G4Media.ro

Claudiu Năsui: Ministerul Economiei va fi reformat/ Reducem 39% din funcțiile de…

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Claudiu Năsui: Ministerul Economiei va fi reformat/ Reducem 39% din funcțiile de conducere și 30% din cele de execuție/ Angajații vor da concurs

Funcţiile de conducere din Ministerul Economiei vor fi reduse cu 39%, iar cele de execuţie cu 30%, a anunţat miercuri ministrul de resort, Claudiu Năsui, care a precizat că acesta va fi unul dintre cele mai importante eforturi de tăieri de posturi din rândul instituţiilor statului din ultimii zeci de ani, transmite Agerpres.

„Ministerul Economiei va fi reformat, într-unul dintre cele mai importante eforturi de tăieri de posturi din rândul instituţiilor statului din ultimii zeci de ani. Reducem 39% din funcţiile de conducere şi 30% din cele de execuţie, printr-un plan pe care l-am pus la punct săptămânile acestea. Actualul Minister al Economiei este rezultatul multiplelor despărţiri şi comasări de ministere. Ministere inutile create numai pentru a oferi sinecuri în negocieri politice. De aceea, Ministerul Economiei a ajuns să aibă foarte multe structuri şi, mai ales, foarte mulţi şefi”, a scris, pe Facebook, Claudiu Năsui.

El a arătat că statul român e masiv supra-dimensionat, iar în ultimii ani numărul de bugetari şi de instituţii noi în România a crescut pentru că fiecare politician a vrut să-şi crească puterea, posturile şi bugetul la dispoziţie pe spatele contribuabilului.

„De aceea cheltuielile statului au tot crescut. De aceea am ajuns să avem mii de structuri, instituţii şi agenţii inutile. Le cunoaştem bine pe câteva dintre ele: institute ale levantului, academii de cercetare, agenţii fără număr şi pentru orice motiv etc. Sunt efectiv sute de astfel de structuri înfiinţate doar pentru a da posturi de conducere unor personaje conectate politic şi pentru a salariza activ de partid. Toate acestea din banii noştri. A venit vremea să reformăm acest stat. Nu este nevoie de atâţia şefi şi directori în Ministerul Economiei. Avem nevoie de un stat mic şi concentrat pe ce trebuie să facă. Unul care să genereze cheltuieli mai mici pentru contribuabili şi birocraţie mai puţină. Prin această reorganizare reducem funcţiile redundante şi departamentele care nu şi-au arătat niciodată utilitatea. România va fi puternică în momentul în care politicienii realizează că banii contribuabililor sunt sacri. Nu avem voie să-i risipim. Mai ales când statul ne ia jumătate din salariu, iar asta fără să punem la socoteală TVA şi accize. Dacă vrem să reducem povara fiscală, mai ales pe muncă, trebuie să reformăm statul şi să îi reducem cheltuielile”, a subliniat ministrul Economiei.

Potrivit organigramei publicate de site-ul instituţiei, Ministerul Economiei are 839 de posturi dintre care 123 în reţeaua economică externă.

Întrebat la Digi24 ce se va întâmpla cu angajații din Minister, după această reformă, Claudiu Năsui a declarat că există trei variante:

„Unii sunt redistribuiți pe alte posturi, unii vor trebui să dea concurs, cand sunt mai multe cereri pe mai puține locuri, iar unii pot intra in corpul de rezervă al funcționarilor publici. Selecția se va face prin concurs. Desființăm departamente care nu au avut utilitate în ultimii 30 de ani și pentru cele pe care le menținem acolo se va da concurs”, a declarat Năsui.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Pregatiri pentru viitoarele alegeri.

  2. În „teorie” sună bine. Să vedem și „practica”. Că aia ne omoară….

    • Doar să fie atenți la procesele de judecată care vor urma din partea unora…
      Cum se va apăra statul roman in fața proceselor de judecată intentate de către foștii angajați?
      Legislația să fie adaptată la aceste concedieri, bugetul național nu are banii de oferit către angajații care au fost concediați.
      Ar fi util să se facă concedieri la toate ministerele, administrația publică, primării, etc.
      Să se organizeze inainte testări și evaluări reale ale angajaților, să rămană cei competenți și muncitori.
      Acolo salariile sunt cel putin duble fata de media nationala.

    • @Razvan desfinteaza functiile si departamentele cum a facut BOLOJAN la Oradea, e legal

  3. A mai tânăr el, acum vreo 2 săptămâni, niște posturi care nu fuseseră niciodată ocupate.

    Si ce se mai lăuda :))

    • Are si el o gradinita de minister si se da mare la apa mica ca face revolutie.
      Tu si Ciolacu marii revolutionari.

    • Doar sa fie concursuri reale, nu pe relatii si pile.
      Sa fie exigenta maxima la angajari!

  4. Succes!

  5. Era si cazul…taiem ceva posturi neocupate, plus plecarile naturale din sistem si pe urma concurs…daca nu umbla si la consilii de administratie sau nu restructureaza societatile vesnic pe pierdere…e praf in ochi,…dar sa nu fim carcotasi, trebuia sa inceapa de undeva

    • Pai a schimbat consilii de adminsitratie la greu. De cateva luni tot anunta la cateva zile ca a mai schimbat cate un CA

  6. Daca dai afara un functionar public fara sa fie vinovat de ceva, legea spune ca esti obligat sa-i asiguri alt post in aceleasi conditii salariale. Deci ce reorganizeaza asta? Ii ia de la parter si ii muta la etaj?

  7. Desfiintam, dar ii pastram pe TOTI redistribuindu-i pe ici pe colo, prin Miile de Institutii de stat, al caror NUMAR nu il stie nici Minsiterul de Finante, nici Guvernul, NIMENI!!
    Asa „reducem povara fiscală, mai ales pe muncă, trebuie să reformăm statul şi să îi reducem Cheltuielile”, a subliniat ministrul Economiei.
    Ca ne e mila de ei!
    Claudiule, cum naiba veti „reduce povara fiscala” si veti „reforma statul”, DACA ii pastrati pe TOTI, redistribuindu-i pe ici, pe colo?!
    Dupa „reformarea” asta a vostra, Numarul bugetarilor va creste, SIGUR!!!

    Urmariti Seria „Statul la Stat” de la DIGI 24, episodul din 19.02.2020: „Statul la Stat. Povestea funcționarului care nu a vrut să scrie manual un cod de 12 cifre.
    Ca să vedem cât de eficient e aparatul de stat ar trebui să vedem în primul rând câte instituții publice plătite de la buget există la ora asta în România.
    Am încercat să aflu răspunsul chiar de la sursă.
    Prima observație… STATUL nu știe ce resurse are la nivel de Instituții, CATE Agenții și Autorități, și mai ales CATI angajați în fiecare.
    Ministerul Finanțelor Publice ne spune că știe doar câți bani ajung către fiecare instituție pe care o finanțează. Mai departe, cât cheluiește fiecare minister, de exemplu, cu instituțiile din subordine și cu angajații din aceste instituții sunt detalii necunoscute pentru Ministerul de Finanțe.
    Care ne precizează în răspunsul pentru Digi24 că „nu dispune de astfel de informații”.
    Ce știm însă de la Ministerul Finanțelor, este doar că ponderea cheltuielilor cu salariile angajaților publici, din cheltuielile totale, crește constant.
    Câți dintre angajatii la STAT oferă servicii publice de calitate, câti servesc interesul cetățeanului și câți dintre ei pur și simplu „stau lastat” și se bucură de un loc călduț, nu știe nimeni.
    Mai mult, nici noi și nici statul NU știm CATE Instituții degeaba care toacă banul public avem în România.
    În răspunsul său Ministerul de Finanțe ne invită să căutăm și să NUMARAM singuri fiecare Agenție, Autoritate, sau Instituție subordonată fiecarui Minister în parte.
    Și chiar asta vom începe să facem în proiectul nostru editorial: vrem să-i găsim pe cei care se ocupă cu Statul lastat.”

  8. era mai bun Danut Andrusca.

  9. Ca marea reforma a lui Nasui inseamna de fapt comasarea unor directii generale si transformarea lor in directii simple, fara concedieri.

    Deci KK pe batz in ambalaj de inghetata, cum a fost toata activitatea USR-ului de pana acum 🙂

  10. @Gica, se reduce numarul de patratele pe organigrama cu acelasi numar de angajati!
    Alt diamant de la usere….

    Dupa un sondaj recent USR sub AUR.

    • Corect!
      NU pleaca nimeni acasa, e „complicat dupa actualul Cod al muncii” a lamurit asta azi premierul Zpmbilica:
      „Florin Cîțu spune că la Ministerul Economiei vor fi făcute comasări de direcții, NU concedieri: Directorul general devine director, NU pleacă acasă / Toate ministerele trebuie să facă reorganizare.
      La Ministerul Economiei vor fi reduse costurile prin comasarea unor direcţii, NU prin concedieri, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu, întrebat despre reorganizările de la Ministerul Economiei.
      Potrivit Premierului, NU se pot face concedieri, însă directorii generali vor deveni directori.
      Claudiu Năsui, ministrul Economiei a anunțat că vor 39% din funcțiile de conducere și 30% din cele de execuție.
      „Cred că e vorba de redefinire, directorul general devine director, NU pleacă acasă, devine director. Despre asta este vorba, dar încă nu am văzut proiectul final. Deci, nu este vorba de concedieri, este vorba doar de comasarea unor direcţii care nu mai sunt direcţii generale şi poate sunt mai puţine”, a spus premierul.
      Acesta susține că sunt complicate concedierile.
      Florin Citu: „În condiţiile actuale, este foarte complicat să faci concedieri, dar se pot reduce costurile, prin comasarea direcţiilor, şi este exact ceea ce am spus eu să se întâmple, să nu mai avem aşa mulţi directori generali în ministere”.

      Adica, dupa maretele reforme promise de PNL si mareata alianta, NICI 1 bugetar NU va pleca acasa, dimpotriva, FITI SIGURI ca Numarul lor va creste, oricum NU stie nimeni CATI Bugetari are Romania!

  11. 12.04.2020, ADEVARUL: „Haos la stat. Violeta Alexandru: NU am ştiut niciodată câţi angajaţi sunt în sectorul public, câţi sunt în primării, în toate structurile statului.”
    Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, încă nu ştie câţi angajaţi din sectorul public vor fi afectaţi de somajul tehnic, pentru că NU există o bază de date care să centralizeze toţi angajaţii de la stat.
    ”N-am ştiut niciodată câţi angajaţi sunt în sectorul public. Nu există o centralizare la nivelul ţării cu privire la toţi angajaţii din toate primăriile, din toate consiliile judeţene, toate prefecturile, toate companiile”, a spus ministrul.
    JURNALIST Digi24: Deci nu ştim nici numărul celor exceptaţi de la această măsură, cei din linia întâi.
    Violeta Alexandru: Nu că nu ştim astăzi, NU am ştiut NICIODATA câţi angajaţi sunt în Sectorul public. Nu există o centralizare la nivelul ţării cu privire la toţi angajaţii din toate primăriile, toţi angajaţii din toate consiliile judeţene, toate prefecturile, toate companiile. E necesar să obţinem toate aceste date, dar nu numai pentru acest moment, ar fi fost necesar şi în momentul în care s-a schimbat legea salarizării din sistemul public, de pildă, mă întreb cum anume s-au luat deciziile în lipsa unei asemenea evaluări, dar în acelaşi timp am încredere. Eu insist pe ideea că fiecare conducător de instituţie este cel mai în măsură să ia decizii pentru echipele pe care le coordonează. În fond şi la urma urmei, nicio reglementare, nici aceasta, nu ar trebui să spună cu cifre exacte câţi din societatea X din subordinea unei primării şi câţi din Ministerul Y.”

    Eu cred ca NU vor sa existe o baza centralizata de date, ca NOI, Romanii, sa NU stim cati bugetari taie frunze la caini pe privilegii uriase din munca oamenilor de rand, care nu sunt parte clientelei politice!

  12. DIGI 24: „Florin Cîţu: Bugetarii trebuie să muncească FARA vouchere și pensii speciale.
    21.08.2019.
    Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a declarat că salariile bugetarilor sunt DUBLE comparativ cu cele din sectorul privat. Liberalul a precizat că, în acest context, bugetarii trebuie să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanţă, sporuri şi pensii speciale.
    „Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot să concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.
    Liberalul mai spune că bugetarii sunt PRIVILEGIATII societăţii, iar toţi românii, atât cei din ţară cât şi cei din diaspora lucrează pentru ca bugetarii să trăiască bine.
    „Este clar că bugetarii sunt PRIVILEGIATIIi societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.
    „Sunt 2 soluţii pentru a elimina acesta discriminare promovată şi susţinută de guvernele socialiste. Dacă bugetarii vor să-şi păstreze aceste beneficii atunci trebuie să accepte să plătească taxe mai mari pe venit decât cei din sectorul privat. Nu este o soluţie optimă. Taxele distorsionează comportamentul şi am avea alte probleme neprevăzute. Ar funcţiona doar în cazul pensiilor speciale şi al veniturilor din prezenţa în diferite consilii de administraţie- adică taxarea sinecurilor.
    Rămâne această soluţie. Bugetarii trebuie să accepte să muncească fără vouchere, tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, pensii speciale şi mai ales trebuie să accepte să fie concediaţi atunci când nu-şi fac treabă. A lucra în sectorul public nu trebuie să mai arate că un premiu. Că şi cum cel care ajunge acolo a câştigat la loterie şi este aranjat pe viaţă. Este inadmisibil să dai şpagă să lucrezi în sectorul public când economia privat importă forţă de muncă din exterior! Acest sistem bolnav şi falimentar implementat de PSD+ALDE va DISPAREA cu venirea liberalilor la guvernarea României!”, a explicat liberalul.

    NU a „disparut”, dimpotriva, Zombilica ii tine strans in brate pe bugetari!