G4Media.ro

Contractele de muncă vor putea fi semnate și electronic. Guvernul va modifica,…

sursa foto: Pexels.com

Contractele de muncă vor putea fi semnate și electronic. Guvernul va modifica, prin OUG, Codul Muncii

Guvernul va discuta în ședința de vineri o ordonanță de urgență prin care modifică Codul Muncii pentru a permite încheierea contractelor de muncă și a altor acte convenite între angajați și angajator cu semnătură electronică, potrivit proiectului aflat pe ordinea de zi.

Ordonanța de urgență detaliază cele două posibilități avute în vedere: semnătura electronică calificată pentru contractele de muncă/acte adiționale și semnătura electronică avansată pentru documente din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă.

  • Părțile pot conveni să utilizeze, la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract, după caz, semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală calificată și emisă de un prestator de servicii de încredere calificat potrivit Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE și acreditat de către autoritatea competentă la nivel național sau la nivelul unui stat membru al Uniunii Europene, după caz.

 

  • Părțile pot conveni să utilizeze semnătura electronică avansată emisă în concordanță cu cerințele Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE pentru întocmirea anumitor înscrisuri/documente din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului.

OUG mai prevede că angajatorul poate suporta cheltuielile pentru achiziționarea semnăturilor electronice și că nu îl poate obliga pe salariat să utilizeze semnătura electronică calificată sau avansată.

La încheierea contractului individual de muncă și a celorlate acte convenite, angajatorul și angajatul trebuie însă să folosească același tip de semnătură, respectiv semnătura olografă, semnătura electronică calificată sau semnătura electronică avansată.

sursa foto: Pexels.com

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Aoleu, păi poate Guvernul să dea oug?!!!!!

  2. > semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală calificată și emisă de un prestator de servicii de încredere calificat

    Adica un spagar pe care l-a autorizat statu. Si care o sa-ti piarda datele intr-un security breach in urmatoarele 6 luni. Si o sa te trezesti ca ai semnat electronic si vreo doua credite…

    Btw, ca sa obtii semnatura asta electronica, cererile online se depun la etajul 2 nu?

  3. Imbecili liberalii. Iarasi pun caruta inaintea boilor. Eu nu stiu cine ii consiliaza dar imi dau seama de valoarea lor. Astia habar nu au cu ce se maninca identitatea digitala si semnatura electronica.