G4Media.ro

CONCURS: „Vânătorii de fake news”: Transmiteți exemple de știri false/dezinformări și contribuiți…

CONCURS: „Vânătorii de fake news”: Transmiteți exemple de știri false/dezinformări și contribuiți la combaterea lor

Știrile false circulă mai repede decât cele corecte, pare să fie o regulă în mediul cotidian de informații. Unele dispar la fel de repede cum apar, altele însă au consecințe grave pe termen mediu și lung pentru fiecare dintre noi și pentru societate. Atitudinea față de vaccinare sau respingerea unor idei și valori europene sunt doar primele dintr-o lungă serie de exemple.

O cercetare recentă coordonată de Centru Român de Politici Europene arată că peste 7.000 de postări sau știri în ultimul an au fost publicate în mediul online pe narativul anti-european „UE ne obligă să mâncăm insecte” și peste 3.900 pe cel al identității digitale – în conotație negativă (cum că ar urmări controlul absolut).

G4Media, în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, vă invită să transmiteți ce ați descoperit citind presa, social media, sau uitându-vă la TV. Sau, de ce nu, discutând cu vecinii sau cu familia. De asemenea, este important să ne spuneți care credeți că este informația corectă legată de această știre și de ce considerați că este nocivă.

Cei care sunt cei mai activi în găsirea și combaterea informațiilor false vor primi invitație la Teatrul Excelsior, la stagiunea care începe în toamnă.

REGULAMENT DE CONCURS 

Perioadă: UPDATE – 31.07. Perioada de înscrieri se prelungește până la 7 august.

Concursul online „Vânătorii de fake news” se va desfășura în perioada 27 iunie – 30 iulie și este deschis tuturor celor care se înregistrează și răspund întrebărilor din formularul online, asigurând acces egal tuturor participanților. 

Scop: Concursul are scopul de a implica cititorii, în special tinerii, în identificarea și formularea de argumente combative pentru știrile false și dezinformările care circulă în spațiul public. Este important să aflăm opinia participanților și modul în care consideră că trebuie acționat, în combaterea informațiilor false. 

Câștigătorul va fi desemnat după următorul mecanism: 

Participantii completeaza chestionarul de concurs, din acest articol. Câștigătorii vor fi primii 3 concurenți cu cele mai multe chestionare completate cu exemple diferite de știri false.

În caz de egalitate între mai mulți participanți, următorul criteriul luat în calcul este data și ora primei înregistrări. 

În cazul unei egalități și după aplicarea celui de al doilea criteriu, 3 câștigători vor fi desemnați prin tragere la sorți folosindu-se un soft specializat și recunoscut. 

Premii: În urma aplicării criteriilor de mai sus, vor fi desemnați trei câștigători. Premiile vor consta în invitație dublă la o premieră a Teatrului Excelsior, din stagiunea care va începe în toamnă. 

Publicare pe website G4Media. Exemplele și cele mai interesante opinii/comentarii transmise de participanți vor fi publicate pe G4Media, în cadrul unor materiale dedicate. Numele persoanei care le-a transmis va fi menționat în materiale numai dacă există acord explicit în acest sens. Acordul explicit este inclus în formular. 

Concursul este organizat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, susținut de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA) cu atribuții delegate de Comisia Europeană.

G4Media este partener în cadrul unui consorțiu al cărui lider este Freedom House Romania, parteneri: Centrul Român de Politici Europene, AMAPOLA – Progetti per la sicurezza delle persone e della comunita Asociazione (Italia), Center for the Study of Democracy (Bulgaria). 

Detalii despre proiect, AICI.

—-

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Euglen, te bagi? :))

  2. Buna ideia!

  3. Pe bune?? Pai, mai oameni buni, insasi informatia „Perioadă: Concursul online „Vânătorii de fake news” se va desfășura în perioada 27 iunie – 27 iulie…” (anul?), publicata in 10 iulie 2023, este susceptibil de Fake News, avand in vedere ca se refera la o actiune deja inceputa, cu doua saptamani inainte, la timpul….viitor.

    • …susceptibila…

    • …iar in formular: „Concursul online „Vânătorii de fake news” se va desfășura în perioada 24 iunie – 24 iulie”, adica alta perioada decat cea din corpul articolului. Ce se intampla??

  4. @Mira va lua Premiul Fake ul de Zmeura. E Buna in Fake.

  5. Dezinformarea se face si prin informare parțială și evitarea anumitor subiecte.
    Spre exemplu 99% din presă este ilegal finanțată de stat și evită subiectele sensibile. Problema 0 a presei este finanțarea/mituirea ilegală a statului. Dpdv al Constituției este ilegal, cineva ar trebui să dea in judecată statul!

    • @Marionette. Daca tot vanam FNuri, ce-ai postat este un mare Fake. Nu statul, ci partidele, din TOT spectrul politic, primesc legal (cf. Legea nr. 334/2006) subventii care includ sume destinate informarii si promovarii prin media.