G4Media.ro

Coaliția merge înainte cu desființarea Secției Speciale: Votul final va fi dat…

sursa foto: Guvernul României

Coaliția merge înainte cu desființarea Secției Speciale: Votul final va fi dat până la finalul sesiunii parlamentare, fără a se aștepta avizul Comisiei de la Veneția

Coaliția majoritară în parlament intenționează să dea votul final pe proiectul de lege de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților până la finalul sesiunii parlamentare, fără a mai aștepta avizul Comisiei de la Veneția, care a anunțat că se va pronunța în luna iulie.

Explicația reprezentanților majorității parlamentare este că avizul a fost solicitat doar pe amendamentul care vizează avizul obligatoriu al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților, nu și pe desființarea Secției Speciale în sine, subiect asupra căruia Comisia de la Veneția s-a pronunțat anterior.

Proiectul de desființare a Secției Speciale a intrat joi în dezbaterea comisiei juridice a Senatului, după ce luna trecută a fost adoptat de Camera Deputaților.

În cadrul discuțiilor din Comisie, ministrul Stelian Ion a precizat că soluția finală privind avizul CSM referitor la trimiterea în judecată a magistraților va fi dată odată cu adoptarea pachetului de modificări propuse la legile justiției, proiecte separate față de cel al desființării SIIJ.

”Indiferent că proiectul privind desființarea SIIJ se adoptă în procedură de urgență înainte să vină avizul Comisiei de la Veneția, acela va fi foarte folositor când vom discuta soluțiile legislative pe cele trei legi ale justiției”, a precizat Stelian Ion.

Cu alte cuvinte, chiar dacă legea de desființare a Secției Speciale va fi adoptată cu amendamentul privind avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților, aceasta prevedere ar putea fi eliminată ulterior, atunci când se va adopta pachetul mare de modificări a legilor justiției.

Ministrul a mai spus că garanţiile trebuie să existe pentru toate categoriile de cetăţeni, nu doar pentru magistraţi, menţionând că este binevenit un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la amendamentul care prevede că judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

„Garanţiile trebuie să existe pentru toate categoriile de cetăţeni, nu doar pentru magistraţi, fiecare cetăţean trebuie să simtă că îi sunt garantate drepturile, libertăţile şi că se duce cu încredere în faţa judecătorului. În noile legi ale justiţiei vom avea multe astfel de reglementări care întăresc ideea de garanţie (…). Am explicat de ce, indiferent că s-ar adopta înainte de primirea acestui aviz, această lege de desfiinţare a SIIJ, cu sau fără garanţii, noi ştim că pe desfiinţarea SIIJ, Comisia de la Veneţia a spus clar că au existat suspiciuni cu privire la activitatea aceasta. Ulterior, s-a arătat în cadrul rapoartelor Comisiei Europene că suspiciunile s-au dovedit a fi întemeiate. Deci, anticipăm pe desfiinţare. Pe acel amendament referitor la avizul la trimiterea în judecată este binevenit un punct de vedere şi aceasta a fost ideea în care am făcut solicitarea (n.r. – către Comisia de la Veneţia), care va fi valorificată, fără îndoială, la discutarea legilor justiţiei, care vor veni în perioada următoare în Parlament”, a precizat Stelian Ion.

În context, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei (PNL), a declarat că punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ nu constituie un impediment pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului.

„Nu are cum să spună Comisia de la Veneţia acest lucru, vă reamintesc că această coaliţie de guvernare şi Guvernul în funcţie au propus, adoptat acest proiect de desfiinţare pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cuprinse în avizele din 2018-2019. Comisia însăşi, alături de grupul GRECO, Consiliul consultativ al judecătorilor europeni, rapoartele MCV ale Comisiei Europene, toate au cerut României, reprezentate prin Guvern şi prin Legislativ, să modifice legile în sensul desfiinţării. Noi nu suntem într-o situaţie în care facem lucrurile pe dos, suntem în situaţia în care transpunem prin adoptarea acestui proiect exact solicitările partenerilor europeni”, a susţinut Scântei.

Ea a adăugat că solicitarea ministrului Justiţiei pentru un aviz suplimentar din partea Comisiei de la Veneţia „are în vedere o componentă pe care însăşi Comisia a enunţat-o în opiniile sale anterior, respectiv care este cadrul cu privire la garanţiile procedurale care trebuie oferite sistemului judiciar în ansamblul său, pentru a oferi tuturor cetăţenilor, inclusiv magistraţilor, un act de justiţie independent şi imparţial”.

Scântei a menţionat că joi a avut loc prima dezbatere între membrii Comisiei juridice din cadrul Senatului şi ministrul Justiţiei.

„Astăzi am avut prima dezbatere, mai mult generală şi cu caracter politic, dar ne dorim o dezbatere reală asupra soluţiilor legislative accesorii acestei decizii politice şi legislative de desfiinţare a Secţiei speciale, pe care le vom face începând de săptămâna viitoare, cu reprezentanţii sistemului judiciar, din partea parchetelor, din partea ICCJ şi din partea CSM, urmând să continuăm aceste dezbateri cu asociaţiile profesionale şi cu organizaţiile profesiilor juridice din România. Cred că există premise pozitive să finalizăm dezbaterea şi votul final asupra acestui proiect de lege în cadrul acestei sesiuni parlamentare”, a încheiat preşedintele Comisiei juridice.

Comisia de la Veneţia va exprima un punct de vedere referitor la solicitarea făcută de către ministrul Justiţiei Stelian Ion cu privire la proiectul de lege care prevede desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), conform calendarului afişat marți pe site-ul instituţiei, potrivit News.ro.

Pe 29 martie, ministrul Justiţiei Stelian Ion anunţa că va trimite o solicitare de aviz către Comisia de la Veneţia pe proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ şi pe amendamentul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată numai cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pe 24 martie, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

Comisia juridică a Camerei adoptase, în urmă cu o săptămână de votul în plen, un raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse.

Unul dintre amendamente care a fost depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu prevede că:

„Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.

Marcel Ciolacu a precizat că PSD va sesiza Curtea Constituţională cu privire la această propunere legislativă, indiferent dacă forma proiectului adoptat va conţine sau nu acel amendament privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu încuviinţarea CSM.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De ce au mai cerut opinia Comisiei de la Venetia ?

    • @A310

      Esti nou pe.campul gheu 4

      Acu „spe” ani toti usr und +/- se dadeau cu porumbul (in loc de kukuruz) de trotuare ca draaakneeeeeaaa nu asculta de comisiade la.venetia

      Acum e.totul.ok !

      Du ca se pe.pustii astia care nici nu sunt in venetia..

    • Ce spui, soro!?
      Taci tu sa spui io, ca tu esti noo p-acilea!

      Vai! Ce surpriza, nu v-ati mai intalnit demult! hehe hehe!

      Ati uitat ca comisia de la Venetia s-a pronuntat deja impotriva sectiei spciale.
      Asa ca sesizara trimisa ramane doar o dovada ca vreo cartita (sau cine stie cate) de-a lui dragnea inca mai scurma pe sub aratura cea noua.
      Tragere de timp, pana cand, vorba-aia: ori moare magaru’ ori moare samaru’