârsta de consum a scăzut foarte mult, iar copiii care se droghează provin atât din familii înstărite, cu posibilităţi financiare, cât şi din medii defavorizate.

„Vârsta de consum a coborât este cam 12 ani. Între 12 şi 18 ani, însă, cei mai mulţi sunt adolescenţi, 14-18 ani.

Sunt atât din medii sociale foarte bune, cât şi din medii defavorizate, avem două extreme: sunt copii care provin din medii socio-economice foarte bune, copii din familii cu posibilităţi, aceştia vin, pe lângă cannabis, şi cu supradoze din alte substanţe care sunt mai scumpe, cum ar fi de exemplu extasy, LSD, am avut în ultimul timp, şi la celălalt pol sunt copiii din mediile defavorizate, din centre de plasament, copii din familii dezorganizate”, a precizat Dr. Niţescu.

De ce recurg copiii din medii bune la consumul de droguri. Internarea durează în funcţie de gravitatea intoxicaţiei. Întâlnirea cu psihologul de întâmpinare, foarte importantă. Acesta are rolul şi de a tria cazurile care au nevoie mai departe de consult psihiatric. Urgenţele în psihiatrie în cazul copiilor sunt puţine, spune medicul, însă există cazuri.

„Foarte mulţi dintre cei cu supradoze consumă la început din curiozitate, divertisment şi încet, încet unii dintre ei devin dependenţi.

Prima staţie în spital este unitatea de primiri urgenţe. Ei sunt preluaţi de colegii noştri de acolo, după aceea, încă de aici, ei sunt consultaţi de către medicii de la noi din secţie şi sunt preluaţi şi internaţi. Urmează internarea, care durează cel puţin 24 de ore, 48, 72, în funcţie de severitatea intoxicaţiei respective, timp în care sunt trataţi simptomatic, în situaţiile în care există antidot se administrează antidot, în această perioadă de spitalizare la noi în secţie, există, conform protocolului, întâlnirea cu psihologul de întâmpinare. Din momentul în care se poate discuta cu copilul, îl preia, discută, află care sunt problemele psihologice, dacă sunt probleme psihiatrice, practic psihologul triază cazurile care necesită mai departe consult psihiatric şi tratament psihiatric şi cazurile care necesită o urmărire numai psihologică.

Există teste care se aplică şi care pot să stabilească dacă este vorba despre un consumator cronic sau dacă este vorba despre un consumator ocazional, psihologul poate să identifice dacă există un sindrom depresiv sau dacă există alte probleme de natură psihologică sau psihiatrică la copilul respectiv. Psihologul discută întotdeauna cu cel puţin unul dintre părinţii copilului, tocmai ca în momentul în care pleacă de la noi să fie îndrumat mai departe.

Există o proporţie foarte mică care necesită transfer aşa-zis de urgenţă, urgenţele în psihiatrie sunt foarte puţine dar există cazuri care necesită transfer în spitalul de psihiatrie pentru tratamentul sindromului de dependenţă”, a spus Dr. Niţescu.

În ce condiţii ajung să consume droguri copiii. De cele mai multe ori, spune Dr. Niţescu, consumul porneşte de la curiozitate şi anturajul în care se regăseşte copilul respectiv. În paralel cu consumul de droguri, au crescut în ultimii ani şi tentativele reale de suicid în cazul copiilor, atrage atenţia Dr. Niţescu. 

„În general consumul de droguri nu apare secundar unor stări din acestea conflictuale, sau cu probleme, în marea majoritate a cazurilor porneşte de la anturaj, curiozitate, divertisment.

Citește mai mult pe news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Selectia naturala. Ca doar nu le da nimeni fortat, pe gît.

  2. nu inteleg cum e aia supradoza de cannabis. Ori medicii aia habar nu au despre ce vorbesc, ori ala nu e canabis. Aici in vest nu s-a auzit de asa ceva, problemele sunt cu c0ca, h3ro si sintetice periculoase. Aici dejacanabisul e in farmacii, numai romanistan se lupta cu canabisul ca america in anii 50 (pentru ca era asociat cu mexicanii, nu de alta…).
    Trecand peste asta, cand a rezolvat prohibitia ceva? Regularizare, taxare si educatie.

    • Exact, doamna doctor vorbește prostii când pune cel mai periculos drog pe aceiași treaptă cu cel mai inofensiv, care pe deasupra nu provoacă supradoza, este legal în mai bine de jumătate din lumea civilizată și acceptat chiar și în tennis: prostii mari de tot și periculoase pentru tinerii care după ce vor fi fumat un joint poate se vor gândii sa bage și niște heroină că doamna doctor a zis că ar fi cam același lucru – bezna minții!

    • Stai ca s.a trezit specialistul din Georgica! Sunt convins ca ar vrea pt copii sai sa fie legalizat canabisul si copii sa mearga la scoala cu un sofer pastilat!
      Asa e in capitalism, nu intelegem noi barbarii
      din Romania ce misto sunt unele lucruri in Occident…unii ar manca si 7ahat daca e din posteriorul unui occidental!

    • Nu exista morți prin supradoza de canabis . Asa ceva nu exista. Pe de alta parte fumatul canabisului de către minori nu este de dorit .

  3. Până în introducem pedeapsa capitală pentru traficanți, nu scăpăm de acesti indivizi fara scrupule care distrug nația.

  4. Într-o ţară-colonie, care nu le-a oferit, nu le oferă şi nu le va oferi nimic, este de înţeles de ce unii vor să evadeze pentru câteva ore dintr-o realitate de coşmar. Nu recomand, dar nici nu condamn.

  5. buuun am citit restul articolului si medicii respectivi ar trebui serios sa se lase de meserie sau articolul e senzationalist. Supradoza pe lsd sau canabis e foarte greu de realizat, insa sa bei pana iti pierzi mintile si intri in coma e foarte usor, alcoolul e legal. Asadar, pacientul se prezinta cu varsaturi sau comatos, sau agitat iar „medicul” intreaba „ai baut?” „da” „ai luat droguri?” „am fumat 1 j0int” „aaa deci asta e, supradoza de canabis” nu ca ala a lichidat juma litru de votca in 2 minute.

  6. Nici nu prea se vrea sa ii prinda. Mare scofala sa „angajezi” niste copii de peste 12 ani ca sa sifoneze tot ce se intampla.

  7. USR e de vină că trotinete, Soros şi lgbt!

  8. Supradoza de cannabis, cum sa demonizezi in asa fel o plantă? Nu exista in istoria consumului de cannabis o asemenea întâmplare, în cel mai rău caz adormi, dar nu ti poate aduce organismul în stare de șoc și mai apoi moarte o doza de THC. Problema esta ca lumea crede asa ceva, oamenii nu vor sa se informeze și cred tot doctorii care sunt plătiți de traficanți, de oamenii politici, pentru că lucrurile ilegale aduc bani frumosi.

  9. Supradoza de canabis 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  10. Cum e aia supradoza de canabis? :)))) Unde au facut acesti medici facultatea, la litere?
    Stiintific s-a demonstrat ca ar trebui sa bagi peste 200 de tigari cu canabis in gura de-odata si sa tragi din toate, ca sa poti sa faci supradoza.
    Poate au inventat astia canabis intravenos si astfel poti baga 200 tigari :)))
    Dar daca combini canabis cu alcool si cu alte droguri, faci supradoza.

  11. Hai ca am auzit-o si pe asta, supradoza de canabis :)) Doamne fereste, cine i-a dat diploma sau functia acelui doctor ar trebui sa-si dea demisia. Mai mult, are tupeul sa puna egal intre heroina si canabis: “ aveam supradoze din drogurile convenţionale, în special heroină şi cannabis”. Acest medic, prin precedenta afirmatie, imi confirma ca habar nu are despre ce vorbeste si cred ca nu este apt pentru rolul pe care il ocupa. Nu ai cum sa spui ca ai tratat pe cineva de supradoza de canabis cand asa ceva nu exista. Doamne fereste ce “specilisti” avem.