G4Media.ro

CNN: Documentele secrete ale Pentagonului scurse în online, în ultimele săptămâni, oferă…

CNN: Documentele secrete ale Pentagonului scurse în online, în ultimele săptămâni, oferă o perspectivă rară asupra modului în care SUA spionează atât aliații, cât și inamicii, situație care-i îngrijorează profund pe oficialii americani, de teamă că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile și de asemenea ar putea compromite relațiile externe importante

Potrivit CNN, unele dintre documentele Pentagonului care au fost scurse în online în ultimele săptămâni, și despre care oficialii americani spun că sunt autentice, expun amploarea spionajului american asupra unor aliați cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina. Alte documente dezvăluie gradul în care SUA a pătruns în Ministerul rus al Apărării și în organizația de mercenari ruși Wagner Group, în mare parte prin intermediul comunicațiilor interceptate și al surselor umane, care ar putea fi acum întrerupte sau puse în pericol.

Alte documente dezvăluie slăbiciuni cheie în sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, precum și în ceea ce privește mărimea și pregătirea batalioanelor, într-un moment critic al războiului, când forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva rușilor – și chiar în momentul în care SUA și Ucraina au început să dezvolte o relație de mai multă încredere reciprocă în ceea ce privește schimbul de informații.

Ucraina și-a modificat deja unele dintre planurile militare din cauza scurgerii de informații, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Situația provoacă o profundă îngrijorare în rândul oficialilor americani, care se tem că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile, precum și relațiile externe importante ale țării.

Pentagonul a înființat o „comisie interinstituțională” pentru a evalua impactul scurgerii de informații, a declarat duminică secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh: „Departamentul Apărării continuă să analizeze și să evalueze validitatea documentelor fotografiate care circulă pe site-urile de socializare și care par să conțină materiale sensibile și foarte clasificate. De asemenea, se evaluează impactul pe care aceste documente fotografiate l-ar putea avea asupra securității naționale a SUA și asupra aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Singh într-un comunicat.

Singh a adăugat că oficialii americani au vorbit cu aliații și partenerii în weekend cu privire la scurgerea de informații și au informat „comisiile relevante din Congres”.

De asemenea, scurgerea de informații a determinat Pentagonul să ia măsuri pentru a înăspri fluxul acestor documente extrem de sensibile, au declarat oficialii, care sunt în mod normal disponibile în orice zi pentru sute de persoane din cadrul guvernului.

Multe dintre documentele care au fost publicate în online aveau marcaje care indicau faptul că au fost produse de divizia de informații a Statului Major Întrunit, cunoscut sub numele de J2, și par a fi documente de informare. Statul Major Întrunit reprezintă cea mai înaltă conducere a Departamentului Apărării care îl consiliază pe președintele SUA.

Documentele au apărut online luna trecută pe platforma de socializare Discord, potrivit capturilor de ecran ale postărilor analizate de CNN. Postările sunt fotografii cu documente mototolite așezate peste reviste și înconjurate de alte obiecte aleatorii, precum pungi cu fermoar și lipici Gorilla Glue. Este ca și cum acestea ar fi fost împăturite în grabă și băgate într-un buzunar înainte de a fi scoase dintr-un loc sigur, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu acest tip de documente.

Un purtător de cuvânt al Discord a confirmat duminică, într-o declarație, că aceștia cooperează cu forțele de ordine în cadrul anchetei.

În timp ce spionajul este o parte inevitabilă a modului în care comunitatea de informații a SUA colectează informații la nivel global, diplomați din unele dintre țările menționate au declarat pentru CNN că a fost frustrant – și dăunător pentru reputația SUA – să vadă aceste informații expuse public.

Aliații SUA fac evaluări ale pagubelor, străduindu-se să determine dacă vreuna dintre sursele și metodele lor a fost compromisă de scurgerea de informații.

„Ne așteptăm ca SUA să ne împărtășească o evaluare a pagubelor în zilele următoare, dar nu putem aștepta evaluarea lor. În momentul de față ne facem propria evaluare”, a declarat un oficial dintr-o țară care face parte din acordul Five Eyes de schimb de informații cu SUA (tradus: Grupul celor Cinci de apărarea canadiană), care include Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit.

„Analizăm aceste documente pentru a ne da seama dacă vreuna dintre informații provine din colectarea noastră”, a declarat oficialul.

Un al doilea oficial al națiunii Five Eyes și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că scurgerile de informații despre războiul din Ucraina dezavantajează țara pe câmpul de luptă.

De asemenea, oficialul a subliniat că a fost alarmant să vadă unul dintre documentele din februarie intitulat „Rusia-Ucraina: Bătălia pentru regiunea Donbas se îndreaptă probabil spre un impas pe parcursul anului 2023”. Documentul notează provocările legate de evaluarea „rezistenței operațiunilor Ucrainei”.

CNN a analizat 53 de documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, toate acestea părând să fi fost produse între jumătatea lunii februarie și începutul lunii martie.

Unul dintre documente dezvăluie că SUA l-a spionat pe Zelenski. Acest lucru nu este surprinzător, dar oficialii ucraineni sunt profund frustrați de această scurgere de informații, potrivit surselor CNN.

Raportul serviciilor de informații americane spune că Zelenski, la sfârșitul lunii februarie, „a sugerat să lovească locațiile de desfășurare rusești din regiunea rusă Rostov” folosind vehicule aeriene fără pilot, deoarece Ucraina nu are arme cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă atât de departe.

Informațiile ar putea explica comentariile publice ale SUA cu privire la faptul că nu doresc să ofere Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune din cauza temerilor că Kievul le va folosi pentru a lovi în interiorul Rusiei. Dar Ucraina s-a angajat să nu folosească armele furnizate de SUA pentru a face acest lucru.

În legătură cu aceasta, un alt raport de informații spune că China ar putea folosi atacurile ucrainene asupra unor ținte din interiorul Rusiei „ca o oportunitate de a prezenta NATO ca fiind agresorul și ar putea crește ajutorul acordat Rusiei dacă consideră că atacurile au fost semnificative”.

Mykhailo Podoliak, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, a declarat vineri pe canalul său Telegram că el crede că documentele care au fost difuzate sunt neautentice, nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei” și se bazează pe „o mare cantitate de informații fictive” difuzate de Rusia.

Un alt document descrie, cu detalii remarcabile, o conversație între doi înalți oficiali sud-coreeni din domeniul securității naționale despre preocupările Consiliului de Securitate Națională al țării cu privire la o cerere de muniție din partea SUA.

Oficialii erau îngrijorați de faptul că furnizarea de muniție, pe care SUA urma să o trimită apoi în Ucraina, ar încălca politica Coreei de Sud de a nu furniza ajutor letal țărilor aflate în război. Potrivit documentului, unul dintre oficiali a sugerat atunci o modalitate de a ocoli politica fără a o schimba de fapt – vânzând muniția către Polonia.

Documentul a stârnit deja controverse la Seul, iar oficialii sud-coreeni au declarat reporterilor că intenționează să ridice problema la Washington.

Oficialii din alte țări intenționează, de asemenea, să ridice problema cu Washingtonul, dar nu au avut încă aceste discuții, deoarece așteaptă să vadă ce spune administrația Biden despre documentele scurse în zilele următoare, au declarat mai mulți diplomați.

Între timp, un raport al serviciilor de informații despre Israel a stârnit indignare la Ierusalim. Raportul, realizat de CIA și care are ca sursă serviciile de informații, afirmă că principala agenție de informații a Israelului, Mossad, a încurajat protestele împotriva noului guvern al țării – „inclusiv mai multe apeluri explicite la acțiune”, susține raportul.

Biroul prim-ministrului israelian a răspuns duminică dimineață în numele Mossadului, calificând raportul drept „mincinos și lipsit de orice fel de temei”.

„Mossadul și înalții săi oficiali nu au încurajat – și nu încurajează – personalul agenției să se alăture demonstrațiilor împotriva guvernului, demonstrațiilor politice sau oricărei activități politice”, se arată în declarație. „Mossadul și personalul său de rang înalt în funcție nu s-au implicat deloc în problema demonstrațiilor și sunt dedicați valorii de serviciu față de stat care a ghidat Mossadul încă de la înființarea sa.”

Un alt document clasificat, care provine, de asemenea, din serviciile de informații, oferă o fereastră către modul în care SUA evaluează politicile aliaților săi – și cum își pot exercita SUA influența pentru a le schimba.

Documentul, intitulat „Israel: Pathways to Providing Lethal Aid to Ukraine”, afirmă că Ierusalimul „va lua probabil în considerare furnizarea de ajutor letal în condițiile unei presiuni sporite din partea SUA sau a unei degradări percepute” în relația sa cu Rusia.

Un alt document dezvăluie ce cred SUA despre intențiile unor țări europene de a dona avioane de luptă Ucrainei, care cere avioanele de mai bine de un an.

La 23 februarie, se arată în raport, Bulgaria și-a exprimat disponibilitatea de a-și dona flota de avioane MiG-29 Ucrainei – o „provocare”, apreciază raportul, deoarece va lăsa Bulgaria fără avioane de vânătoare pentru a-și îndeplini misiunile de poliție aeriană până la livrarea avioanelor F-16 fabricate în SUA, „ceea ce este peste cel puțin un an”.

Scurgerea masivă de informații dezvăluie, de asemenea, că penetrarea americană în Ministerul rus al Apărării și în organizația de mercenari Wagner Group este mai profundă decât se înțelegea până acum.

O mare parte din informațiile despre Rusia au fost adunate prin intermediul comunicațiilor interceptate, ceea ce ridică temeri că rușii și-ar putea schimba acum metoda de comunicare pentru a-și ascunde mai bine planificarea.

Și resursele umane ar putea fi în pericol. Hărțile privind mișcările trupelor rusești și capacitățile incluse în documentele din arhivă provin în parte din surse umane confidențiale, ceea ce a provocat temeri în rândul oficialilor americani că aceste resurse ar putea fi acum în pericol.

Documentele arată că SUA au reușit să intercepteze planurile de țintire ale Rusiei, până la ce centrale termoelectrice, substații electrice și poduri de cale ferată și de vehicule plănuiau exact să atace forțele rusești în interiorul Ucrainei și când.

De asemenea, SUA au reușit să intercepteze strategia rusă de combatere a tancurilor NATO care urmează să intre în Ucraina începând cu luna aprilie. Planul „prevedea stabilirea a trei zone de tragere în funcție de distanța de foc – lungă, medie și scurtă – fiecare zonă fiind acoperită de armament și tipuri de unități specifice”, se arată în raportul serviciilor secrete americane, conform CNN.

Subliniind preocupările SUA cu privire la Grupul Wagner, care are mii de persoane care operează în Ucraina, documentele discută despre recrutarea reînnoită de către Wagner a prizonierilor ruși pentru a lupta în Ucraina – subliniind „influența continuă a liderului său pe lângă Putin”, se spune într-un raport – și planurile grupului de a-și consolida prezența în Africa și în Haiti.

Documentele oferă, de asemenea, o fereastră către cifrele privind victimele din ambele tabere, cifre care sunt în mod notoriu dificil de estimat cu exactitate și pe care SUA au fost reticente în a le împărtăși public în detaliu.

Potrivit unuia dintre documente, forțele rusești au suferit între 189.500 și 223.000 de pierderi până în februarie, inclusiv 43.000 de soldați uciși în luptă. Ucraina, între timp, a suferit între 124.500 și 131.000 de pierderi, cu până la 17.500 de morți în luptă, se arată în raport.

Documentele scurse sunt deja utilizate pentru răspândirea dezinformării, spun analiștii consultați de CNN. Documentul cu numărul victimelor, de exemplu, a fost modificat în ultimele săptămâni pentru a reduce la mai mult de jumătate numărul morților ruși, înainte de a fi răspândit pe canalele pro-rusești de pe Telegram.

Întrebat despre imaginile care circulă pe Twitter și Telegram, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri la CNN că „nu avem nici cea mai mică îndoială cu privire la implicarea directă sau indirectă a Statelor Unite și a NATO în conflictul dintre Rusia și Ucraina”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Secretul lui Polichinelle: Vasalii trebuie controlați strict, niciodată nu poți avea încredere deplina in ei.

    • Uită -te la Rusia și fostele țări sovietice! Da, să zicem ca europenii sunt vasalii SUA, și la fel sunt fostele tari sovietice vasalii Rusiei. Cum se trăiește in Germania si cum se trăiește în Armenia, sau chiar in Rusia? Ce pățește cineva care critică SUA sau pe Biden in Europa sau SUA și de la ce etaj cade unul care doar a crâcnit împotriva lui Putin? De ce rușii vor să emigreze in UE și SUA dacă este așa bine la ei, care nu sunt vasali! Asta cu vasalii este un fsbism ieftin! 😏

  2. Hai să presupune povestioara adevărată. Deci ți se scurg niște informații și tu în loc să treci sub tăcere mai și vii și spui pe unde s-au scurs în loc să mușamalizezi pe cât posibil și mai mult decât atât să vii să spui că informațiile scurse sunt adevărate în loc să o dai în diverse, înseamnă că la pentagon trebuie să lucreze cei mai inepți oameni din lume 😂😂😂 Trăiți..🫡..un fel de wiki leaks fiasco partea a doua