G4Media.ro

Comisarii ANPC au verificat autenticitatea certificatelor de producător, pornind de la un…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comisarii ANPC au verificat autenticitatea certificatelor de producător, pornind de la un control în Piaţa Obor. Majoritatea s-au dovedit a fi false

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat autenticitatea certificatelor de producător, pornind de la un control realizat în Piaţa Obor, acolo unde mulţi comercianţi au prezentat asemenea certificate. Echipele de control au constatat că cele mai multe documente de acest fel s-au dovedit a fi false, relatează News.ro.

ANPC a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că, în urma unui control realizat în urmă cu câteva zile în pieţele agroalimentare din ţară, printre care s-a aflat şi Piaţa Obor, la tarabele pline de legume şi fructe, prezentate ca fiind româneşti, se aflau diverse persoane care prezentau comisarilor „certificate” prin care atestau calitatea de aşa-zis producător.

Comisarii ANPC au pornit prin satele României, pentru a verifica autenticitatea acestor acte şi veridicitatea celor înscrise acolo. Ei au solicitat să viziteze grădinile, câmpurile şi livezile unde sunt produse legumele şi fructele găsite pe tarabe, în pieţe, dar, în cele mai multe dintre cazuri nu au avut ce să vadă.

„Am demarat această acţiune în urmă cu ceva timp, dar nu am reuşit să obţinem materiale, aşa cum au făcut-o mai tinerii noştri colegi. Dacă ar fi să adunăm cantităţile de legume şi de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit şi se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele româneşti, şi la acest capitol, sunt în pericol. Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecărui judeţ. Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

ANPC a precizat că mulţi dintre vânzătorii verificaţi au recunoscut că achiziţionează de la diverse pieţe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producătorii reali, care se află în cu totul alte zone şi le comercializează, la tarabă, fără a respecta contextul legal al acestei activităţi.

„Unii dintre ei explică, chiar, cum au intrat în posesia «certificatelor de producător», cum folosesc mici spaţii cultivate, pentru a putea primi certificatele, dar că achiziţionează din alte părţi cantităţile mult mai mari, în realitate, de legume şi fructe, de pe tarabe. Verificările pe această temă, care vor continua în toată ţara, sunt menite să avertizeze organele statului care emit aceste documente, asupra fenomenului atât de des întâlnit în ţară, încât producătorii români nu pot avea acces direct la aceste posibilităţi de comercializare”, a mai transmis ANPC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Voi va schimbați la cel mult un an. Ăștia sunt acolo de 20 de ani! Sunt câteva familii și sa te ferească cel de sus sa faci vreo observație vreunuia ca sar toți pe tine! Este o piață acaparată, sunt mulți bani negri și mulți și au rupt dintii încercând sa i civilizeze!

  2. Ce surpriza! Cine s-ar fi gandit?!

    Romania = Karaoke full option

  3. Standardele occidentale asa sunt: taranul munceste in sera toata noaptea, si diineata se aseaza la taraba in piata. Oare cum arata certificatele de producator in SUA sau China, unde sute e milioane mananca mai multe legume decat la Sparanghelica?

    • Asta se astia de multi…dar cine sa daca ceva.
      E bine si acum,metoda e buna,mai pot fi verificati si daca platesc impozit pe teren….daca nu,inseamna ca nu are unde cultivate produsele.
      Apoi vazut cine le a DAT certificat,ala e fals in documente si se pedepseste.cel ce a folosit certificatul ,a facut uz de fals ….deci sint niste pedepse de dat

  4. Ce gluma buna , certificate de producator.
    Toti cumpara de la mari depozite , marfa adusa din Turcia.
    Baga adaos la pret 50% si vand in piata , fara taxe si fara impozit.
    Comert romanesc.

  5. dzeule! urmeaza sa aflam ca aurul romanesc de 16 carate e de 24!
    cata precizie si rigurozitate in munca ajentului de teren cand de fapt toate „afacerile” au loc in laboratoarele acreditate de cine?

  6. Și eu ma așteptam ca oamenii bronzați de la tarabe sa fie și producători, sa muncească pe brânci pentru a produce legume BIO, gustoase. Dar ați văzut voi vreodată zburătoare transpirata de la munca? Eu nu. Grupurile care dețin piețele cumpara de la depozite legume și fructe pline cu substanțe te tot felul si apoi le vând la piață ca fiind de „la țară „, „din gradina”. Asta pentru ca nimeni nu ii controlează. Mai bine cumpăr de la Hypermarket. Aia din când în când mai verifica și retrag mărfurile care nu îndeplinesc niște norme. Producătorii adevărați nu au loc „la oraș „, sunt alungați de clanurile colorate și de slugile lor „politia locala”.

  7. ”Ce stie tot satul dar nu stie barbatul?”. Pana acum unde au fost astia de la ANPC? Eu nu cred ca au fost pe luna,cred doar ca nu si-au facut datoria.

  8. Amenzi, confiscări de mașini, obligația de a restitui banii persoanelor înșelate, nimic?

  9. Fake news. Nu exista asa ceva. Urmasii dacilor liberi care i-au invatat latina pe romani sunt oameni cinstiti, corecti, muncitori, cu frica de D-zeu, isi respecta aproapele. Pietele noastre sunt pline numai de produse cu gusturi romanesti, nemaintalnite nicaieri in lume cu seminte pastrate cu grija de pe vremea lui Burebista. Romanii nu folosec deloc chimicale, ci numai ingrasaminte naturale, bio.

  10. Știu,dar nu fac nimic viabil,concret,eficace!nu se vrea!să plece acasă, cheltuială de bani aiurea!samsarii să trăiască!