G4Media.ro

Constanța, orașul în care campioana României la fotbal nu are un stadion,…

sursa foto: Colaj Info Sud-Est

Constanța, orașul în care campioana României la fotbal nu are un stadion, iar Teatrul de Stat, cu cel mai bun spectacol premiat de UNITER, nu are o sală/ Ce campioni a mai dat orașul, fără a avea infrastructura necesară

Fotbaliștii de la Farul Constanța au adus titlul de campioană a României, după ce și clubul Viitorul obținuse această performanță, în sezonul 2016-2017. UNITER a considerat, la Gala susținută la Timișoara, că spectacolul „Seaside Stories”, pus în scenă de Radu Afrim la Teatrul de Stat, este cel mai bun spectacol dramatic din țară, scrie Info Sud-Est. Farul Constanța nu poate juca în oraș pentru că nu există un stadion iar Teatrul de Stat nu are o sală, spectacolele desfășurându-se într-un fost birou administrativ, reamenajat pentru a găzdui 70 de spectatori. Cele două situații nu sunt singulare. Cele mai noi investiții în infrastructura sportivă și culturală din Constanța datează de 70 de ani. De atunci, orașul a avut alte priorități.

Stadionul emblematic al Constanței, denumit succesiv „1 Mai”, „Gheorghe Hagi” sau „Farul”, a împlinit 70 de ani și se demolează. El a fost ridicat în anii 1950, prin munca deținuților politic și sub îndrumarea unor arhitecți renumiți dar arestați pentru „delicte” anticomuniste: Ioan Pușchilă, George Matei Cantacuzino sau Constantin Joja. În 1970 a devenit primul stadion din afara Bucureștilor care deținea nocturnă și, după 1990, mai multe meciuri oficiale ale naționalei s-au desfășurat aici. 2-0 cu Cehia, în septembrie 2005, 1-0 cu Olanda, în octombrie 2007, 2-2 cu Franța, în octombrie 2008 și 2-3 cu Serbia, în martie 2009 sunt rezultate care par astăzi din altă epocă, înregistrate pe stadionul care de ani buni este o ruină insalubră. Echipa campioană, Farul Constanța, își desfășoară meciurile pe un mic stadion din Ovidiu, orașul vecin, pentru că în Constanța nu există o variantă pentru a juca fotbal. Acolo, la Ovidiu, a devenit campioană a României și Viitorul Constanța, în ediția din 2016-2017.

La tenis e mai simplu: Constanța nu a avut, nu are și nu va avea terenuri de tenis omologate internațional la un nivel înalt și nici turnee internaționale de anvergură. Asta se întâmplă chiar dacă, de aproape 25 ani, tenisul mondial a fost dominat și de trei constănțeni: Simona Halep, Andrei Pavel și Horia Tecău.

Și cu bazinele de înot de nivel național și internațional la malul Mării Negre e foarte simplu: nu există. Niciun edil al orașului nu a crezut că trebuie așa ceva, pentru a organiza competiții internaționale, pentru a practica sportul sau pentru simpla relaxare. Asta deși Constanța are, încă, pe singurul campion olimpic la natație, Răzvan Florea.

Când pe 12 iunie Teatrului de Stat din Constanța i s-a decernat, pentru prima dată în istoria de 72 de ani, premiul pentru cel mai bun spectacol din țară, cea mai bună întrebare care s-a pus a fost: unde joacă actorii? Unde este acest teatru?

Teatrul de Stat din Constanța nu are sală.  Nici Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” nu are.

Sala „Fantasio” a fost un cinematograf construit în 1927, acum aproape un secol, cu banii lui Demostene Tranulis, și a devenit Teatrul de Stat. Drept recompensă, anul trecut casa lui Tranulis, din centrul vechi al orașului, a fost demolată. Sala a rămas. De mai mulți ani ea este în reabilitare energetică și este foarte puțin probabil că poate fi modernizată la standardele secolului al XXI-lea. Sala de festivități a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, ridicată în anii 1920, a fost destinată în 1951 a fi o sală de teatru. Astăzi, ea este Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, care găzduiește spectacole de operă, operetă, balet și muzică simfonică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Bravo Constanța 👏🏻

  2. Am inteles ca pe locul vechiului stadion, pe langa terenuri de fotbal se va face si un teren de tenis. De 30 de ani se construiesc doar moluri. O seahta de incompetenti si derbedei au pus mana pe orasul nostru. Mazare a scos dalele bune din Mamaia si a pus niste mizerii de la Brick. De cand a plecat el cei 2 primari au facut doar gropi. Orasul arata mai rau ca-n ’44. Noroc cu Hagi care a venit cu initiativa construirii unui nou stadion

  3. E bine totuși că Mazăre are vilă cu port acoperit și poate călca pe iaht direct din bucătărie. Ce vreți mai mult ?