G4Media.ro

Ungaria acuză Comisia Europeană de șantaj, în urma condițiilor impuse pentru deblocarea…

sursa foto: Ferenc Isza / AFP

Ungaria acuză Comisia Europeană de șantaj, în urma condițiilor impuse pentru deblocarea integrală a fondurilor europene

Guvernul ungar a acuzat miercuri Comisia Europeană de „santaj” după ce aceasta a transmis Budapestei că nu-i vor fi deblocate fondurile europene atât timp cât nu îndeplineşte normele UE în materie de drepturi LGBTI, migranţi şi libertate academică, scrie agenţia EFE conform Agerpres.

„Bruxellesul încearcă să ne şantajeze pentru a ne conforma normelor sale privind LGBTI şi migraţia, abuzând de fondurile UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

Acesta a reacţionat astfel după ce mai devreme în aceeaşi zi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Bruxellesul nu va debloca Ungariei noi fonduri europene dacă guvernul lui Viktor Orban nu răspunde favorabil cererilor Comisiei Europene privind drepturile membrilor comunităţii LGBTI, dreptul de azil pentru migranţi şi libertatea academică.

Dar „nu va exista compromis” pe aceste teme din partea guvernului de la Budapesta, a promis purtătorul de cuvânt al acestuia. El a insistat asupra mesajului pe care Orban îl repetă de ani buni, acela că nu va permite ca Ungaria să devină o ţară de migranţi. În cazul drepturilor LGBTI, Bruxellesul contestă în special o lege care interzice referirile la homosexualitate în şcoli. Guvernul ungar afirmă că aceasta nu este o lege „anti-gay”, ci una care să protejeze copiii, inclusiv în faţa unor acţiuni desfăşurate de ONG-uri în şcoli.

Acuzând astfel încălcări ale statului de drept, Comisia Europeană a blocat fondurile europene ce revin Ungariei, inclusiv pe cele din planul de relansare post-pandemie.

În timp ce negocia cu Orban ridicarea veto-ului acestuia faţă de un ajutor financiar european de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, Comisia Europeană a deblocat în decembrie 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune şi pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare îngheţate.

În acest timp, Viktor Orban cere deblocarea tuturor fondurilor europene, despre care afirmă că i-au fost retrase ţării sale abuziv din motive politice de către Comisia Europeană, care dezaprobă orientarea conservatoare a guvernului său.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Tupeul unora…..

  2. Ungaristan e fără speranță, tb exclusă din UE și NATO cu celeritate, n-are rost s-o mai lungim, că e clar ca acolo se va ajunge.

  3. Care pe care santajeaza ? Ah ?