G4Media.ro

Colegiul Medicilor Veterinari îi scrie premierului: în 339 de comune din țară…

Sursa foto: Pixabay

Colegiul Medicilor Veterinari îi scrie premierului: în 339 de comune din țară nu sunt încheiate contracte cu veterinarii / Animalele sunt comercializate fără documente şi fără să se cunoască dacă sunt sau nu bolnave

Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVR) avertizează că în 339 de comune din ţară nu au fost efectuate acţiunile de identificare a animalelor, întrucât Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu a atribuit contractele către medicii veterinari de liberă practică, iar animalele sunt comercializate fără documente şi fără să se cunoască dacă sunt sau nu bolnave, relatează Agerpres.

„În acest moment, există 339 de comune din România la nivelul cărora ANSVSA, prin Direcţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, nu efectuează acţiunile prevăzute în HG 1156/2013 deoarece nu sunt atribuite contractele către medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii, motivul fiind lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat către ANSVSA. Judeţe precum Alba, Vâlcea, Olt, Argeş, Ialomiţa au teritorii imense neacoperite, iar judeţul Alba nu are contracte încheiate de peste 18 luni. Prin urmare animalele care trebuiau să fie supuse acţiunilor de depistare a bolilor sunt comercializate fără documente şi fără să se cunoască dacă sunt sau nu bolnave. Animalele nu pot fi identificate şi ca atare ele se vând fără să se cunoască trasabilitatea lor”, susţin reprezentanţii CMVR, într-un comunicat remis luni Agerpres

De asemenea, reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari din România afirmă că, la această dată, ANSVSA nu a realizat plăţile aferente lunilor ianuarie-martie 2021 către medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii care deţin contracte de concesiune/prestări servicii pentru realizarea acţiunilor sanitar-veterinare prevăzute în programul aprobat prin HG 1156/2013, care vizează aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om.

În plus, nu au fost realizate plăţile aferente lunilor ianuarie-martie 2021, conform Legii 236/2019. „Ca urmare a neachitării plăţilor restante medicii veterinari din mediul rural sunt în pragul disperării, al falimentului, întrucât au de plătit impozite şi taxe lunare către stat, au de plătit salarii, chirii, utilităţi, credite la bănci”, se menţionează în comunicat.

Colegiul Medicilor Veterinari a solicitat premierului să analizeze „cele două situaţii foarte grave şi să dispună măsurile necesare pentru corectarea lor în regim de urgenţă”, având în vedere că sănătatea publică, comerţul şi exportul de animale vii şi produsele obţinute de la acestea sunt în pericol.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ce sa îți zic . Alți nehaliti care vor mai mulți bani . Parca pe vremuri taranul trebuia să dea găina doar cu acordul veterinarilor . Panaramelor

    • pe vremurile se resptau fara probleme……acum mai greu.iar actiunile respective sunt pentru a garanta ca ce se consuma sunt sigure….

  2. Astia chiar credeau ca daca au pile la pzd si le da partidul prin lege monopol or sa se umple de bistari la orice miscare. Mars mai tovilor!

    • ……aveti dreptate….decat monopl …cum vreti sa-i ziceti…mai bine luati o pulpa de pui de tara la 8 ore…sau un pahar cu lapte la 4 ore…si nu mai aveti nevoie de doctor uman!

  3. Unde este băi nene zootehnie noastră cea de demult , combinate de creștere a animalelor, combinate de prelucrare a cărnii unde lucrau mii de oameni ?????? Acum animalele se imbarca pe vapor de vii , iar fermierii noștri se plâng că nu este rentabil să crești animale. Asociați va să fiți rentabil să produceti să procesati să valorificati în regim propriu. La ce se mai acordă subvenții ptr creștere de animale și pășune dacă așa zișii fermieri nu au angajați și nu produc produs finit. Dacă mergeți la stână o să găsiți oameni la negru sau copii care provin de la familii dezorganizată care abandonează școala. Fermierii de proști au nevoie . Asa ca da cine vrea să vândă ceva să aibă autorizații și documente în regulă ca o dau in evaziune fiscală și spălare de bani.

  4. Veterinarii de ce nu se adresează șefului lor direct…. ca el știe perfect care-i situația în teren!!! Că sunt medici care au concesionate câte trei-patru comune!!! Numai gura lor să mănânce, alții să nu mai aibă loc în sistem🤢

  5. Toti cei care primesc subvenții pe animale să fie trecuți la un medic veterinar.

  6. Pentru cei care se vaita ca nu au loc de cei cu mai multe comune sa liciteze la cele 300 libere… Ah ma scuzati,nu ies la licitatie ca seful direct de la capitala a cheltuit banii aiurea…si acum da vina pe unii si altii…Pentru Amicu care isi da cu parerea ,sa te vad facand munca noastra pe gratis,sa ingheti de frig la portile oamenilor si apoi mai vorbim.Avem monopol pe cunostintele castigate in 6 ani de facultate atat,restul sunt bisnitarii de la farmacii…

  7. Pentru cei care se vaita ca nu au loc de cei cu mai multe comune sa liciteze la cele 300 libere… Ah ma scuzati,nu ies la licitatie ca seful direct de la capitala a cheltuit banii aiurea…si acum da vina pe unii si altii…Pentru Amicu care isi da cu parerea ,sa te vad facand munca noastra pe gratis,sa ingheti de frig la portile oamenilor si apoi mai vorbim.Avem monopol pe cunostintele castigate in 6 ani de facultate atat,restul e propaganda ieftina

  8. La ce scoruri au…. Plus că nu răspund dacă îți moare vreun animal după tratamentul efectuat de ei. Practic îți iau bani mulți și nu oferă servicii pe măsură. Prea puțini sunt cei dedicați. Marea majoritate sunt „întreprinzători” care văd doar câștigul material…