G4Media.ro

Comisia Europeană în România, mesaj cu declinarea adjectivului „drag” după ce Olivia…

Foto: Comisia Europeană

Comisia Europeană în România, mesaj cu declinarea adjectivului „drag” după ce Olivia Steer l-a criticat pe Mircea Cărtărescu pentru o presupusă greșeală

Comisia Europeană în România a postat pe Facebook o imagine din DOOM cu forma corectă a adjectivului „drag” la feminin genitiv-dativ cu textul: „Dragii noștri urmăritori, pentru siguranța voastră, informați-vă numai din surse oficiale!”

Mesajul e transmis în contextul în care Olivia Steer l-a criticat pe Mircea Cărtărescu pentru faptul că ar fi scris greşit genitivul şi dativul de la „dragă”, într-o urare pe care scriitorul a făcut-o pe contul său de Facebook. Fosta prezentatoare TV a făcut o paralelă la campania de vaccinare şi l-a mustrat pe Cărtărescu pentru faptul că i-a îndemnat şi pe alţii să se vaccineze anti COVID-19, dând asigurări că vaccinul este sigur.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ca n filmul cu păcală unul aruncă o piatră n Olt și restul dobitoacelor s ar după ea s o scoată

  2. E „dragii mele” evident, dar pentru una pentru care verbul după care se ghidează în viață e fuck și make money nu e de neînțeles. Eventuale scuze anticipate pentru persoane prea sensibile

  3. Macron a declarat ca francezii s-au transformat intr-o natie de procurori. Romanii au devenit o natie de atoatestiutori. O groaza de parerologi isi expun cunostintele si teoriile. Deh! Facebook-ul e gratis si cand gresesti nu doare!

    • Și nici nu se pun note, deci prostul care în școală stătea pitit în spatele vreunui coleg, ca să nu-l vadă profesorul si-Doamne ferește! – să-l asculte, acum poate elucubra în voie. 😉

  4. Olivia tare-n clanță ca patentu. Moare Șoșoaca de invidie, că i-a furat caimacu de la antivaccinare.
    Fetelor, un duet, ceva ?

  5. Informati-va din crima organizata oficiala…

  6. Când om ieși din pandemie, dacă ieșim, vă fi musai să apară și un vaccin pentru prostie. Aș crede în bunele intenții ale antivaccinistilor celebri dacă nu s-ar strădui atât de mult să facă prozeliti.

  7. „Surse oficiale”= ADEVARUL?

  8. Nu ne vaccinam?

  9. Toate proastele sunt băgate în seama…

  10. Inspirată idee!!! Poate o vedem analizată și comentată în Apropo TV!!!

  11. Sunt substantive la genul feminin, singular in lb. romana care au cazurile genitiv si dativ terminate in doi ”i” , iar nu in ”ei”, respectiv acele substantive in care penultima litera a cazului nominativ este litera ” c” ( N- bunica, G- a, al, ai, ale bunicii, D- bunicii), pisica ; litera ”g” ( N- braga, G- a, ai, ale, ai bragii, D- bragii) , ( N- fraga; G- a, al, ale, ai fragii; D- fragii), ( N- creanga, G- a, al, ale, ai crengii,D-crengii), plaga, ranga, cange; litera ”t (tz)” ( N – viata. G- a, al, ale ai vietii , D- vietiI ), dar nu si piatza, vitza, suvitza, paiatza etc.
    Substantivul f., sing. ” draga” ( scumpa) se comporta ca celelalte substantive la genul f., sing., cu lit. ”g” penultima din cuvant si are genitivul si dativul terminate in doi ”i”.
    Cine a zis ca lb. romana este simpla nu a intrat chiar in toate detaliile, vorbirea a ales in timp grupul de litere ” gi” in locul grupului de litere ” ge” pentru unitate in pronuntarea familiei de cuvinte, cu respectarea teminatiilor stricte ale cazurilor, de ex. litera ”i” si atat la genetiv si dativ pentru substantivele f. sing.
    PS – Existenta substantivului ”drag” de origine slava in lb. romana se explica prin evitarea sau chiar eliminarea timpurie din vorbire a cuvantului ” carus” din lb. latina (cu acelasi sens), in scopul eliminarii confuziei de intelegere cu termenul omonim, care inseamna ” car”, ”caruta”. Oamenii trebuiau sa se priceapa bine si repede unii pe altii, nu-si permiteau sa bajbaie, veneau diferite triburi migratoare.