G4Media.ro

Companiile europene de utilităţi încep să treacă pe cărbune odată cu scumpirea…

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Companiile europene de utilităţi încep să treacă pe cărbune odată cu scumpirea gazelor naturale / Cum a crescut cererea de lignit  în Germania

Creşterea preţurilor la gaze naturale pe piaţa angro din Europa încurajează din ce în ce mai multe companii de utilităţi să facă trecerea la cărbune pentru a genera electricitate, tocmai într-un moment în care regiunea încearcă să elimine combustibilul poluant, transmite Reuters.

Deşi atât preţul cărbunelui cât şi cel al certificatelor de poluare au crescut în ultimele luni în Europa, aceste creşteri sunt mai mici comparativ cu explozia preţurilor la gaze naturale, astfel că balanţa costurilor pe termen scurt se înclină spre utilizarea cărbunelui pentru a produce energie electrică.

Preţul de referinţă la certificatele de poluare tranzacţionate în cadrul schemei ETS s-a dublat de la începutul anului iar cotaţiile futures la cărbune au înregistrat şi ele o creştere de peste 100%. Cu toate acestea, cotaţiile la gaze pe piaţa angro din Olanda sunt de aproape patru ori mai mari în prezent comparativ cu situaţia de la începutul anului.

În ultimii doi ani costurile pentru termocentralele pe gaze naturale au fost mai mici decât pentru termocentralele pe cărbune, dacă sunt incluse şi costurile cu certificatele de poluare, însă acest lucru s-a schimbat începând din luna iulie a acestui an.

În Germania, această modificare a diferenţei între costul operării termocentralelor pe cărbune şi cel a termocentralelor pe gaze naturale a determinat o utilizare mai mare a lignitului, un combustibil care în mod tradiţional este o sursă ieftină de combustibil dar care în ultimii ani a fost scos de pe piaţă de creşterea costurilor cu certificatele de poluare.

În trimestrul al treilea al acestui an, lignitul şi huila au fost responsabile în Germania pentru o producţie de electricitate combinată de 35,1 Terawaţi oră, comparativ cu 28 TWh în al doilea trimestru al acestui an şi 29,3 TWh în trimestrul al treilea al anului trecut, arată datele publicate de institutul german ISE Fraunhofer.

În Marea Britanie, creşterea preţurilor la gaze naturale a determinat o trecere la petrol, în condiţiile în care cărbunele are o pondere de doar 2% în mixul energetic iar ţara riscă să se confrunte cu probleme în aprovizionarea cu electricitate la iarnă.

„Tranziţia electricităţii se întâmplă dar nu cu urgenţa cerută: emisiile merg în direcţia greşită”, spune Dave Jones, director la centrul de reflexie Ember.

În următoarele trimestre, cărbunele şi lignitul ar urma să rămână mai convenabile în mixul combustibililor decât gazele naturale, susţine Silvia Messa, analist la firma de consultanţă energetică Volue.

Preţurile la electricitate pentru perioada următoare în Germania şi Franţa s-au dublat în acest an, ceea ce a provocat discuţii cu privire la intervenţia pe piaţă pentru a stabiliza preţurile pentru consumatori.

Unii critici au dat vina pe sistemul de tranzacţionare a certificatelor de poluare pentru creşterea preţurilor la electricitate, şi au făcut un apel pentru eliminarea efectului schemei de tranzacţionare a emisiilor asupra pieţei energetice.

Cu toate acestea, analistul Marcus Ferdinand crede că actuala tranziţie de la gaze la cărbune este doar o problemă de flexibilitate pe termen scurt şi nu ceva care se datorează sistemului de tranzacţionare a certificatelor de poluare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Merkel, greta, timermans… noua ne-ați spus ca e nasol și trebuie sa folosim moristi de vânt…

  2. O europa verde. Ar trebui sa arunce in furnale eolienele si panourile solare. Poate iese ceva enegie pe acolo.

  3. Nuuuu!!!
    Nu se poate asa ceva! Tocmai germanica?!
    Pai ce faceti fratilor, omorati planeta?
    Se supara pubertina greta si iar tine un discurs sforaitor la onu, in care nu zice nimic, evident.
    Doar sloganuri inutile

  4. verde, dar sa fie gaz si sa vina direct de la rusi, fara intermediari :)) green deal-ul lui merkel explicat intr-o fraza :))

    • “ Preţul de referinţă la certificatele de poluare tranzacţionate în cadrul schemei ETS s-a dublat de la începutul anului ”.

      Aici era șmecheria. Scoaterea banilor din buzunarul populației ca sanchi, poluare.

  5. DAR DESPRE POLONIA?!?

  6. Să le fie învățătură de minte tuturor țărilor și firmelor din energie care, în loc să folosească fondurile europene puse la dispoziție pentru regenerabile din 2016 încoace, s-au tras pe fund 5 ani și au zis că „gazul e mai ieftin”.

    Na, că Stal… pardon, Putin a hotărât că gazul nu mai e ieftin. C-așa a vrut el.

    • regenerabilele sunt vai steaua lor.

    • Jeane, mai documentează-te. Nu de alta, da’ toți de-aici spun că tu ai fi vai steaua ta! Eu nu mă pronunț, că nu m-am documentat cu privire la tine.

    • am diploma de montator autorizat fotovoltaice si sunt si electrician autorizat anre. iti garantez ca regenerabilele sunt vai steaua lor!

  7. Pai, ce faceți, mă?! Una ziceți si alta faceți?! Aaaaa, e greu, e crize! Poate vă mai vine mintea la cap cand impuneți estului sarac același modele din vestul evoluat!

  8. Ne întoarcem în evul mediu cu greta bioenergeta în frunte

    • Nu, Nică, încercăm să ne căpătăm independența energetică față de Rusia într-un mod care să nu însemne întoarcerea la motorul cu aburi.
      Sau poate îți place ca pentru următorii 20 de ani să îți dicteze Xi și Putin prețurile produselor? Dacă da, ok.

    • @ cumulonimbus

      Bre, tu ai gandit inainte de a scrie ?!

      Germanika are teava trasa direct in bucatarie,

      nu mai e pe pausal,

      iar tu o tot dai inainte cu ceea ce spune propaganda.

      Vai de steaua ROMANIEI !

    • X-Link: tu, din multele comentarii scrise p-aici, ești genul care crede că tot ce are pene și zboară…
      O să fac efortul de a îți explica o singură dată, pe puncte, de ce Germania are țeava trasă, după care te las în plata Domnului, că îți știu capacitățile.

      1. Germania este motorul industrial al Uniunii Europene, nu există altă țară din cele 27 care măcar să se apropie. Așadar are nevoie de energie ca să își poata susține industria.

      2. Germania contribuie sume uriașe la bugetul Uniunii, sume care se duc printre altele către programele de susținere a tranziției către energie curată pentru țările mai mici, tranziție ce s-a stabilit că trebuie să se petreacă cât mai repede.

      3. Dacă aveai curiozitatea de a citi strategia energetică a Uniunii, descopereai că Germania insistă pe asta pentru a asigura în Uniunea Europeană surplus de energie curată (adică mai multă decât au nevoie toți ceilalți laolaltă), surplus la care pe urmă să se branșeze și ea atunci când va fi suficient ca să îi acopere o parte din nevoie, scoțând Rusia din ecuație complet.

      4. Germania ar putea trece ea însăși prima la energie curată, dar cu costuri mult mai mari decât ar merita. Asta pentru că nu este o țară însorită, nu e o țară cu mult vânt, așa că ar avea nevoie, pentru producție egală, de panouri PV și eoliene mai multe.

      5. De asemenea, Germania nu poate construi centrale nucleare din cauza opoziției continue a populației. Faptul că Angela Merkel a promis închiderea celor existente în 2012, după Fukushima, l-a bucurat foarte tare pe neamțul de rând.

      6. Germania nu poate să rămână motorul industrial al Europei dând o grămadă de bani prin intermediul UE, ca niște pârliți ca noi să își crească capacitatea de producție curată, și concomitent să își finanțeze propria trecere spre energie curată.

      7. Ca să rămână ACUM motorul industrial al Europei, ca să aibă de unde da bani ca alții să treacă la energie curată, Germania are nevoie de energie MULTĂ. Nu neapărat foarte ieftină (deși e de dorit), cât MULTĂ. De-aia are țeavă directă.

      Înțelegerea europeană după Acordul de la Paris asta a fost: Germania sustine financiar în foarte mare proporție trecerea celorlalți la energie curată, iar ceilalți O FAC, nu o freacă.

      Dar, bineînțeles, s-au găsit deștepții din blocul ex-comuniștilor (Ungaria și Polonia) să o frece: unii că gazul e mai ieftin, că de fapt nu ar polua așa tare (ca și când ar extrage ei gaz în Câmpia Pannonă), ceilalți că noi avem și cărbune, nici ăla nu poluează, și dacă poluează ne doare în fund că noi facem ce vrem da’ nu fiți mauvais să ne tăiați fondurile…

      În tot timpul ăsta rămânem TOȚI la mila Țarului, c-o fi Putin acum sau altul mai încolo.

  9. Greta, are you sleeping? Wtf???!!!

  10. @ cumulonimbus

    Bre, tu ai gandit inainte de a scrie ?!

    Germanika are teava trasa direct in bucatarie,

    nu mai e pe pausal,

    iar tu o tot dai inainte cu ceea ce spune propaganda.

    Vai de steaua ROMANIEI !