G4Media.ro

Colecţia de artă a lui Paul Allen, cofondatorul Microsoft, a depăşit pragul…

sursa foto: Van Gogh Museum

Colecţia de artă a lui Paul Allen, cofondatorul Microsoft, a depăşit pragul istoric de un miliard de dolari în licitaţie/ Recorduri pentru opere de Van Gogh, Paul Cezanne sau Paul Gaugain/ Banii vor ajunge în programe caritabile

Vânzarea la licitaţia casei Christie’s din New York a colecţiei de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen, decedat în 2018, a depăşit pragul istoric de un miliard de dolari, miercuri seara, cu multe recorduri pentru opere de Van Gogh, Cézanne sau Gauguin, scrie AFP, citată de News.ro.

Cinci picturi au depăşit pragul de peste 100 de milioane de dolari în licitaţie. Cel mai scump lot al serii, „Les Poseuses, Ensemble (petite version)” (1888) de Georges Seurat, un tablou considerat un vârf al pointilismului, a atins 149,24 milioane de dolari, taxe incluse, a anunţat Christie’s.

Casa de licitaţii a anunţat că suma totală va fi oferită programelor caritabile. În ciuda conflictului cu Bill Gates, partenerul său la înfiinţarea Microsoft în 1975, miliardarul Paul Allen a semnat „Giving Pledge” în 2009, promiţând să doneze majoritatea averii sale.

În contextul în care doar 60 de loturi din 150 au fost vândute miercuri, restul vor fi licitate joi, valoarea colecţiei a depăşit deja precedentul record stabilit de colecţia Macklowe, a cuplului newyorkez de miliardari, care a fost vândută la 922 de milioane de dolari la concurentul Sotheby’s, în primăvară.

După pictura lui Seurat, „Montagne Sainte-Victoire” (1888-1890) de Paul Cézanne, ce anunţa cubismul, a fost vândut la preţul de 137,79 milioane de dolari, un record de licitaţi pentur pictorul francez.

Recorduri au fost doborâte şi pentru Vincent van Gogh, al cărui tablou „Verger avec cyprčs” a fost vândut contra sumei de 117,1 milioane de dolari, sau pentru Paul Gauguin, cu tablou din perioada tahitiană, „Maternité II” (1899), la 105,73 de milioane de dolari.

Opera lui Gustav Klimt, „Birch Forest”, a atins 104,5 milioane de dolari, de asemenea un record pentru acest artist.

Miliardul a fost depăşit în lotul numărul 32, o sculptură de Alberto Giacometti, „Femme de Venise III”, vândută cu 25 de milioane de dolari, o cifră aproape banală, miercuri seară, în sala de licitaţii de la Christie’s.

De la pictorul-sculptor germano-american Max Ernst, a cărui sculptură „The King Playing with the Queen” a adus 24,3 milioane de dolari, până la americanul Jasper Johns, unul dintre puţinii artişti în viaţă cu lucrări în această colecţie, a cărui litografie „Small False Start” a fost vândută pentru 55,35 milioane, trecând prin Diego Rivera şi Lucian Freud, numeroase recorduri de licitaţii pentru artişti au fost doborâte unul după altul.

Cu aceste vânzări, şi cel al portretului lui Marilyn Monroe „Shot Sage Blue Marilyn” de Andy Warhol, vândut în mai pentru 195 de milioane de dolari, un record pentru o operă de secol XX, anul 2022 ar trebui să rămână drept unul dintre cele mai scumpe din istoria pieţei de artă.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Colectia de arta a lui Paul este realizata din banii muritorilor de rand.
    De fiecare data cand ati cumparat vreun Windows, o parte din bani s-a dus catre gusturile fine ale lui Paul.
    Acest lucru arata esecul capitalismului in forma actuala, in care niste indivizi ajung zei, dar pe spinarea celor care muncesc si in favoarea celor care niciodata nu muncesc.
    Acest capitalism vulgar este comunismul lui mao sau stalin, dar cu upgrade.

  2. Faza cu donațiile pentru caritate e fumata. Pentru a evita taxe, muta banii în fundații „caritabile” care nu plătesc impozite și pe care le folosesc pentru a cumpăra politicieni.
    Gates, Allen si Microsoft au intarzaiat prin practicile lor monopoliste dezvoltarea Internetului cu cel puțin 10 ani.