
Comisia Europeană lansează un proiect de „credite pentru natură”
Comisia Europeană pune bazele unei viitoare pieţe europene de „credite pentru natură” printr-o foaie de parcurs şi opt acţiuni de referinţă care vor fi implementate până în 2027; instrumentele propuse vor fi stimulente pentru cei care protejează mediul, şi au ca scop creşterea investiţiilor private în tranziţia verde, informează miercuri agenția ANSA, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Deşi UE s-a angajat să aloce pentru biodiversitate 10% din buget în 2026-2027, comunicarea adoptată de Comisie estimează că finanţarea necesară pentru biodiversitate este de 65 miliarde de euro anual.
„Trebuie să punem natura în bilanţ. Exact asta fac creditele pentru natură,” a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs despre planul adoptat. „Dacă sunt bine concepute, ele vor fi un instrument eficient şi orientat spre piaţă pentru a încuraja sectorul privat să investească şi să inoveze. Prin investiţii şi inovaţie, generăm venituri pentru cei care lucrează pentru protejarea naturii – inclusiv fermierii, proprietarii de terenuri şi silvicultorii”, a arătat ea.
Foaia de parcurs debutează anul acesta prin crearea unui grup de experţi care va îndruma dezvoltarea tehnică şi legată de reglementări, contribuind la definirea criteriilor, a metodologiilor şi a mecanismelor de guvernanţă pentru aceste pieţe verzi. Experţii vor fi selectaţi după data de 10 septembrie.
Comisia Europeană va evalua, de asemenea, cererea şi oferta de credite pentru natură şi va desemna până în 2027 un proiect pilot comun finanţat din fondurile existente ale UE.
Mai multe state membre, printre care Franţa, Finlanda, Irlanda şi Italia, au lansat deja iniţiative similare la nivel naţional, conduse fie de guvern, fie de societatea civilă.
Din 2026, practicile de eliminare a dioxidului de carbon în agricultură vor fi integrate printr-un sistem de certificare pentru activităţi agricole şi silvice durabile care generează beneficii verificabile pentru climă şi biodiversitate. Bunele practici includ restaurarea terenurilor cu turbă, plantarea de arbori, agricultura durabilă şi agrosilvicultura. În 2027, Comisia va revizui progresul şi va evalua paşii următori pentru dezvoltarea pieţelor europene de credite pentru natură, acordând o atenţie specială producătorilor mici şi IMM-urilor.
Conceptul creditelor pentru natură în Europa a fost menţionat pentru prima oară de von der Leyen în septembrie anul trecut, în discursul său la Conferinţa DLD (Digital-Life-Design, digital-viaţă-design – n. red.) de la Munchen, în care a subliniat necesitatea de a se construi pe modelul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii deja existent în UE.
Spre deosebire de creditele de carbon, bazate pe tone de CO2 echivalent, creditele pentru natură ar urma să reflecte rezultatele în termeni de ameliorare a biodiversităţii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.