G4Media.ro

CONTEXT despre concluziile misiunii OSCE după primul tur la prezidențiale: Comportamentul inautentic…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

CONTEXT despre concluziile misiunii OSCE după primul tur la prezidențiale: Comportamentul inautentic de pe rețele nu a fost combătut suficient / Este nevoie de mai multă transparență din partea autorităților

Comportamentul inautentic din online a fost o provocare pe care nici autorităţile, nici platformele nu au combătut-o suficient, iar autoritățile române trebuie să dea dovadă de mai multă certitudine juridică și transparență în comunicarea cu publicul. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului publicat marți de misiunea OSCE pentru alegerile prezidențiale din România, după terminarea primului tur de scrutin, scrie CONTEXT.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este o organizaţie interguvernamentală care promovează securitatea prin măsuri politice, economice şi umanitare. ODIHR (Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului) este structura OSCE responsabilă cu monitorizarea alegerilor, protecția drepturilor omului și sprijinirea democrației în statele participante.

Experții OSCE mai spun, de asemenea, că finanțarea netransparentă a presei de către partidele politice afectează pluralismul și favorizează autocenzura, dar și că România are nevoie urgent de alfabetizare media și educație în acest sens.

Lucie Potůčková, coordonator special al OSCE, a declarat că “drepturile alegătorilor au fost respectate şi alegerile au fost organizate în mod eficient, dar este nevoie de mai multă transparenţă şi certitudine juridică. Am observat şi că gradul de complexitate al reglementării campaniei a redus numărul activităţilor de campanie tradiţionale, ducându-le aproape exclusiv online şi dincolo de o supraveghere eficientă.”

Eoghan Murphy, şeful misiunii de observare a ODIHR, a declarat: “Campania s-a desfăşurat în cea mai mare parte online, iar comportamentul neautentic a fost o provocare pe care nici autorităţile, nici platformele online nu au combătut-o suficient, în ciuda încercărilor notabile recente de a aborda astfel de probleme mai eficient. Cu informaţii limitate despre modul în care autorităţile încearcă să abordeze sfera online, s-a ratat o oportunitate de a ţine publicul la curent cu eforturile statului de a îmbunătăţi integritatea electorală.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.