G4Media.ro

S-a prăbușit o parte a clădirii internatului unui liceu din Odorheiu Secuiesc:…

Sursa foto: ISU via News.ro

S-a prăbușit o parte a clădirii internatului unui liceu din Odorheiu Secuiesc: un băiat a decedat, o fată este în stare gravă, alte două adolescente rănite au fost salvate / Primărie: Imobilul aparține Bisericii Catolice

O parte a clădirii internatului Liceului „Tamași Aron” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, s-a prăbușit luni seara, chiar în momentul în care copiii intrau în camere după orele de curs. Trei fete și un băiat au fost prinși sub dărâmături. Salvatorii au reușit să scoată victimele, dintre care o fată este în stare foarte gravă, iar băiatul a decedat. Echipele de salvare au încercat resuscitarea acestuia, însă copilul nu a răspuns manevrelor. Victimele au vârste între 15-17 ani. Potrivit reprezentanților primăriei, clădirea aparține Bisericii Catolice, iar primăria plătește o chirie de 330.000 de lei pe an. Liceul a fost construit la începutul anilor 1900.

Ora 20.21: Căminul figura pe lista Ministerului Educației de clădiri cu risc seismic, listă publicată pe parcursul acestui an și actualizată periodic, la poziția 18.083. În dreptul acesteia scrie că este „neîncadrată”, asta înseamnă că nu a fost expertizată tehnic pentru a putea avea o clasă de risc, nu că nu ar fi în risc seismic, relatează Edupedu.ro.

Ora 20.20: Aproape 100 de copii sunt găzduiți în internatul din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit. Unii au reuşit să fugă în momentul tragediei. Detalii aici.

Ora 19.52: Forțele de intervenție au anunțat că se retrag, acțiunile de căutare și salvare s-au încheiat. Bilanțul victimelor:

  • 1 victimă decedată
  • 1 victimă cu traumatisme severe, intubată
  • 2 victime conștiente, diverse traumatisme

Ora 19.47: Informații noi despre fetele rănite:

„Cea mai uşor lezată victimă a fost dusă la spital de echipajul SMURD, de fapt nu avea răni, ci era speriată. A doua e o fată care are fractură de claviculă şi e suspectă de fractură membru superior. O fată a fost în stop cardio-respirator, a fost resuscitată şi a fost dusă la CPU Odorheiu Secuiesc şi din informaţiile primite vine Terapia Intensivă Mobilă de la Târgu Mureş după ea”, a a declarat pentru Agerpres dr. Peter Szilard, şeful SAJ Harghita.

Acesta a precizat că s-a încercat timp de 40 de minute resuscitarea băiatului care a decedat.

Ora 19.35: Fata care a fost resuscitată, dar este în stare foarte gravă are o vertebră complet fracturată, potrivit informațiilor G4Media.

Ora 19.30: Băiatul care a fost scos în stare de inconștiență de sub dărâmături nu a putut fi resuscitat și a fost declarat decesul.

„Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, a anunțat ISU.

Ora 19.02: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că una dintre victime va fi transportată la o unitate medicală din Târgu Mureş. Întrucât condiţiile nu permit transportul cu elicopterul, aceasta va fi dusă cu o unitate mobilă de Terapie Intensivă, relatează News.ro.

Ora 18.50: Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a precizat, pentru News.ro, că primăria plăteşte aproximativ 330.000 de lei anual, chirie pentru clădire, care este în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Ora 18.47: Unitatea de învățământ are două corpuri reabilitate care au fost încadrate în clasa de risc seismic III, iar clădirea internatului nu era încadrată în vreo categorie de risc seismic, a precizat reprezentantul Inspectoratului Școlar Harghita la Digi24.

Clădirea „avea toate vizele de funcționare” și până acum nu au fost semnalate niciun fel de probleme, a mai precizat acesta.

Ora 18.42: „A fost extrasă și cea de-a patra victimă, este inconștientă, a fost predată echipajelor medicale de la fața locului”, a anunțat IGSU.

Ora 18.39: Băiatul a fost scos de sub dărâmături, însă este în stop cardio-respirator și se fac manevre de resuscitare, potrivit informațiilor G4Media.

Ora 18.32: Prefectul din Harghita, Petres Sandor, a declarat pentru Agerpres că acţiunea de căutare a celui de-al patrulea copil sub dărâmături continuă. „Ceea ce este clar este că au fost prinşi patru copii sub dărâmături, trei au fost scoşi, se lucrează pentru scoaterea celui de-al patrulea. Cei trei sunt în spital şi acum să vedem ce se întâmplă cu restul operaţiei”, a spus prefectul.

Acesta a arătat că acţiunea de căutare este sprijinită şi de Salvamont.

„Cel puţin cinci formaţiuni de voluntari, Salvamont, câine căutător, sunt toate forţele aici. (…) Problema este că trebuie să se lucreze cu grijă, să nu se mai dărâme ceva, dar oamenii îşi dau toată silinţa”, a adăugat el.

Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a precizat că trei fete au fost scoase dintre ruine, iar acum se mai caută încă un băiat.

Trei fete au fost scoase, toate cele trei sunt acum în spital, două sunt în afara oricărui pericol, una cu vătămări corporale uşoare. A treia fată se află în comă, ea a fost resuscitată în Ambulanţă. Acum se mai caută încă un băiat”, a menţionat ea.

La rândul său, Fekete Ors, şeful Salvamont Harghita, a subliniat că intervenţia este dificilă.

Colegii sunt acolo cu câini de căutare, cu o dronă cu o cameră de termoviziune. Intervenţia este dificilă din cauză că este mult, mult moloz”, a spus el.

Echipele de căutare-salvare comunică verbal cu a patra victimă şi acţionează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături, potrivit IGSU. Victimele au între 15 şi 17 ani.

Ora 18.23: Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a declarat că în zonă s-au efectuat lucrări pentru a conecta clădirea internatului la canalizarea oraşului, acesta precizând că imobilul este în proprietatea Bisericii Catolice.

Potrivit acesteia, o parte a clădirii internatului s-a prăbușit „chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”.

Sunt la faţa locului, deci s-a prăbuşit o parte din clădirea căminului Liceului ‘Tamasi Aron’. S-au efectuat nişte lucrări de a conecta clădirea la reţeaua pluvială şi de canalizare a oraşului. Se lucra în curtea căminului şi probabil aceste lucrări sunt în legătură cu prăbuşirea. Pentru că au lucrat chiar lângă clădire şi chiar sub clădire au săpat. Incidentul s-a întâmplat chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”, a declarat aceasta pentru Agerpres.

Ea afirmă că încă se mai caută victime printre dărâmături. ”Procesul de căutare nu s-a terminat, pentru că încă o persoană nu a fost găsită. Pompierii, toată lumea este la faţa locului. Au venit şi pompierii din satele învecinate, au pus reflectoare şi căutarea continuă”, a arătat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Potrivit acesteia, lucrările au fost contractate de şcoală, având în vedere că imobilul este în proprietatea Bisericii Catolice.

Ora 18.19: Forțele de ordine aflate la fața locului încearcă să salveze încă o victimă care este prinsă sub dărâmături. Echipele de căutare-salvare comunică verbal cu acesta și acționează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături.

Ora 18.14: Cele trei fete rănite au vârste între 15 și 17 ani.

Foto: ISU

Ora 18.00: Fata aflată în stop cardio-respirator a răspuns manevrelor de resuscitare și este transportată la spital pentru continuarea îngrijirilor medicale, potrivit ISU.

Ora 17.55: Actuala clădire a liceului a fost construita la începutul anilor 1900.

Ora 17.26: Până în acest moment au fost extrase 3 victime. Una este conștientă, una semiconștientă și una e în stop cardio-respirator cu manevre de resuscitare în curs.

Ora 17.07: Patru copii au fost prinși sub dărâmături, trei au fost scoși de pompieri, iar unul este în stare gravă – o tânără de 17 ani, potrivit prefectului județului, care a făcut declarații la Digi24.

Internat prabusit Odorheiu Secuiescu
Foto: ISU

Articol inițial: Un perete de la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit luni, potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Un elev ar fi prins sub dărâmături, transmite Antena 3.

Suprafața afectată este de aproximativ 200 mp.

La locul intervenției au fost alocate 2 mașini de stingere, 1 descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanță SMURD, 2 ambulanțe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

Vom reveni

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Cladirea este din 1890, trebuia daramata de multa vreme. Asta-i crima cu premeditare daca ai consimtit ca aceasta cladire sa fie locuita de copiii.

    • Foarte corect comentariul dvs., la care adaug că această clădire a fost folosita drept internat deoarece copiii nu protestează și nu votează.

    • Nu darâmată, consolidată.

      După logica dumneavoastră ar trebui dărâmate centrele majorității orașelor din Europa de Vest.

    • O cladire veche de 130 ani care nu este catalogata de patrimoniu, fara nici-o arhitectura deosebita dupa cum vad in poze, chiar este foarte urata, se impune demolarea nu consolidare. Costurile de demolare si constructia unei noi cladiri sunt mai mici decat consolidarea. Aceasta cladire este facuta numai din caramizi, fara fundatii, stalpi si grinzi din beton armat

    • Beton armat e la tine in cap…
      „…de câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un şanţ mai mare lângă clădire şi de două-trei zile copiii spun că s-au crăpat pereţii” – q.e.d.

    • ai vazut din poze ca nu are fundatie ?) bravo

    • Andreas daca nu ai niste cunostinte minime in domeniul constructiilor nu mai posta aberatii, ca te faci de rusine. In primul rand am justificat ca pentru demolare si construirea unei noi cladiri costurile sunt mai mici fata de consolidare a unei cladiri de peste 100 ani.
      Chiar daca faci un sant pentru scurgere la canalizarea stradala cladirea nu trebuia sa se darame dar datorita vechimii, a numeroaselor crapaturi de la cutremure care au fost astupate superficial, fara nici-o structura de rezistenta, normal ca s-a daramat. La o cladire cu o structura de rezistenta din beton cu armatura de fier, cu temelie, placa, grinzi si stalpi poti sapa santuri de jur imprejur inclusiv sub jumatate din casa ea niciodata nu se va darama, eventual se va inclina.

  2. Și ce dacă aparține bisericii catolice, elevii trebuie să aibă condiții de siguranță și în scoli și în cămine!
    Iresponsabilitatea e la ea acasă în România! Suntem ai nimănui.

    • poate sa fie si privata lui francisc, nu se in cadreaza o inchizi. daca aia care o repara o darama….. Se prescrie ca asa e in romania. Dupa cum a zis drula la 10 iunie/iulie sa aveti bagajele pregatite

    • E ceva tipic în România: bisericile (catolică sau ortodoxă sau de oricare) sunt stat în stat, nu trebuie să se supună niciunei reguli. Dacă ceva le aparține (școli, clădiri etc.), pentru acele lucruri ei nu au nevoie de aceleași autorizații, nu au același oversight față de cazul când astea aparțin altor instituții ale statului, și cu atât mai mult față de cazul când sunt proprietate privată. Avize ISU, autorizații — toate astea și le dau ei singuri și ignoră regulile generale.

  3. Am ajuns la stadiul in care tragediile se tin lant, vor mai urma din pacate. Votati in continuare la fel, poate vine schimbarea.

  4. Ne cade țara-n cap, oameni buni! Vreo demisie, ceva? Poate portarul școlii…

  5. Primarie: Altii sunt vinovati!
    Clasic romanesc.

  6. Ungurii isi protejeaza teritoriul! Cica….

  7. Romania e un stat sigur, dar sigur e un stat?