G4Media.ro

Consiliul NATO-Rusia: Moscova își prezintă cererile de securitate în fața celor 30…

Sursa foto: Twitter / NATO

Consiliul NATO-Rusia: Moscova își prezintă cererile de securitate în fața celor 30 de membri ai Alianței

Rusia și-a prezentat cererile de garanții de securitate în Europa celor 30 de aliați ai NATO miercuri, după discuții intense cu Statele Unite la Geneva, care au arătat că cele două părți au diferențe majore de rezolvat, relatează Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit pe viceministrul rus de externe Alexander Grushko la sediul Alianței pentru a încerca să tempereze cele mai grave tensiuni dintre Est și Vest de după Războiul Rece, declanșate în primul rând de o confruntare în Ucraina, pe care Statele Unite spun că Rusia intenționează să o invadeze.

Moscova respinge astfel de afirmații, deși adună trupe lângă granița cu Ucraina.

Discuțiile din cadrul Consiliului NATO-Rusia includ trimiși ai NATO, miniștri și o delegație rusă condusă de Grushko. Această întâlnire este cea mai importantă încercare a NATO de a transforma un potențial conflict militar asupra Ucrainei într-un proces politic și diplomatic.

Diplomații NATO spun că alianța occidentală ar considera că este un succes dacă Rusia ar fi de acord să poarte discuții suplimentare. Aliații sunt gata să negocieze cu Moscova pentru creșterea deschiderii diplomatice în legătură cu exercițiile militare, dar și pentru a evita ciocnirile accidentale care ar putea declanșa conflicte, precum și controlul armelor în ceea ce privește rachetele din Europa.

Însă, aliații NATO spun că multe dintre cererile Rusiei, prezentate în două proiecte de tratate în decembrie, sunt inacceptabile. Printre acestea se numără inclusiv cerința de a reduce activitățile alianței la nivelul celor din anii 1990 și să promită că nu vor primi membri noi în Alianță.

„Să fim clari: acțiunile rusești au precipitat această criză. Ne angajăm să folosim diplomația pentru a detensiona situația”, a declarat marți seara reprezentantul SUA la NATO, Julianne Smith.

„Vrem să vedem Rusia retrăgându-și forțele”, a spus ea despre cei 100.000 de soldați staționați în apropierea Ucrainei.

Înfrânând expansiunea NATO spre est, în vechea sa sferă de influență sovietică, Kremlinul vede elementele de descurajare ale alianței conduse de SUA și modernizarea militară ca o amenințare.

Grushko, un fost ambasador rus la NATO, a spus că Rusia vrea să evite confruntarea. Colegul său, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov – care a purtat discuții cu Statele Unite la Geneva, dar care nu participă miercuri la Bruxelles – a spus că Ucraina nu ar trebui niciodată să i se permită aderarea la NATO.

NATO nu are planuri imediate de a permite aderarea Ucrainei, dar afirmă că Rusia nu poate să-și dicteze relațiile cu alte state suverane.

Discuțiile vor continua săptămâna aceasta la Viena la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), un organism mai larg în care sunt reprezentate Rusia, Statele Unite, dar și state europene.

„Scopul nostru principal este, în principiu, să stabilim un dialog. Cred că merită remarcat separat că nu există negocieri ca atare în această săptămână”, a declarat ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter.

Ultimul Consiliu NATO-Rusia a avut loc la 5 iulie 2019, discuţiile de atunci axându-se pe Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) care şi-a încetat efectele în august 2019, după retragerea SUA şi Rusiei din pact.

Sursa foto: Twitter / NATO

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Oricine stie ca aderarea la NATO e un proces care dureaza ani si ani. Iar Ucraina nici nu l-a inceput. Deci toata justificarea urgentei din partea Rusiei pentru a obtine garantii ACUM e cusuta cu ata alba. Ce e urgent (evident oricui) e ca iarna e cel mai bun moment pentru invazie. Tancurile merg ca-n branza pe pamantul inghetat, europenii pot fi pusi la respect cu amenintarea taierii gazului, sa nu comenteze, sa nu impuna sanctiuni drastice. E urgent sa se faca acum pentru ca Ucraina cumpara drone, tehnologie militara pentru aparare, se instruieste. Va fi mai costisitor militar sa amane invazia pe iarna urmatoare. Cam asta e urgenta.

    • Mai este o „urgenta”: Putin vrea sa se asigure ca NATO nu va mai reprezenta o amenințare pentru Rusia in viitor, atunci cand el nu va mai fi. Pentru asta vrea un tratat semnat si agreat de SUA și NATO.

  2. Europenii , mult bla bla …. Rusia face ce stie mai bine sa anexeze Ukraina si unirea Basarabei cu Moldova ….sper sa reuseasca

    • Blabla bla… lasa-ma ba cu unirea ta cu Basarabia…treci peste, divortul s-a incheiat de mult.
      Atata mai avem nevoie..o granita directa cu Rusia…

  3. Rusia poate reveni la idea de a amplasa rachete in Cuba sau Venezuela. Si atunci, sa vezi frumusete!

    • Americanii le-o trag americanilor