G4Media.ro

Ciucă: România devine una dintre primele ţări unde se localizează producţia de…

Foto: General Dynamics

Ciucă: România devine una dintre primele ţări unde se localizează producţia de echipamente militare moderne

România devine una dintre primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, marţi, la ceremonia de semnare a acordului de asociere joint venture între Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) şi General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) privind producţia de transportoare blindate Pirahna, relatează Agerpres.

„Putem să vedem că se realizează primul joint venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti şi GD Land System şi MOWAG. Este cât se poate de evident faptul că prin acest demers putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noştri strategici îl acordă ţării noastre într-un context de securitate deosebit şi care se concretizează în transfer de tehnologie know-how în industria românească, în economia românească. Discutam cu cei care s-au implicat nemijlocit în acest proiect şi îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu numai pentru cele două companii, dar şi pentru noi, pentru faptul că România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că valoarea obligaţiilor de compensare din cadrul acordului este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55%-56%.

„Valoare ce este specifică primului contract subsecvent şi (…) urmează derularea celui de-al doilea contract subsecvent şi, desigur, demararea procesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare”, a declarat Ciucă.

El a subliniat că în domeniul producţiei de transportoare blindate de la UMB s-au făcut progrese importante care au ajutat la modernizarea tehnicii de luptă a Forţelor Armate române.

„Am avut timp înainte de începerea acestei festivităţi să merg împreună cu conducerea Uzinei Mecanice Bucureşti şi reprezentanţii GDELS să vedem ceea ce s-a realizat şi modul în care s-a integrat producţia de transportoare Pirahna în România. Ultima dată am fost aici în 2019. Pe linia de producţie erau două sau trei vehicule, astăzi linia este la capacitate maximă, şi, totodată, de atunci până acum, s-a reuşit livrarea a primelor 68 de transportoare. Două Batalioane de Infanterie din Forţele Terestre au acum tehnică modernă de luptă”, a evidenţiat Ciucă.

El a punctat şi importanţa contribuţiei altor companii private care activează în România la realizarea acestui proiect.

„Cred că este foarte important să subliniem că alături de UMB sunt şi alte companii private care contribuie efectiv la realizarea acestui produs. Considerăm că este important să spunem că Elmet şi-a realizat o capacitate la Măgurele, unde a reuşit să proiecteze şi să producă turela, trebuie să fie un motiv de bucurie şi de mândrie pentru noi. De asemenea, Pro Optica este furnizor de echipamente pentru întreg ansamblul transportorului. Sper să nu uit, CSR şi Interactiv care contribuie la tot ceea ce înseamnă partea de comunicaţii şi integrarea capabilităţilor de management a sistemului informatic. Acestea sunt elementele pe care noi ni le-am dorit şi pe care noi le vedem ca fiind ceea ce poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti”, a declarat Ciucă.

Premierul a transmis şi un mesaj investitorilor din domeniu: „România are resursă umană, România are potenţial”.

„Îi rugăm pe fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă să înţeleagă că România are resursă umană, România are potenţial şi că România are voinţă pe care trebuie s-o valorificăm şi să o fructificăm în aşa fel încât să putem să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, aşa cum ni le-am asumat atunci când am devenit membri ai Alianţei Nord-Atlantice şi membri ai Uniunii Europene şi, desigur, aşa cum ne-am angajat în parteneriatele strategice pe care le-am semnat cu cei mai importanţi parteneri ai noştri. În final, doresc să le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul şi s-au implicat în realizarea acestui proiect şi să îi asigur că Guvernul României susţine şi va continua să susţină astfel de iniţiative, de care cu toţii avem nevoie”, a mai afirmat Ciucă.

La ceremonia de semnare au mai participat, între alţii, ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz.

Sursa foto: General Dynamics

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Tehnica moderna de lupta inseamna roboti de lupta. Fie ca sint rachete de precizie, proiectile de artilerie ghidate sau drone (zburatoare sau terestre).
    Caratoarele astea de soldati sint tehnica moderna de lupta din secolul trecut. Dar mos Teaca e si el mai vechi.

    • Te-ai uitat prea mult la sf-uri

    • @perus de ce sf-uri? amicu spune bine : rachete de precizie , proiectile ghidate, drone, astea sunt deja in lupta in ucraina, binenteles pentru generalii burtosi 50 de stele cu doctorate de la noi e SF, la noi pica avioane si elicoptere ca-s vechi

      blindatele astea le simt , dupa ce vad ca se intampla cu blindatele rusilor, ca sunt ca in bancul cu mama rechin care ii spune copilului rechine despre un submarin ca sunt oameni la conserva, o racheta javelin lansata de un om si ai 10 soldati morti , si racheta aia nu costa cat costa un tab

    • Sa vedem ce parere au expertii. Perus ai legatura….

      Apropos ce pregatire spui ca ai in acest domeniu? Poti sa mentionezi orice crezi ca este reprezentativ, mai putin vocea si talentul.

    • Vezi ca s-a terminat star wars.

  2. Bai dar tancuri cand avem si noi?
    Tancuri adevarate, nu modificarile romanesti la t55 dumnezeule…
    Avem tancuri si avioane din anii 50, pentru numele lui Dumnezeu!

    • Daca ne uitam la ce pierderi au avut rusii, cred ca a trecut si epoca tancurilor. Cu cat mai mare, cu atat mai mult esti o tinta sigura.

    • tancurile sunt o chestie a trectului acum si cu un sniper poti omora soferul din tanc.

    • Tancurile nu sunt o prioritate. Cu drone și lansatoare de rachete faci praf o divizie mecanizata.

  3. Ușor , ușor, se transformă și Ciucă într-un politruc meschin aidoma tehnocratului și „specialistului” în finanțe Cîțu!

    • Rafila încă nu s-a tâmpit, în cazul lui este evident că deciziile s-au luat peste capul lui.
      Mai rămâne doar discuția legată de demnitate și își va da sau nu demisia.

  4. s-a adunat mai sus lotul olimpic de counter strike, etapa județeană! :)))))

  5. Vezi ce faci cu corvetele, Nicule. Poate te duci și la Moreni. Poate faceți și o fabrica de mitraliere. Poate, Nicule, poate.

  6. Si pEtraeus a zis ca tancurile si blindatele sunt pa-pa. Robotii sunt viitorul inclusiv exoscheletii inarmati plus robotii MecWarrior de la 20 de tone in sus cu capabilitate de zbor intercontinental. O brigada de roboti de 20 de tone ar face praf toate blindatele rusesti intr-o singura zi! Plus tunul ionic de joasa altitudine!…

  7. Omu’ e pe vechi, noi o ardem cu transportoare si munitie in timp ce elicopterele pica, avioanele pica… eu cred ca oamenii habar n-au ce nevoi are armata romana… oricum tot ce fac, fac sa le exporte sa traga niste banuti… ca d-asta iei licenta in loc sa cumperi.
    Acu daca ai patriot-uri, ia si niste fightere sa inchizi ceru, ia niste drone sa ai un aer-sol ca de transportat trupe, ajung oamenii mai repede cu trenu sau masina personala decat cu mizeriile astea…

    • Avioane deja s-au luat. Cand vor ajunge cele 32 F-16 din Norvegia, vom avea 48 de avioane de lupta F-16 in total. Destule, zic eu.

  8. Opriti l pe marele carmaci cu nspe mii de planuri cincinale pe care le face el, ce sa vezi. Peste tot e Romanika motz in frunte, mai nou. In comunicatele de mare adancime ale unui epolet special plagiator.

  9. Recomand și la Buzău sa se fac un joint în ceea ce privește apărarea antiaeriana… dezvoltarea prastiei cu țintitul la ochi e de viitor.

  10. Ce se face la UMB nu se chema fabricatie propriuzisa (industrializare ce implica, turnatorie, matrite, asamblare anexe motor, transmisie, driveline, vopsitorie etc apoi sectie de montaj final) este maxim o hala de asamblare a CKD-urilor venite din Elvetia , nici macar vopsitoria cutiei blindate nu stiu daca e facuta-n tara.Parerea mea e ca monteaza numere de inmatriculare cu A….., greseaza balamalele, verifica strangerea la cuplu a anvelopelor si a presiunii anvelopelor, montajul turelei facuta de Elbit la care se veriifica, se calibreaza sistemele de arme plus o verificare finala la tot ce inseamna TBT. Daca asta-i fabricatie io-s pilot de starship-uri klingoniene, dar na in Ro da bine pt un politician sa spui la fraieri ca fabrici armament sofisticat .
    Apropos, P5 nu e amfibiu, poate dati drumul la Moreni pt SAUR 2 pana ce pun si oamenii aia ban pe ban sa scoata un nou produs asa cum au facut propunere in trecut catre MApN, poate azi MApN se mai gandeste odata la propunerea celor de la Moreni avand in vedere situatia de securitate …..sau poate nu.

    • Cam așa văd și eu marea producție a lui Ciucă.
      Să te lauzi cu niște transportoare, spune multe despre „producția” noastră de armament!

  11. Avem o Academie de Tehnica Militara si 3 fabrici de avioane dar nu suntem in stare sa construim o …. drona, nici singuri si cei mai important impreuna cu altii. De ce nu cumparam drone de la altii 50-100 de drone si evitam sa ne mai urcam tinerii aviatori in „sicriele zburatoare”-numite MIG21! Nu suntem instare sa cumparam 50-100 de tancuri si tot atatea tunuri nemtesti! La dotare tehnica a armatei romane suntem ZERO! Dar avem o Academie de Tehnica Militara dotata cu 300-500 de generali si colonei f.f. bine platiti care…. plimba o hartie dintr-un birou in altul!

  12. E mare pacat ca nu fac ce trebuie hahalerele astea: pulberi pt productia munitiei, adaptarea a cat mai multor calibre NATO inclusiv pt arma de asalt si mitralierele usoare , sisteme optice de ochire mai ales pt uz nocturn si cam tot ce tine de echipamentul individual al militarului modern (veste , casti de protectie , sist de comunicatie, combinezoane etc) si nu doar pt cel profesionist si pt FOS dar si pt rezervist care sigur daca se impute treaba va face cunostinta cu AZP-urile si cu vestonul cu peltite, un ATGM portabil si un TBT gen SAUR2 pe care-l ai la Moreni. Restul direct de la amerikanski dar basicul tre sa-l faci in tara, dar nu cred ca-i duce capu si aia e