G4Media.ro

Compania italiană Fincantieri și-a retras contestația împotriva licitației pentru corvete depusă săptămâna…

Compania italiană Fincantieri și-a retras contestația împotriva licitației pentru corvete depusă săptămâna trecută și care a dus la blocarea atribuirii contractului

Compania italiană Fincantieri și-a retras contestația depusă împotriva licitației pentru corvetele Armatei Române, rezultatul competiției pentru cele 1,6 miliarde de euro nemaiputând fi amânat, scrie Digi24.ro.

Decizia italienilor vine la o săptămână după ce Consiliul Naţional a Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) le admisese solicitarea de suspendare a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie a corvetelor mulltifuncţionale, considerând cererea întemeiată. Fincantieri ceruse această suspendare până la soluţionarea aspectelor de nelegalitate ale procedurii, semnalate în contestaţia depusă de companie.

Pe site-ul Consiliului Național de Contestații figurează retragerea contestației de către compania Italiană, precum și o solicitare de la competitorii francezi – Naval Group – de a consulta dosarul.

De remarcat dă decizia grupului italian vine după un avertisment primit prin intermediul presei franceze. ”Incredibil, Fincantieri vrea să-și torpileze partenerul Naval Group în România”, scrie publicația La Tribune în urmă cu patru zile.  ”Dublu joc și dublu discurs? Când încă nu s-a uscat cerneala pe acordul dintre Naval Group și partenerul său italian, italienii au început fără scrupule săptămâna trecută o procedură în România împotriva grupului naval, care a câștigat o licitație lansată de București, pur și simplu ca să încerce să-l torpileze, potrivit unor surse concordante. În momentul în care la Paris se vorbește despre importanța loialității între cei doi parteneri în cadrul societății comune, Fincantieri nu ar fi acționat altfel pentru a-i face pe francezi să se îndoiască și, mai ales, să facă în așa fel încât Naval Group să piardă în România. Grupul italian nu a fost prea loial față de Naval Group în Brazilia… dar acest lucru era înainte de acordul semnat pe 14 iunie”, scria La Tribune.

Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) sunt cei trei competitori în această licitaţie. Potrivit informaţiilor apărute în presă,  dar neconfirmate oficial, Naval Group ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, celelalte oferte fiind de 1,25 miliarde de euro (Damen) şi 1,34 miliarde de euro (Fincantieri).

La începutul anului, Ministerul Apărării Naţionale (MapN) a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale. Ministerul a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

MApN a precizat că, la acest moment, există şi un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.

În mai, Parchetul militar a trimis plângerea MApN privind licitaţia pentru corverte la DNA, procurorii militari suspectând existenţa elementelor unor infracţiuni care atrage competența Direcției Anticorupție.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu au bani sa cumpere…..este vrajala marca psd.
    Fregate,f16….