G4Media.ro

Clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice de…

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia / Arhiepiscopul Gergely Kovács: „Am aflat cu durere despre tragedie și am mers imediat la fața locului”

Clădirea în care funcționează internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbușit luni seara, aparține Bisericii Romano-Catolice, respectiv Arhiepiscopiei de Alba Iulia, de la care a fost închiriată de Inspectoratul Școlar Harghita.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al Bisericii Romano-Catolice, arhiepiscopul Gergely Kovács a mers la fața locului imediat ce a aflat despre tragedie.

El a transmis un mesaj pentru familiile victimelor.

„Am aflat cu durere despre tragedie și am mers imediat la fața locului. Am fost profund mișcat când mi s-a spus pe drum că acest dezastru a făcut și victime. Sunt alături de familii cu o inimă plină de compasiune, știind că nimic nu poate înlocui pierderea. Îmi exprim sincerele condoleanțe, cerând harul întăritor al bunului Dumnezeu pentru aceste momente grele. Îi asigur pe toți cei implicați de rugăciunile mele”, a transmis arhiepiscopul.

Până marți dimineață, Arhiepiscopia Romano-Catolică nu a făcut niciun fel de precizări despre starea clădirii în care funcționa internatul din Odorheiu Secuiesc.

Reamintim că o parte a clădirii internatului Liceului „Tamași Aron” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, s-a prăbușit luni seara.

Era chiar momentul în care copiii intrau în camere după orele de curs. Trei fete și un băiat au fost prinși sub dărâmături.

Cu eforturi destul de mari, salvatorii au reușit să scoată victimele. Băiatul a murit, iar o fată este în stare foarte gravă. Victimele sunt adolescenți cu vârste între 15-17 ani.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a precizat că imobilul nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic.

„La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar.

Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r – luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat.

Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului „Tamasi Aron” – n.r), două au fost încadrate în risc seismic III, aceasta era neîncadrată în risc seismic.

Celelalte două clădiri au fost reabilitate. O reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 – 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 – 2022, iar aceasta (a internatului – n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare.

Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (…), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice”, a declarat, pentru Agerpres, Cristinel Glodeanu.

Șeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente, a menţionat că în internat erau găzduiţi 97 de copii de la mai multe unităţi şcolare din localitate.

O parte dintre cei care se aflau în clădire în momentul surpării peretelui au reuşit să se autoevacueze.

„Clădirea, din punct de vedere seismic, era neîncadrată. Are trei corpuri de clădire această şcoală, proprietatea Bisericii Catolice, Arhiepiscopiei Alba Iulia, este închiriată de Primărie, chiria se termină anul viitor”, a precizat pentru Agerpres Demeter Levente.

Acesta a indicat posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.

„Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (…) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate”, a mai spus inspectorul şcolar general.

Clădirea liceului a fost construită la începutul anilor 1900. Actualul liceu ”Tamasi Aron” este continuatorul uneia dintre cele mai vechi școli din Transilvania, înființată în jurul anului 1600 sub tutelă catolică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...