G4Media.ro

Undă verde pentru intrarea Croației în Schengen. Consiliul UE cere avizul final…

Sursa foto: Wikipedia Commons / Bogdan Giuşcă

Undă verde pentru intrarea Croației în Schengen. Consiliul UE cere avizul final al Parlamentului European

Consiliul Uniunii Europene a solicitat avizul Parlamentului European cu privire la proiectul de decizie a Consiliului privind aplicarea integrală a setului de norme (acquis) Schengen în Croația, anunță Consiliul UE, printr-un comunicat. Dacă și Parlamentul European va fi de acord, Croația va fi acceptată în Schengen.

Proiectul de text va fi transmis Parlamentului European spre consultare. După ce Parlamentul își va da avizul, decizia poate fi prezentată Consiliului UE în vederea adoptării. Decizia Consiliului trebuie să fie adoptată în unanimitate de către statele membre care aplică deja toate părțile acquis-ului Schengen, plus Croația.

De la aderarea sa la UE, Croația a aplicat dispozițiile acquis-ului Schengen, cu excepția dispozițiilor privind eliminarea controalelor la frontierele interne. În temeiul actului de aderare a Croației la UE, aceste controale pot fi ridicate numai în urma unei decizii a Consiliului în acest sens, după ce s-a verificat, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile, dacă Croația îndeplinește condițiile necesare.

Evaluarea Schengen a Croației a avut loc între 2016 și 2020. În octombrie 2019, Comisia a constatat că Croația a luat măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului Schengen. Aceasta a încheiat planurile de acțiune pentru domeniile evaluate în februarie 2021. La 9 decembrie 2021, Consiliul UE a aprobat concluziile privind îndeplinirea condițiilor necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Croația.

Sursa foto: Wikipedia Commons / Bogdan Giuşcă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. pentru a rectifica prostia care incheie primul paragraf: daca Parlamentul European e de acord cu decizia, Croatia NU intra in Schengen, ci ajunge exact in acelasi stadiu ca Romania.

  2. In conditiile in care Croatia a intrat in UE in 2013 la 5 ani diferenta fata de RO si BG. Dar noi am avut pesedeuistii lui Dracnea care au urla la UE in timp ce carau stive cu bani in paradisuri fiscale.
    Iar acum cu psdnl-ul actual nu a evem ce cauta nici macar in UE. CCR tocmai a legiferat hotia. Daca furi si produci efecte ramane bun furat.

  3. Croația intra in Schengen și in Eurozona. România doar visează la acestea. Astfel, se vede rezultatul guvernării cleptocratice de peste 30 de ani din țara noastră !

    • Nu intra in Schengen – dupa votul asta ajunge unde Romania si Bulgaria sunt de 10 ani, in ante camera. Tu chiar iti doresti sa faci foamea intrand in zona euro?.. unde tari cu economie mult mai zdravana decat a Romaniei ca Danemarca sau Cehia nu vor sa intre! Croatia e mai saraca decat Romania, in ultimii ani! I am depasit la PIB/Capita PPP din 2019! In afara de alea 3-4 autostrazi nu au nimic mai mult ca noi! Hai pa!

    • Croatia GDP/capita 13.828,47 USD (2020)
      Romania GDP/capita 12.896,09 USD (2020)
      Aha, l-ai depasit. Ai de capu’ vostru aurolaci pesedisti. N-ai idee ce reprezinta Croatia si la ce nivel de lux a ajuns turismul lor.
      Hai fugi la Mamaia Nord printre betoane si zi ca i-ai depasit.

    • Prietene, am zis „PPP’, caută pe Google să vezi ce înseamnă! Dacă tăceai filozof rămâneai

    • =))))) bai frate esti pr0st Croatia nu are resursele cum le are Romania, aia doar cu turismu raman in rest mentalitate balcanica.

  4. Voi va auziti bre vorbind? De aia nu intra Romania in Schengen? Ati ” rezolvat” o voi, ”din cauza psd pnl”! Dar in anul ala cand a fost Ciolos de ce nu a intrat? Nu mai pot astia de pesedeu’ vostru, astea-s problemele noastre. Dar Ungaria de ce e in Schengen? Ca Orban e mai rau decat Dragnea si probabil, in atata amar de vreme de cand taie si spanzura in Ungaria, e si mai corupt! Plus relatia cu Putin! Tot pesede e de vina? Nu mai poate fi dat afara? Voi chiar credeti ca aia sunt niste ”parinti” grijulii care ne feresc de politicienii corupti sau se feresc pe ei? Cu ce ar afecta coruptia din Romania pe altcineva din Europa daca eu nu as mai arata buletinul (pe care oricum, nu se prea uita nici unguru’, nici bulgaru’, iti fac cu mana ”treci, treci”) la vama! Mai ganditi va si voi! Nu stiu de ce nu ne primesc, dar fac pariu ca nu are nici o legatura cu vreun partid politic!

  5. Eu cred ca romania la nivel institutional nici nu isi doreste sa intre in Schengen. Cum ar mai fi fost prinsa Elena Udrea daca Romania si Bulgaria erau in Schengen ?
    Apoi cred ca toate tarile din occident se gandesc in acest moment ca mai multe bariere intre razboiul din ucraina si ei suna mai bine decat una singura, (granita de est a Romaniei).
    Asa ca luati-va adio pentru mult timp de la ideea de Schengen

  6. Iar in Grecia si Italia se duc fugarii mega corupti si primesc suspendare sentinta sau dine xecutare cu suspendare. Acolo..e okey totul.

  7. Si nici macar nu intra in Schengen , Croatia ajunge exact unde sunt Romania si Bulgaria de 10 ani. App….stiti ca aia au un presedinte pro rus care si a numit proprii ambasadori la NATO ”tradatori” daca vor vota pt admiterea Finlandei si Suediei?!

  8. Mai rar organ de presă să dea așa știre tocmai când al doilea om în stat nu mai e Cîțu, nici Drulă, e Alina Gorghiu.

  9. Unul dintre motivele principale pentru care tara noastra nu a intrat in Schengen este, fara doar si poate, cel economic. De foarte multi ani Olanda a blocat in permanenta intrarea Romaniei in acest spatiu pentru ca nu au vrut sa riste ca porturile lor, precum cel de la Rotterdam, sa isi piarda din „atractivitate”, in detrimentul Constantei. Intrarea Romaniei in spatiul Schengen ar deschide o noua ruta de comert catre Uniunea Europeana si ar scurta in mod semnificativ timpul in care produsele venite, de ex, din China, ajung in Vestul Europei. Din portul Constanta produsele pot fi puse pe vapoare si transportate pe Dunare catre vest, nemaifiind nevoie de vase comerciale care sa le transporte prin stramtoarea Gibraltar inspre Olanda. Scurtezi drumul, scurtezi costurile, dar le produci olandezilor o paguba financiara majora.

    Nu e nici despre PSD vorba, nici despre coruptie, asa cum zic unii tembeli. E pur si simplu vorba de avantajele economice ale unor anumite tari, care s-au obisnuit cu „binele” si nu prea vor sa il imparta cu altii. Conceptul de solidaritate europeana e aruncat mereu in discutii oficiale, dar ramane doar la stadiul de concept si atat. La finalul zilei, tot interesul statal conteaza, pentru tarile care gandesc, bineinteles. Pentru Romania, in schimb, colonie sa fie!

  10. Mihaita aduci acuze ft grave poti sa probezi.cred ca ti ru tot roman esti la fel faci si contrabanda?

  11. Doamne fereste. Nu mai poate Rotterdam cu Constanta! Volumul de marfuri maxim posibil din CT reprezinta 4% !!! (668,293 TEU) din cel al ROT. (14,512,661 TEU). Este egal cu zero influenta portului CT. Iar Croatia are activitate portuara mult mai mare la M Adriatica cu acces mult mai facil la M Mediterana. Pe langa Croatia, Romania e zero barat. Mai verifica si tu o harta.
    Iar pentru pesedeuistul Ciprian, Ciolos nu avea cum schimba legile justitiei singur (conditie primordiala) cat a fost premier pentru ca nu avea majoritate in parlament, oaie. In schimb le-a schimbat Dracnea pe placul hotilor.

  12. Portul Constanta nu leaga nimic la nimic. Autostrada A1 e o gluma proasta fara continuitate. Noroc cu Ucraina ca au si ei activitate dar sunt depasiti total.

  13. Nu-i bai , Romania e „partenerul strategic” :)))))))

  14. Intra , au cedat tot colonistilor, nu mai au nici tarana sub talpi. Noi mai asteptam,mai avem de dat , mai au de luat. Eu as zice pas, le-as trimite scrisoare ca pentru noi shenghen nu reprezinta o prioritate…..

  15. Doar joc de glezne,guvernanții nu au curaj sa le spună celor de la Bruxelles că euro și Schengen nu a reprezentat niciodată o țintă pentru noi ci doar țărână aruncata spre cer în campanii electorale!