G4Media.ro

Consiliul Național al Elevilor critică faptul că elevii nu vor mai fi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Consiliul Național al Elevilor critică faptul că elevii nu vor mai fi consultați și nu mai au drept de vot în consiliile de administrație ale școlilor, prin proiectul de lege al Educației în Învățământul Preuniversitar

În proiectul de Lege a învățământului preuniversitar, lansat în urmă cu 2 zile de Ministerul Educației în consultare publică, reprezentanții elevilor aleși prin vot direct de către colegii lor nu mai sunt menționați ca având drept de vot în consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, reclamă Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat de pres, scrie Edupedu.ro.

La 2 zile după lansarea în dezbatere publică a legilor Educației, Consiliul Național al Elevilor critică faptul că “reprezentanții elevilor aleși prin vot direct de către colegii lor nu mai sunt menționați ca având drept de vot în consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar. De asemenea, principiul consultării elevilor în luarea deciziilor majore din sistemul de educație nu a mai fost preluat în noul pachet legislativ. Elevii reprezentanți atrag atenția asupra faptului că elevul, prin prisma calității sale, este beneficiarul direct al actului educațional, iar orice decizie care se ia în sistem ar trebui să respecte interesul superior al acestuia. Cum altfel am putea să ne asigurăm de respectarea acestui principiu asumat de multă vreme la nivelul sistemului dacă nu prin promovarea implicării active a tinerilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc în mod direct?”

Citește integral pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Presupun ca e ca in star wars. multi vor alege de mici partea gresita a fortei.
    mai bine sa plece dezgustati de ce aud si nu de ce vad…

  2. Mie mi se pare o masura de bun simt. De ce sa fie consultati elevii? Invatamantul romanesc n-are nicio treaba cu elevii, ei nu ar trebui sa aiba niciun cuvant de spus.

    Elevii in Romania sunt materie prima. Doar nu intrebi tabla sau otelul cum vor sa intre sau cum vor sa iasa de pe banda de asamblare.

  3. Deci, după mandatul acestui ministru, mai rămâne piatră pe piatră din sistemul pe care l-a găsit?
    De ameliorat e altceva decât de demolat.

    • Cred ca esti ultima cara afla ca totusi doar Parlamentul decide forma finala a legii.
      Nu e ca la Ordonanta 13 din justitie unde se aplica legea mai blanda chiar daca a fost doar 1 minut in vigoare.

      Nu va mai ganditi atat de mult la politicieni ci la felul in care se cheltuiesc sumele alea imense de bani pe care le invart. cu proiect, desigur. si licitatii. full skhit

      „Sistemul” e format din cei care cheltuiesc tot ce prind si stiu sa imparta cu cei din anturaj

    • * Bonus:
      dupa ce e adoptata legea e transpusa in practica prin norme emise de Guvern si Minister.
      Nici nu ai tu idee cat de bine sunt antrenati functionarii din ministere sa rastalmaneasca o lege – sa o faca lipsita de importanta… sa treaca niste norme care nu impun nimic si care nu asigura o transparenta minima necesara sau sa permita o auditare externa la o institutie independenta privata

  4. Propun ca elevul din CA sa fie inlocuit cu un pensionar are are pensie speciala si face dovada ca si-a pastrat carnetul de fost membru PCR . In acest fel arata ca e bine intentionat si doreste binele noiii generatii!!! Uhhhraaaaa!!!!

  5. Carte ,și după,drepturi!asi așa au prea multe drepturi!sunt învățați de mici cu bani nemunciți!

  6. unde s-au mai vazut copii cu drept de vot in dictaturi militare?
    nici macar votul adultilor nu mai conteaza.

  7. Hehehehe, bun venit in ROMANIKA … asta este o reforma sub lozinka ciolanista ROMANIKA EDUCATA😁

  8. Dar un curs despre Constituție nu ar cere in școală.

    Te faci de râs daca spui ca „respecti Constitutia”. Ce vremuri traim.
    Scrie ceva despre tineri/elevi/studenti in Constitutie? In cea din 1980 sigur scria!

    Functionarii publici depun juramant ca o respecta dar aspectul asta nu e agravant in cazul unei infractiuni care ajunge pe masa unui judecator.

  9. Cred ca trebuie promovata afirmarea fiecaruia ca individ, nu prin intermediul unor consilii de elevi a caror alegere este controversata, ca nu toti copiii (elevii) ii cunosc pe cei pe care” i-ar alege” si alegerile s-ar face in mod subiectiv . De ce sa fie niste copii reprezentati de altii, fiindca fiecare copil se poate adresa direct oricaruia din profesorii sai, dirigintelui sau parintilor , iar prin intermediul acestora oficialitatilor: conducerii scolii, inspectoratului , ministerului sau Guvernului . Rolul educatiei este si sa invete fiecare copil sa se exprime si sa se foloseasca de drepturile sale, nu sa fie „subordonatul” altui copil ales subiectiv in consiliul elevilor. Consiliile elevilor introduc o ierarhizare artificiala si stupida(seamana cu org. pionierilor si UTC sau imita consiliile mun. sau jud. ), nu sunt si nu pot fi institutii oficiale, iar copiii nu voteaza (varsta de la care tinerii voteaza incepe la 18 ani).