G4Media.ro

Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și prima plată către aceasta, o…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și prima plată către aceasta, o tranșă de 920 de milioane de euro

Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al Ungariei şi plata către această ţară a unei tranşe de 920 de milioane de euro din sumele ce revin Ungariei în acest plan de redresare post-pandemie, revizuit acum prin includerea planului REPowerEU, relatează Agerpres.

Potrivit ministrului ungar de finanţe, Mihali Varga, citat de agenţia MTI, această tranşă va fi plătită în luna ianuarie.

Acuzându-l pe premierul ungar Viktor Orban de încălcarea statului de drept, Comisia Europeană a blocat accesul Ungariei atât la fondurile de coeziune, cât şi la cele din planul european de relansare post-pandemie, cele din urmă fiind acordate în baza PNRR-ului.

Aprobarea PNRR-ului Ungariei, anunţată de executivul comunitar pe 23 noiembrie, împreună cu eliberarea respectivei tranşe de 920 de milioane de euro, decizii validate acum de statele membre în Consiliul UE, unde Olanda şi cele trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) s-au abţinut, survin în timp ce liderii europeni fac eforturi să-l convingă pe Orban să nu blocheze prin veto la summitul european de săptămâna viitoare lansarea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE şi un nou ajutor european de 50 de miliarde de euro destinat acestei ţări.

PNRR-ul revizuit al Ungariei are o valoare de 10,4 miliarde de euro, din care 6,5 miliarde de euro reprezintă granturi şi 3,9 miliarde de euro împrumuturi. Suplimentar, Ungaria va beneficia de 4,6 miliarde de euro în cadrul planului european REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată. Prima plată va fi făcută pentru planul REPowerEU. Această plată nu necesită revizuirea deciziei de aplicare a mecanismului de condiţionalitate privind statul de drept, activat în premieră de Comisia Europeană împotriva Ungariei pentru a-i reţine fondurile de coeziune.

Potrivit France Presse, Comisia Europeană ar putea decide în zilele următoare deblocarea condiţionată a fondurilor de coeziune pentru Ungaria, ce reprezintă circa 10 miliarde de euro în actualul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Dar nicio plată suplimentară nu va fi efectuată către Budapesta atât timp cât cele 27 de „super-jaloane” fixate de Bruxelles cu privire la statul de drept nu sunt realizate de guvernul ungar, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Este vorba, a precizat acesta, despre măsuri de combatere a corupţiei şi conflictelor de interese, independenţa justiţiei, libertatea de exprimare şi cea academică, protejarea drepturilor migranţilor.

Premierul Orban, singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Rusia după ce aceasta a lansat agresiunea militară contra Ucrainei, acuză Bruxellesul că a blocat fondurile europene ce revin Ungariei din motive pur politice, respectiv din cauza orientării conservatoare a guvernului ungar şi măsurilor luate de acesta împotriva migraţiei ilegale şi comunităţii LGBT.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Jean Claude Juncker l-a pupat duios pe domnul V Orban, numindu-l șăgalnic „dictatorule”. Ungaria și-a obținut fondurile, Ungaria este un stat relevant în lume și respectat. Ungaria este membră Schengen, membră OECD șamd. Ungaria este!

    …Spre deosebire de România.

    • Oau, deci faptul ca se duce și îi pupa mana lui Putin, faptul ca face centrala nucleara cu tehnologie de Cernobal, faptul ca blochează peste tot Ucraina care e singura tara din Europa dispusa sa lupte împotriva nebunului de la est, faptul ca recurge la șantaje de tip Putin in relația cu ceilalți parteneri din UE, asta nu se numește respect. Dacă toți ar face ca el, UE nu ar mai exista iar Putin ar fi la Berlin.

    • Și dacă e sa o spunem pe aia dreapta, am dubii ca România ar merita sa fie în UE având în vedere panorama de democrație și sistemul judiciar nefuncțional. Iar despre OECD , pai are România economie de piață? Ungaria are de mult timp.

    • „Oau, deci faptul ca se duce […]asta nu se numește respect.

      Sofistic, ați inversat argumentul și concluzia.

      Am spus că Ungaria este respectată în pofida faptului că „se duce”, nu pentru că o face.

      Iar România nu este respectată chiar dacă „nu se duce”.

      …Nu că m-ar bucura asta câtuși de puțin!

    • Pai înseamnă că înțelegem diferit noțiunea de respect. Pe logica asta , și Erdogan, Putin , ala din NK , bărbosul din Iran sunt respectați, nu ? Care e legătura cu respectul aici ? România nu e respectata pentru ca noi suntem niște farisei de la un capăt la altul. Spunem ca ajutam Ucraina dar Bulgaria a ajutat Ucraina de 10 ori mai mult. Spunem ca suntem pregătiți pentru Schengen dar șpăgile în vămi sunt colosale, spunem ca avem un stat de drept dar de fapt tot sistemul e nefuncțional, etc, etc.