G4Media.ro

Consilier de stat la cancelaria premierului: Nu salariile la stat sunt problema,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Consilier de stat la cancelaria premierului: Nu salariile la stat sunt problema, ci căpușarea cu oameni care de abia articulează limba română, incapabili să genereze o idee, plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile / Odată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia

Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria premierului Nicolae Ciucă, afirmă că nu cuantumul salariilor la stat este problema, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști și pe care nu îi poți concedia, din cauza prevederilor legale.

„Salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale. Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști. Cu oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau inițiativă și cu o precară ideație vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile instituției, lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu în noapte mecanismele greoaie ale unor instituții grele, care de abia respiră. Din lipsă de oameni profesioniști”, a scris Mădălina Turza, miercuri, într-o postare pe pagina ei de Facebook.

Ea explică faptul că este aproape imposibil să concediezi din sistemul public astfel de funcționari.

„De această categorie amorfă nu poți scăpa dacă ești conducător de instituție, căci ce să vezi, NU te lasă Codul Administrativ. O dată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia. De ce? Pentru că decenii la rând oameni cu drag de țara asta au ticluit o lege a administrației publice în care odată devenit angajat la stat ești #inamovibil. Funcționar sau personal contractual, egal valabil. Iar în tot acest timp, tu, lider sau conducător de instituție trebuie sau vrei să livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante pentru că tu ai un mandat. Și ce faci? Te suprasoliciți tu și mâna de profesioniști pe care se sprijină institiția, domeniul și, la nivel general, țara asta”, subliniază Turza.

Mădălina Turza precizează că „reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ. Nu să tai otova salarii. Să faci evaluări individualizate reale și ca manager să ai pârghii efective de recompensă și sancțiune”.

Postarea integrală a Mădălinei Turza:

Cel mai mult pe lumea asta mă deranjează #ipocrizia.
Să tăiem “salariile nesimțite” ale bugetarilor!
Ciclic apare în spațiul public această temă și diferiți domni și doamne arată cu degetul încruntat la televizor, iar pe rețelele sociale se revarsă valuri de hate.
Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale.
Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști.
Cu oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau inițiativă și cu o precară ideație vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile instituției, lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu în noapte mecanismele greoaie ale unor instituții grele, care de abia respiră. Din lipsă de oameni profesioniști.
De această categorie amorfă nu poți scăpa dacă ești conducător de instituție, căci ce să vezi, NU te lasă Codul Administrativ. O dată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia. De ce?
Pentru că decenii la rând oameni cu drag de țara asta au ticluit o lege a administrației publice în care odată devenit angajat la stat ești #inamovibil. Funcționar sau personal contractual, egal valabil.
Iar în tot acest timp, tu, lider sau conducător de instituție trebuie sau vrei să livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante pentru că tu ai un mandat.
Și ce faci? Te suprasoliciți tu și mâna de profesioniști pe care se sprijină institiția, domeniul și, la nivel general, țara asta.
Reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ. Nu să tai otova salarii. Să faci evaluări individualizate reale și ca manager să ai #pârghii efective de recompensă și sancțiune.
Unde e ipocrizia?
Acolo unde mulți dintre cei care țipă cel mai tare, mâine ar intra și ei în sistemul public, dacă ar găsi o cale. Am văzut și trăit asta pe pielea mea.
Acolo unde tineri de 20+ ani, cu o educație pe fast forward și eventual online, care cred că “li se cuvine”, le știu pe toate, mai puțin limba română adevărată, nu cea de tick-tock, pândesc cu jind funcții publice sau se agață de “mama/tata” să le găsească sau să-i păstreze pe un post călduț și pe viață. Cunosc personal și în proximitate astfel de tineri.
Serviciul public, am spus-o întotdeauna, este o #vocație. Nu doar un job sigur sau călduț.
Serviciul public înseamnă să nu dormi noaptea de grija oamenilor pentru care trebuie să găsești soluții și mai puțin din cauza neliniștii legate de locația următorului concediu pe care îl vei face.
Tot ceea ce vedem și trăim acum este rezultatul degringoladei de #valori și #educație a socieții noastre.
Nu vom avea o altă clasă politică până ce noi ca societate nu vom evolua.
Până ce parcările cu plată nu vor mai fi goale, în timp ce se înghesuie la liber pe trotuare mașini,
Până ce nu ne vom dezbăra de “merge și așa”,
Până nu vom învăța să respectăm școala în sine, nu cartoanele galbene obținute la final de ciclu,
Până nu vom învăța etica muncii,
Până nu vom învăța lecția seriozității și a respectului la nivel individual,
Până nu vom renunța la nenorocitele de “combinații”,
Așa vom merge în continuare. Încă o generație.
—-
Și ca să închei, las și eu o întrebare retorică dureroasă pentru mediul academic:
Cum este posibil ca în anul 1998, Facultatea de Științe Politice a Univeristății București să aibă
#admitere constând în:
– proba eliminatorie de cultura generală in limba engleză – oral
– filosofie politica – examen sinteza scris
– istorie modernă – examen sinteza scris
– aproximativ 20 de candidați pe loc
– profesori universitari din SUA și alte state la catedră
– 2 probe complexe scrise de filosofie politică și istorie și drept
– lucrare de licență verificată minuțios in Comisie de nume sonore de profesori
Iar în 2021/2022
– admitere pe baza de dosar
– susținere lucrare licență online. Atât.
Iar absolvenții, cei pe care i-am întâlnit eu, cel puțin, aspiranți la internship-uri sau funcții publice, nu au auzit de Habermas sau Toqueville? Sau doar au auzit.
Și totuși, de drept, diploma mea este egală cu a lor. Diferența este doar că eu la 21 de ani nici nu îndrăzneam să visez la un job în sistemul public central. Pentru că simțeam că mai am mult de învățat.
Așa cum simt și la 20 de ani diatanță. Că am nevoie să învăț în fiecare zi.
Cum a fost posibil?
Când vom putea răspunde onest și asumat la această întrebare, nu vom mai urla irațional pe Facebook, ci ne vom apuca de treabă.
Serios.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. votati PSDNLUDMR

    • +1
      Ameobe…ce drăguț!
      În realitate este vorba de cele mai rele specii de paraziți.

    • si as mai completa ceva .. d-na este de la USR? NUUUUUU

      d-na este de la PSDNLUDMR !!!! si implicit la fel de vinovata .. sau nu am auzit-o depunand un proiect de lege sa fixeze asta?
      adica nu e ca si cum PSDNLUDMR nu ar avea si PRESIDENTIA GUVENRUL PARLAMENTUL CCR AVOCATUL POPORULUI …

  2. Cum ne spune asta a lui Ciucă senin că e rău că sînt prea mulți angajați la stat, de parcă i-am angajat noi, nu ei.

  3. În următoarele decenii asta va fi singura soluție pentru oamenii cinstiți.

  4. Exact asa este, mi-au confirmat mai multi din sistem…

  5. Maciuca o s-o concedieze pe tanti asta cat de curand lol. Tanti ce cauti tu la un loc cu borfasii astia?

    • N-ai înțeles nimic, un angajat la stat nu poate fi concediat nici de Dumnezeu.

    • Probabil ca nu e angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata, probabil are demisia semnata deja, postul e ocupat prin delegatie etc. Borfasii nu sunt si prosti.

  6. Rezolvarea este foarte simplă: depolitizarea instituțiilor statului eșuat (și) sub dulap. Mor oameni nevinovați din cauza politrucilor ajunși (și) să conducă în sănătate, învățământ, poliție, parchete etc

  7. Inca o postare de genu’ noi niciodata nu suntem de vina, ci ceilalti. Intrebarea este cine sunt ceilalti? Daca intr-adevar lucrurile merg atat de rau, in ciuda prezentarii optimiste a partidului „performanta” din care faceti parte, de ce nu faceti ceva?
    Aveti sindicate. Ce fac ele toata ziua, decat sa ceara salarii mai mari fara sa dea nimic in schimb? De ce nu nu intrati in greva sau sa faceti publice numele „bombardierilor” angajati de pile de clasa politica? Si cine i-a recomandat? De ce nu intrati in greva japoneza si sa o tineti asa pana cand clasa politica ia masuri?

    • Sindicatele își apără angajații, așa că n-au cum să ceară demiterea lor dacă sunt sindicaliști. Apoi, politicienii nu iau măsuri nici când greva e grevă pe bune, de cea japoneză îi doare fix în cot. Singura soluție, schimbarea Codului Administrativ și impunerea de condiții serioase pentru ocuparea unui post. Nu-i ceri diplomă de bac, cu limba română, și apoi îi dai sporuri peste sporuri că are facultate, știe lucra pe calculator și știe o limbă străină.

  8. La Transelectrica e Plin de Lepre. Mai ales fosti militzieni pensionati.

  9. Exact!
    Faptul ca doamna respectiva spune adevarul, nu schimba situatia….
    Cand vedem o initiativa legislativa pe tema Codului Administrativ? Dezbatere publica?!? Asa „serios” cum zice doamna.
    Cand vom avea o propunere noua pt. reorganizarea terioriala?
    Organigrama bugetara de stat? Cu schema de salarii stabilita de la presedinte pana la femeie de serviciu?
    Criterii de performanta? Si angajari doar prin concurs? Respectiv descalificarea candidatilor care sunt membri de partid. Functionari sau angajati publici , conditia e sa nu fie membrinde partid.
    Etc.
    Etc.

  10. total de acord cu doamna Turza, pe care o stiu de cand activa in societatea civila. doamna are niste principii sanatoase, valori solide si dorinta de a schimba lucrurile in bine. o singura observatie am: celebrul ganditor francez se numeste Tocqueville.

  11. Pai si cine a distrus din temelii sistemul universitar (si chiar si invatamantul preuniversitare, bacalureate luate pe bozii din cap), inca din anii 2000 si ceva? Cine a facut bani din vanzarea „online” a diplomelor de licenta si a doctoratelor de carton? De fapt, cine a facut praf educatia?

  12. Labuş ai aparut sa aperi ameobele de la stat si pe stapanii lor, Coruptii USL?

  13. Doua slugi de corupti lucratoare la stat isi ling ranile….Gogu si Labuş….numai pa furat va sta capul se vede ca sunteti USListi

  14. „Prevederile legale” pot fi modificate de coalitia PCR (PNL=PSD=UDMR)?

  15. In primul rind, euglena asta si-a descris perfect propriul stapin, pe ma ciuca al lor.

  16. PSD și PNL au majoritate în Parlament, ar putea repara aceste probleme, dar ei își folosesc puterea doar ca să fure. Pentru cei care nu sunt slugi la stat, mai rămâne emigrarea.

  17. e un punct de vedere corect,ce te faci ca decidentii sunt din alt grup,cel al parazitilor …

  18. De ce ne-ar interesa pe noi ce probleme are doamna la munca? Sa se descurce! Nu-i place, sa caute job la privat!

    • Rareori auzi adevărul de la bugetari, nu mă deranjează că cineva de la stat îl mai spune, din când în când.

  19. Lipsus ” dragă ” pt.ce partid fumărești și-s lucrative foalele ?

  20. Ntz,ntz,ntz, alianța PSD-PNL-UDMR-AUR se tânguiește că îi este foame cu friptura, cuțitul si furculița sub nas! Sărăcuții de ei!
    Au Parlamentul, Guvernul, Sindicatele NU FAC NIMIC, si ei se plang! 😀 Gargară ieftină pentru cei ce mai pun botul, din seria „hai să fie bine ca sa nu fie rau” urmată de ZERO masuri! 😏

  21. Na, că iar lovește calamitatea lipsă :))) Nuj’ de ce mă mai obosesc cu tine, da’ ținând cont că ai fost tehnician veterinar (deci probabil absolvent de liceu agricol) și dup-aia mare „judiciarist” (Spiru Haret să trăiască!), țin să-ți atrag atenția că-n DEX există doar amibă/amibe (amoibe/Amoeba cu origine în limba greacă -> latina modernă). În rest, aceeași lipsă de argumente logice, deci nimic nou 🙂 Vezi că nici „jinesc” nu e din limba română, cunoscătorule 🙂
    Ca urmare, ronțăie la pensia ta specială (că dacă nu pica Ceaușescu încă slujeai la vaci și oi) și nu te mai da mare.

  22. Labuş, ce vrei sa ne demonstrezi? Vedem ca esti doar un postac in solda coruptilor…aperi numai furtul si coruptii PSDist borąt!

  23. Ai invatat, ai fost detoate si ai ajuns sclavete postac la PSD 🤣🤣🤣🤣

  24. Așa e, nu cuantumul salariilor este problema, ci numarul și volumul sporurilor la ele, iar consiliera asta cred că mâine va fi dată afară pentru curajul ei! Ar trebui s-o susținem cumva!

  25. Ce- aia juciarist?!

  26. @Lapsus Calami
    Pentru un judiciarist cu 25 de ani vechime, afirmatia ca niste „semidocți ipocriți care fac doar gargară de pe margine” ar fi mai eficienti in distrugerea tarii decat incompetentii aflati in functii de decizie releva, iertati-mi cuvintele tari, o fractura logica de neiertat. Nu sunt un admirator al celor care, in loc sa critice textul, ataca autorul (asa cum s-a si facut in majoritatea comentariilor la articol), dar e mult prea mult sa se afirme ca ei ar fi cauza tuturor relelor. Imi aduceti aminte insa de dilema unui coleg de-al dumneavoastra care, iesind din sala de judecata, se intreba retoric ce a mai periculos/daunator pentru justitie, un judecator corupt sau unul incompetent…pentru ca unul corupt va „tranti” un dosar de pe lista, pe cand unul incompetent va „tranti” indiscutabil mai multe… S-ar putea ca raspunsul la aceasta dilema, extinsa prin analogie si la alte puteri ale statului roman, sa ne ajute sa intelegem mai bine cauzalitatea Raului…si, in final, sa ii dam dreptate doamnei consilier.

  27. Si isus s-ar fi vandut pe 30 de arginti

  28. Date obținute astăzi de mine de la MFP:
    “în luna februarie a anului 2023, la nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetului general consolidat au fost efectuate plăți la alineatul 10.01.05 ”Sporuri pentru condiții de muncă” în sumă de 657,2 milioane lei și la alineatul 10.01.06 ”Alte sporuri” în sumă de 348,9 milioane lei, rezultând un total de 1.006,2 milioane lei.”
    Rezulta că 7,9 mld lei pe anul 2023 este sporul pentru condiții inumane de muncă acordate bugetarilor!
    Mai vrem ceva?!

  29. @ io – Asa e, in dex gasesti doar cuvantul amiba (din franceza), dar daca tot folosesti cuvantul amoeba (din latina) , atunci hai sa folosesti forma corecta, nu? Poate ca va simtiti hartuiti de Lapsus (eu am inceput sa citesc de doua ori inainte de a da „trimite” 😂), dar io zic sa o luati constructiv, nu e un lucru rau sa tindem spre cat mai bine, indiferent in ce directie. Poate ca sunteti super-stapani pe limba romana si atunci nu e pacat sa stricati buna-reputatie din cauza unei scapari nevinovate?

  30. @ Alex.M – Asta e un fel de lipsa de argumente? Spui „vedem”, dar de vazut cred ca doar tu vezi asta. Eu vad doar o critica vis-a-vis de exprimarile publice ale celor de la putere (pesede, penele la un loc).

  31. merita o medalie de aur si 2 solde …

  32. Felicitari doamnei Turza dar deja banuiesc ce va veni de la seful dumneaei, care e doctor ce nu poate desparti in silabe corect propriul nume