G4Media.ro

Colectarea gunoiului se va face selectiv în Sectorul 6. Primarul Ciprian Ciucu…

Sursa foto: Facebook / Ciprian Ciucu

Colectarea gunoiului se va face selectiv în Sectorul 6. Primarul Ciprian Ciucu anunță un proiect de management al deșeurilor din fonduri europene nerambursabile de 130 de milioane de lei

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat, marți, obținerea finanțării pentru un proiect de management al deșeurilor din fonduri europene nerambursabile de 130 de milioane de lei, prin care gunoiul va fi colectat selectiv pe 4 fracții: plastic și metal/ hârtie șicarton/ bio/ rezidual.

„Ne-a fost aprobat cel mai pare proiect cu fonduri europene nerambursabile din istoria Sectorului 6: nu mai puțin de 130 de milioane de lei!! Și acum vine întrebarea pentru ce: pentru a realiza cel mai mare proiect de mediu/management integrat al deșeurilor din București, mai exact 886 de puncte de precolectare! Dintre acestea, 743 vor fi subterane iar 143 supraterane. Vor fi securizate și automatizate, colectare pe 4 fracții: plastic și metal/ hârtie șicarton/ bio/ rezidual. Vestea bună este că o să scăpăm de tomberoanele acelea de gunoi infecte de lângă blocuri. Vestea pentru unii mai puțin bună este că fiecare dintre noi trebuie să participe și să își schimbe comportamentul de aruncare gunoiului. Nu va fi ușor, de aici emoțiile mele și nevoia ca dumneavoastră să aderați la această idee!”, a anunțat Ciprian Ciucu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Primarul precizează că, într-o primă etapă, cel puțin 30% din deșeurile care acum ajung la groapă vor fi valorificate.

„Am reușit acest lucru mare deoarece din primele luni ale mandatului meu colegii colegii mei au fost în teren și au identificat bloc cu bloc, ghenă cu ghenă cca. 1000 de terenuri pe care să putem amplasa viitoare puncte de precolectare selectivă! Am făcut 1000 de ridicări topo! Sper că vă imaginați volumul de muncă! Am fost cu operatorii in teren sa nu treacă rețele pe sub ele! Am scris proiectul iar POIM în va finanța cu 130.375.056 lei. Acești bani erau pe punctul de a fi pierduți pentru România, pentru București! Dar print-un efort fabulos de un an de zile, am reușit, împreună cu colegii mei să primim această finanțare!”, subliniază edilul.

Acesta precizează că urmează licitațiile, caietele de sarcini pentru proiectare și execuție de astfel de lucrări.

„Sper doar să fie suficiente firme în țară care să aibă capacitatea de a livra și executa aceste echipamente și lucrări! Totul, doar până la sfârșitul anului 2023, când se termină exercițiul financiar 2014-2020. Daca nu avem totul până la sfârșitul anului 2023, pierdem banii. Volumul de muncă este enrom. Șansa de a ne civiliza și scăpa de mizeria tomberoanelor este pe măsură! Este primul proiect de o asemenea anvergură care poate contribui semnificativ ca România să nu intre în procedură de “infringement” cu Comisia Europeană din cauza faptului că nu deviem sufficient de la groapă, că nu reciclăm!”, mai subliniază Ciucu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Eu astept cu nerabdare masuri reale de reciclare: interzicerea ambalajelor de plastic nereciclabile, limitarea cantitatii de ambalaje la un produs, impunerea producatorilor sa opteze pentru reparare in loc de inlocuire totala, inlocuirea plasticului nereciclabil din auto si electrocasnice cu material reciclabil, etc. Si astea la nivel european. Pana atunci mai tocam niste bani ca sa separam plasticul de hartie plastifiata, de plastic metalizat sau de fibra de sticla si sa le stivuim separat. Fara sa le reciclam

    • Hilar ca niste constructii dedicate colectarii separate sunt finantate din Programul Operaţional Infrastructură Mare. 🙂

  2. Ar trebui ca Ciucu sa il intrebe pe Betonita cate dispozitive subterane de colectare selectiva mai functioneaza in Sectorul 3.

  3. Nu stiam noi de ce naiba nu reusim sa schimbam jafurile alea de tomberoane sparte, bubuite de cei care manipuleaza masinile de colectare gunoi.
    Daca suni la Urban ți se raspunde ca nu au facut achizitie si ca nici din cele negre casante, „achizitionate pe vremea lu’ boc” nu mai au pe stoc!
    Probabil ca intr-un an de zile o sa ne antrenam, ducand gunoiul de la etaj pana la cosurile de gunoi de la coltul strazii…
    Dupa implementarea programului, sa vezi nenica ordine si curatenie in sector…
    O sa moara clotilda de invidie ca „muntii” nostri de gunoaie, vor fi mai mari ca in sectorul ei !