G4Media.ro

Comisia Europeană vrea să investească opt miliarde de euro în supercomputere /…

Sursa foto: Pexels

Comisia Europeană vrea să investească opt miliarde de euro în supercomputere / Vicepreşedintele Comisiei Europene: Supercalculatoarele contribuie deja la căutarea de terapii, la recunoaşterea şi prognozarea răspândirii infecţiei sau la sprijinirea procesului decizional

Comisia Europeană ar putea aloca, în curând, suma de opt miliarde de euro pentru supercomputere, potrivit unei propuneri a Executivului comunitar destinată să menţină şi să consolideze rolul de lider al Europei în materie de supercalcul şi de informatică cuantică, informează DPA.

Comisia Europeană a propus vineri un nou regulament privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanţă. Acesta va sprijini activităţile de cercetare şi inovare referitoare la noile tehnologii în materie de supercalcul, precum şi la sistemele şi produsele din acest domeniu, şi, în acelaşi timp, va promova dezvoltarea competenţelor necesare pentru a utiliza infrastructura şi a constitui baza unui ecosistem de nivel mondial în Europa. Propunerea ar permite o investiţie în valoare de opt miliarde euro în următoarea generaţie de supercomputere, un buget substanţial mai mare în comparaţie cu cel actual.

„Calculul de înaltă performanţă este o capacitate digitală esenţială pentru Europa. După cum am putut vedea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la căutarea de terapii, la recunoaşterea şi prognozarea răspândirii infecţiei sau la sprijinirea procesului decizional privind măsurile de limitare a răspândirii virusului”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Regulamentul vizează actualizarea regulamentului anterior al Consiliului care a instituit întreprinderea comună EuroHPC în octombrie 2018. Aceasta va permite Europei să îşi asume un rol de lider în cursa tehnologică în direcţia următoarei frontiere în materie de supercalcul, şi anume: supercalculatoarele exascale, capabile să execute peste un miliard de miliarde de operaţiuni pe secundă; calculatoarele cuantice şi calculatoarele hibride, care combină elemente de calcul cuantic şi clasic şi care vor putea efectua operaţiuni pe care niciun supercalculator nu le poate realiza în prezent.

Întreprinderea comună EuroHPC va pune resursele europene existente în materie de supercalcul şi de informatică cuantică la dispoziţia tuturor utilizatorilor din întreaga Europă, inclusiv a utilizatorilor din sectorul public şi a utilizatorilor industriali, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), indiferent de locul în care se află. Noul buget este în curs de negociere; acesta va fi sprijinit de programele Orizont Europa, Europa digitală şi Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. S-au trezit si ei in sfarsit.

  2. Banuiesc ca sunt antamati chinezilor acesti bani. Nu mai vad UE, sub conducerea Germaniei, sa mai cumpere tehnologie americana

    • Sunt mai degraba investitii pentru a inova & dezvolta competentele si tehnologiile cuantice in cadrul UE si a dobandi autonomia tehnologica si digitala in cadrul uniunii. Se urmareste extinderea infrastructurii existente in mai multe locatii din UE si upgradarea celor 3 supercomputere existente la o o noua capacitate de calcul de 1 trillion (10^18) operatiuni pe secunda, fata de 10^17 operatiuni pe secunda, cat sunt capabile in prezent.

    • [good to know]

      September 9, 2020
      “Quantum computing is probably the most challenging technological advancement we, as a society, are working on today” said Dr. Itamar Sivan co-founder and CEO of Quantum Machines

      https://www.hpcwire.com/off-the-wire/q-ctrl-and-quantum-machines-partner-to-accelerate-quantum-computing-development/

  3. Supercomputerele au descoperit deja leacul la covrig (botnita + pepsiglas).

    Dar mai importante sunt progresele in robotica. De cativa ani nici un spaniol nu mai trebuie sa se aplece dupa capsuni.

  4. In sfarsit s-au trezit si astia.
    De zeci de ani subventionam agricultura dupa care trimitem milioane de tone de cereale ajutoare prin Africa.
    Asta in timp ce cumparam tehnologie de la americani.