G4Media.ro

CNN: Cercetările dovedesc severitatea variantei BA.2 a COVID-19: poate provoca boli grave,…

Sursa foto: Pixabay

CNN: Cercetările dovedesc severitatea variantei BA.2 a COVID-19: poate provoca boli grave, precum tulpinile mai vechi, inclusiv Delta

Virusul BA.2 – o subvariantă a Omicron – nu doar se răspândeşte mai repede, ci poate provoca, de asemenea, o formă mai severă de boală şi pare capabil să contracareze unele dintre armele cheie împotriva COVID-19, sugerează noi cercetări, citate de CNN, relatează News.ro.

Noi experimente de laborator realizate în Japonia arată că varianta BA.2 poate provoca boli grave, precum variantele mai vechi ale COVID-19, inclusiv Delta.

Precum varianta Omicron, pare să fie imun la vaccin. Astfel, o doză booster restabileşte nivelul de protecţie, iar îmbolnăvirea după infectarea cu virusul devine cu aproximativ 74% mai puţin probabilă.

BA.2 este, de asemenea, rezistent la unele tratamente, inclusiv sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.

Ar putea fi un virus mai periculos decât BA.1 şi ar putea fi capabil să se transmită mai repede şi să provoace boli mai grave”, a comunicat dr. Daniel Rhoads, şeful secţiei de microbiologie la Clinica Cleveland din Ohio. Rhoads a analizat studiul, dar nu a fost implicat în cercetare.

BA.2 a suferit multe mutaţii, în comparaţie cu virusul iniţial care a apărut în Wuhan, China. Are, de asemenea, zeci de modificări genetice care sunt diferite de tulpina originală Omicron.

După cum probabil ştiţi, BA.2 se numeşte Omicron ascuns, deoarece testele PCR nu îl identifică (…). Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un pas suplimentar pentru a descoperi această variantă”, a declarat Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a realizat studiul. El mai susţine că aceste constatări dovedesc că BA.2 nu ar trebui considerat o variantă Omicron şi că trebuie monitorizat mai îndeaproape.

Descoperirile au fost publicate, miercuri, ca un studiu preprint pe serverul bioRxiv. În mod normal, înainte ca un studiu să fie publicat în jurnalul medical, acesta este analizat de experţi independenţi. Preprinturile permit distribuirea mai rapidă a cercetării, dar sunt postate înainte să fie revizuite încă o dată.

Informaţii contradictorii privind severitatea variantei

BA.2 este cu aproximativ 30%-50% mai contagios decât Omicron. A fost detectat în 74 de ţări şi 47 de state din SUA. Însă există păreri contradictorii cu privire la severitatea BA.2. Spitalizările continuă să scadă în ţările unde varianta BA.2 a început să fie ţinută sub control, cum ar fi Africa de Sud şi Marea Britanie. Cu toate acestea, în Danemarca, unde BA.2 a devenit principala cauză de infecţii, spitalizările şi decesele sunt în creştere, potrivit OMS.

Noul studiu a constatat că BA.2 se poate multiplica în celule mai rapid decât BA.1, versiunea originală a Omicron. De asemenea, celulele se unesc mai repede. Acest lucru permite virusului să creeze aglomerări mai mari de celule, ceea ce este îngrijorător, deoarece ulterior, aceste aglomerări permit multiplicarea mai rapidă a virusului.

Totuşi, există şi o parte pozitivă. Anticorpii din sângele persoanelor vindecate recent de Omicron par să aibă o oarecare protecţie împotriva BA.2, mai ales dacă au fost şi vaccinate anterior. Acest lucru este „încurajator”, potrivit lui Deborah Fuller, virusolog la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, care a revizuit studiul, dar nu a făcut parte din cercetare.

Chiar dacă BA.2 pare o variantă mai contagioasă şi mai patogenă decât Omicron, s-ar putea să nu provoace un val mai devastator de infecţii cu Covid-19”, a continuat ea.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. CNNC fura curent de la 11 septembrie incoace

  2. Poate asa o fi, dar CNN este o sursa de minciuni si tampenii cel putin in ultimii doi ani.

  3. „BA.2 este cu aproximativ 30%-50% mai contagios decât Omicron.”

    Contagiozitatea are o limita sau creste la infinit? Trece și prin pereți?

  4. „După cum probabil ştiţi, BA.2 se numeşte Omicron ascuns, deoarece testele PCR nu îl identifică” Daca chiar e tradus corect citatul, trebuie aruncata la gunoi toata cercetarea :))

    BA.1 se poate identifica prin testul PCR, pentru ca lipseste o gena, gena S, care aprea la virusul initial. Nu toate testele PCR testeaza si gena S din cate stiu eu, deci nu toate pot recunoaste Omicron

    BA.2 se poate identifica prin testul PCR la fel de usor, doar ca de data asta nu mai lipseste gena S. Dar intr-o tara cu Omicron predominant , e super simplu : daca e gena S e BA.2, daca nu e BA.1. Nu e cu nimic mai ascuns, deci

  5. Va rog sa forwardati acest articol de urgenta la CDC, EMA etc, specialistii din comentarii stiu mai bine, ei cerceteaza pe facebook unde e adevarul, nu in laboratoare, ca toti pr0stii cu scoala.

    • Nu trebuie forwad-at niciunde, exista procesul de peer review care e standard si mult mai util in comunitatea stiintifica.

      Oricum, ramanem curiosi, rezultatele par surprinzatoare.
      Si pare ca contrazic realitatea din teren. In Danemarca BA.2 e predominanta de o luna sau mai bine

  6. CNN? Bleah…..

  7. Ba2 ăsta va fi atât de contagios încât se vor raporta din start 3 cazuri pentru fiecare caz descoperit, nu dublu ca și până acum!

  8. „Anticorpii din sângele persoanelor vindecate recent de Omicron par să aibă o oarecare protecţie împotriva BA.2, mai ales dacă au fost şi vaccinate anterior. ”
    De asta se ridica restrictiile in toata Europa (de genul fara 3G in restaurant, ceva inimaginabil inainte cu 3 luni)? Ne imunizam pentru valul BA.2 de la toamna?

    • Nu de asta. Motivul principal este ca s-a cam atins limita suportabilității referitor la bătaia de joc numita certificat.
      Care nu oprește deloc răspândirea virusului, dimpotrivă: cei vaccinați răspândesc lejer virusul si sunt favorizați a intra peste tot.
      In plus vaccinurile actuale nu oferă cine știe ce protecție, vezi Danemarca, vaccinata peste 81% este la un varf al deceselor din toată pandemia (media mobila 7 zile).

    • @scufita interpretezi pripit datele. Varful lor este minuscul pe langa orice val care a fost la noi. Ce sa mai vorbim de numarul total.

      Nu e asa de usor sa deduci ca vaccinurile sunt ineficiente; e foarte plauzibil ca numarul mai mare relativ de decese (dar nicidecum ingrijorator) e in primul rand datorat infectarilor fara precedent.
      Plus ca mai e un fenomen concurent aici, in Danemarca . Si anume ca valurile precedente au fost gestionate bine, si nu au produs multe decese. Aici probabil au ajutat vaccinurile, apropo. Asa ca Omicron , care infecteaza mai bine, a reusit sa ajunga la mai multi vulnerabili, care ar fi murit si la valurile precedente dar scapasera pana acum.
      Da, si immunitatea dobandita prin vaccinare scade in timp, ar fi si asta un fenomen concurent.

    • Numerele sunt mici, de ordinul zecilor de cazuri, dar sunt relevante pentru ca sampling-ul este foarte bun, zilnic practic
      Vezi si Grecia, cu vaccinarea obligatorie peste 60+ este la un vârf all time al deceselor.
      (tot numere mici, 107 decese pe zi maximul).
      Ceva este putred in Danemarca. Si in Grecia.
      Si mai peste tot in tarile vaccinate bine, mai toate stau mai prost cu decesele in valul din aceasta iarna fata de valul din toamna lui 2021.

    • @fara nume Sunt multe explicatii plauzibile cand e vorba de un fenomen cu multe variabile; pe o parte le-am si scris.

      E gresit sa fi fixat doar pe o idee in acest context. Idee care vine in contradictie cu datele pe care le avem despre eficienta vaccinurilor.

  9. Cum fiecare variantă nouă „se răspândește și mai repede” ca precedenta în curând se va depăși viteza luminii !

    • Voi, shoshokii, aveti cateva bancuri sau replici, si le repetati intruna, ca niste placi stricate de patefon. Aceleasi „glume”, din nou si din nou si din nou de 2 ani de zile.

    • Ca si voi – texte precum sosoci/ sosocari / crapati, etc.

  10. Este de așteptat pentru ca in Martie sunt gata noile vaccinuri. Din Ianuarie-Martie a fost doar o pauza de relaxare.

  11. Brought to you by: Pfizer
    Pampam!

  12. Doar nu credeaţi ca s a terminat!