G4Media.ro

Conflict între EPPO și justiția belgiană: Parchetul European anchetează achiziția UE de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conflict între EPPO și justiția belgiană: Parchetul European anchetează achiziția UE de vaccinuri COVID, iar Parchetul din Liège face o investigație paralelă / EPPO afirmă că dosarul este de competența sa, însă o instanță din Belgia a amânat o decizie până în decembrie 2024

Parchetul European (EPPO) a făcut vineri mai multe precizări, într-un comunicat de presă, în legătură cu ancheta derulată în paralel de justiția din Belgia în legătură cu achiziția de vaccinuri COVID în Uniunea Europeană. Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi susține că dosarul este de competența sa, însă procedura penală belgiană susține că dacă presupusele infracțiuni sunt comise pe teritoriul său, intră în competența sa.

EPPO precizează că, la 14 octombrie 2022, în urma unui „număr excepțional de mare” de rapoarte și plângeri, Parchetul European a confirmat că investighează achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. „Nu pot fi făcute publice alte detalii cu privire la această investigație în curs de desfășurare, pentru a nu periclita rezultatul acesteia”, se arată în comunicat.

În 2023, mai multe părți private au depus plângeri similare la un judecător de instrucție din Liège (Belgia).

În mai 2023, așa cum prevede procedura penală belgiană, parchetul regional din Liège a transferat o copie a plângerilor depuse la judecătorul de instrucție către EPPO.

„EPPO a concluzionat că plângerile se referă la fapte care intră în competența sa materială. Prin urmare, revine acum EPPO, în calitate de parchet competent, să ia poziție cu privire la legalitatea plângerilor depuse la judecătorul de instrucție din Liège, iar Curtea (Chambre du Conseil) să decidă cu privire la aceasta. Acesta a fost obiectul audierii programate astăzi. Cauza a fost amânată până la data de 6 decembrie 2024”, se mai arată în comunicatul EPPO.

Parchetul European mai precizează că, în conformitate cu procedura penală belgiană, un judecător de instrucție are competența de a investiga infracțiuni (presupuse) dacă infracțiunile sunt comise pe teritoriul aflat în competența sa sau dacă suspectul are reședința pe acest teritoriu, inclusiv infracțiunile care intră în competența EPPO.

În conformitate cu procedura penală belgiană, atunci când este implicat un judecător de instrucție, procurorii europeni delegați ar trebui să coopereze cu șapte judecători de instrucție desemnați, în conformitate cu competențele teritoriale respective.

Context. Procurori europeni din cadrul Parchetului European (EPPO) investighează acuzațiile în legătură cu negocierile privind vaccinurile anti-Covid dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liège, a scris Politico pe 1 aprilie 2024.

Anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat în ultimele luni de la procurorii belgieni care o investighează pe von der Leyen în legătură cu „interferența în funcții publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese”, potrivit unor documente legale consultate de POLITICO și confirmate de un purtător de cuvânt al parchetului din Liège. În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni penale, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. Ulterior, i s-au alăturat guvernele ungar și polonez – deși acesta din urmă este în curs de a-și retrage plângerea după victoria în alegeri a unui guvern pro-UE condus de Donald Tusk, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al guvernului polonez.

Plângerea lui Baldan s-a axat pe un presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccinare din UE, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere supranumită „Pfizergate”.

The New York Times, care a dezvăluit primul că schimbul de mesaje a avut loc în timp ce cei doi lideri discutau termenii acordului, a lansat un proces paralel împotriva Comisiei după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente.

Acordul cu Pfizer, negociat la apogeul pandemiei din 2021, a fost văzut inițial ca un triumf pentru von der Leyen. Dar cantitatea mare de vaccinuri achiziționate a ridicat de atunci semne de întrebare, POLITICO dezvăluind la sfârșitul anului trecut că au existat doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro. De atunci, contractul de vaccinare cu Pfizer a fost renegociat.

În 2022, EPPO a anunțat că analizează achizițiile de vaccinuri ale UE în general, dar aceasta este prima dată când biroul a fost legat în mod explicit de Pfizergate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. A ajuns si Codruta la adevarata coruptie si la adevaratele piedici in calea justitiei.

  2. Bv ei. Arata ca justitia intradevar nu tine cont de nume sau poziții politice oricat de sus stau ei. Printre singurii romani care mai fac cinste acestei tari.

    • @Un habarnist: Oriunde pe Planetă, dictonul latin: „Toți suntem egali în fața legii” nu mai este valabil.

  3. cotoroanta Von der Leyen seamana teribil de mult cu banditii de la noi care se dau peste cap sa obstructioneza justitia, folosind tot felul de comisii paravan.