G4Media.ro

Comisia Europeană solicită României să accelereze transpunerea normelor convenite pentru a consolida…

Sursa foto: European Council

Comisia Europeană solicită României să accelereze transpunerea normelor convenite pentru a consolida şi a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România şi alte state membre UE pentru a accelera transpunerea normelor convenite pentru a consolida şi a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Au fost trimise avize motivate Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Spaniei, Letoniei, Ungariei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei şi Finlandei pentru netranspunerea sau transpunerea parţială în legislaţia naţională a Directivei 2023/959 privind schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), al cărei termen de transpunere a fost 31 decembrie 2023.

Revizuirea Directivei EU ETS, care modifică Directiva 2003/87/CE, consolidează normele EU ETS existente, extinde ETS la transportul maritim, reduce cantitatea de certificate de emisii, stabileşte că trebuie alocate cu titlu gratuit mai puţine certificate, consolidând în acelaşi timp fondurile care sprijină decarbonizarea în cadrul sistemului.

De asemenea, Comisia a decis să trimită avize motivate Belgiei, Bulgariei, Estoniei, Spaniei, Ciprului, Letoniei, Ungariei, Poloniei, României, Sloveniei şi Finlandei pentru netranspunerea sau transpunerea parţială în legislaţia naţională a Directivei 2023/958 privind normele revizuite EU ETS care se aplică în sectorul aviaţiei, al cărei termen de transpunere a fost 31 decembrie 2023.

Modificările contribuie la creşterea nivelului de ambiţie în sectorul aviaţiei şi la punerea în aplicare a Schemei de compensare şi de reducere a emisiilor de carbon pentru aviaţia internaţională.

Transpunerea completă a acestor directive este esenţială pentru a asigura buna funcţionare a EU ETS, evitându-se denaturările de pe piaţa internă, şi pentru a alinia sistemul la obiectivele climatice ale UE pentru 2030 stabilite în Legea europeană a climei, subliniază sursa citată.

În ianuarie 2024, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 26 de state membre pentru transpunerea incompletă a celor două directive în legislaţia naţională. Statele membre lucrează la măsuri de transpunere a directivelor şi a dispoziţiilor respective, dar statele menţionate mai sus nu au comunicat transpunerea integrală sau doar parţială.

În consecinţă, Comisia a decis să emită avize motivate adresate statelor membre în cauză, care au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare pentru transpunerea completă şi corectă. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.