G4Media.ro

Comisia Europeană: Aprobarea planurilor naționale de redresare și plățile se vor efectua…

Comisia Europeană: Aprobarea planurilor naționale de redresare și plățile se vor efectua în deplină conformitate cu regulamentul european / Maria Grapini a întrebat dacă e posibilă o abatere de la condițiile comune aplicabile statelor membre  

Comisia Europeană insistă ca toate statele membre să ratifice Decizia privind resursele proprii, fără de care nu se poate împrumuta de pe piețe pentru a finanța planurile naționale de redresare, precizând că aprobarea acestora și plățile se vor efectua „în deplină conformitate” cu prevederile regulamentulului european.

Vicepreședintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, a răspuns unei întrebări adresate de europarlamentarul Maria Grapini (Partidul Puterii Umaniste, grupul S&D), care, invocând inclusiv situația HoReCa din România, a pus în discuție posibilitate „să se accepte măsuri specifice fiecărui stat, în funcție de situația națională, și nu de condiții de acordare comune tuturor statelor membre”.

„Fiecare plan trebuie să contribuie la abordarea în mod eficace a provocărilor relevante specifice fiecărei țări, iar aprobarea planurilor și plățile ulterioare se vor efectua în deplină conformitate cu prevederile regulamentului și se va asigura tratamentul egal al statelor membre. Legătura cu recomandările specifice fiecărei țări reprezintă cea mai bună garanție a faptului că planurile de redresare și reziliență vor aborda nevoile fiecărui stat membru în parte”, i-a răspuns vicepreședintele executiv al Comisie Europene.

Valdis Dombrovskis a precizat că, în prezent, Comisia colaborează „îndeaproape” cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a se asigura că Mecanismul de redresare și reziliență este pus în aplicare rapid.

„Cu toate acestea, Comisia trebuie să aibă mai întâi posibilitatea legală de a împrumuta de pe piețe. În acest scop, este necesar ca, în conformitate cu cerințele lor constituționale, toate statele membre să adopte Decizia privind resursele proprii”, a afirmat Dombrovski.

Oficilul european a mai spus că CE poartă „un dialog intens” cu toate statele membre pentru elaborarea planurilor de redresare și reziliență și oferă îndrumări, dacă este necesar.

„Acest lucru va contribui la asigurarea alinierii depline la regulament a planurilor și la evitarea oricărei întârzieri nejustificate în ceea ce privește efectuarea plăților. Pentru a sprijini rapid redresarea economică, până la 13 % din suma totală a planului aprobat al fiecărui stat membru, incluzând atât sprijinul nerambursabil, cât și, după caz, sprijinul sub formă de împrumut, vor fi puse la dispoziție sub formă de prefinanțare după aprobarea planului”, a mai răspuns vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Europarlamentarul Maria Grapini a susșinut, în întrebarea adresată Comisiei Europene, că, din cauza pandemiei, au fost sectoare „extrem de afectate”, cum ar fi cel al transportului, în special cel aerian și rutier, HORECA și turismul.

„Comisia a propus bugetul pentru reziliență și s-a aprobat, dar propunerile de programe din partea statelor membre au venit încet, fiind state cărora Comisia le-a respins programul propus, așa cum este cazul României. În aceste condiții, banii vor veni târziu, primul trimestru sau chiar semestru al acestui an fiind în continuare afectate de efectele lockdown-ului ce se aplică în mai multe state. Considerați că ar trebui să urgentați acordarea banilor pentru reziliență și să se accepte măsuri specifice fiecărui stat, în funcție de situația națională și nu de condiții de acordare comune tuturor statelor membre?”, a transmis Grapini.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...