
Comisia Europeană recunoaşte progresele ţărilor din Balcanii de Vest pe calea integrării, dar cere mai multe reforme
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a recunoscut marţi progresele realizate de ţările din Balcanii de Vest pe calea spre o eventuală aderare la UE, dar a subliniat, de asemenea, că acestea trebuie să continue implementarea reformelor, informează EFE.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Europa nu poate fi unită fără Balcanii de Vest (…) Există un consens clar în favoarea unei noi şi urgente extinderi acum. Planul de Creştere este în întregime în mâinile voastre”, a spus Kos, care participă la summitul ţărilor din regiune ce se desfăşoară marţi la Skopje, capitala Macedoniei de Nord.
La întâlnire participă premierii albanez Edi Rama, kosovar Albin Kurti şi muntenegrean Milojko Spajić, preşedinta bosniacă Borjana Krito, ministrul integrării europene din Serbia, Tanja Mi čević, gazdă fiind prim-ministrul macedonean Hristijan Mickoski, transmite Agerpres.
Kos a afirmat că în ultimii 20 de luni s-a trecut de la „idei la rezultate”, iar cooperarea continuă să crească, dar a solicitat accelerarea reformelor.
„Într-o lume care se fragmentează, extinderea rămâne proiectul nostru de unificare: invit partenerii să valorifice această oportunitate şi să intensifice eforturile de reformă”, a subliniat Kos, conform unui comunicat al CE.
Summitul este centrat pe implementarea Planului de Creştere pentru Balcanii de Vest, prevăzut cu o anvelopă financiară de şase miliarde de euro între 2024 şi 2027 şi care este menit să stimuleze dezvoltarea economică şi reformele legale şi să accelereze progresele ţărilor din regiune în procesul de integrare în Uniunea Europeană.
Economiile acestor ţări se situează în prezent în jurul a 35% din nivelul mediu al UE, aceasta fiind una din principalele probleme, iar planul UE vizează dublarea dimensiunii economiilor din Balcanii de Vest în următoarea decadă. Obiectivul este integrarea acestor ţări în piaţa unică, promovarea cooperării economice între ele şi aplicarea de reforme legislative pentru a se adapta la standardele UE.
Albania aspiră să încheie negocierile de aderare în 2028 şi să intre în UE în 2030. Macedonia de Nord a început negocierile în 2022, dar progresul a încetinit din cauza unei dispute cu Bulgaria privind drepturile minorităţilor bulgare.
Muntenegru a deschis toate capitolele de negociere, deşi reformele s-au blocat, iar progresul Serbiei rămâne condiţionat de normalizarea relaţiilor cu Kosovo, fosta sa provincie a cărei declaraţie de independenţă din 2008 Belgradul nu o recunoaşte.
Kosovo nu a primit încă statutul de candidat, dar a depus cererea de aderare la UE în 2022.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.