G4Media.ro

Cîțu: Sunt foarte multe persoane care se testează acasă pentru COVID, unele…

sursa foto: G4Media

Cîțu: Sunt foarte multe persoane care se testează acasă pentru COVID, unele raportează la DSP rezultatul, iar altele nu. Când analizăm situația ne uităm și la pacienții de la ATI și la apelurile la 112

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că numărul testelor şi al cazurilor pozitive de COVID-19 nu reprezintă singurul indicator luat în calcul la adoptarea deciziilor, menţionând că persoanele internate la ATI sau apelurile telefonice efectuate la 112 indică la rândul lor o îmbunătăţire în ce priveşte situaţia pandemiei, relatează Agerpres. Premierul a spus că sunt foarte multe persoane care se testează acasă și care nu raportează la DSP că sunt infectate.

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, unde premierul a fost întrebat dacă se confirmă informaţiile potrivit cărora autorităţile nu au o evidenţă clară a cazurilor de COVID-19 la nivelul judeţelor. În acest sens, a fost invocată o precizare a Institutului Naţional de Sănătate Publică, conform căreia laboratoarele care efectuează teste pentru diagnosticarea SARS-CoV-2 raportează în platforma online doar numărul total şi testele prelucrate, iar la nivel central nu ar exista date defalcate pe judeţe.

„Aici aveţi o concluzie exagerată. Avem o evidenţă clară şi datele spun foarte clar ce ştim noi că se testează. În acelaşi timp, acest comunicat se referă la faptul că se fac teste şi acasă. Se fac foarte multe teste antigen acasă şi sunt persoane care se depistează acasă pozitiv. Unele dintre ele sună la DSP şi spun că au un test pozitiv şi apoi fac un test PCR, altele nu. La acest lucru se referă. Sunt foarte multe teste în România care se fac, dar nu se raportează. La asta se referă. Dar tot ce este testat în sistemul medical şi tot ce este raportat, este raportat public. Iar analiza pe care o avem – ne uităm la mai mulţi indicatori, nu doar la numărul de teste – dacă ne uităm la ce se întâmplă, la numărul de telefoane la 112, dacă ne uităm la ce se întâmplă la ATI-uri, vedem că peste tot lucrurile se îmbunătăţesc„, a spus Cîţu.

El a adăugat că restricţiile menţinute în perioada sărbătorilor au permis scăderea numărului de cazuri de COVID-19 în Bucureşti, iar în condiţiile în care tendinţa se menţine, ar putea fi deschise restaurantele.

„Nu luaţi doar un indicator: numărul de teste sau numărul de infectări. Ne uităm şi la ceilalţi indicatori şi vedem că lucrurile se îmbunătăţesc. Noi, când ne uităm la această analiză, ne uităm la mai mulţi factori şi la mai mulţi indicatori. Bucureştiul, de exemplu, a trecut sub 3 la mie. Eu zic că e un lucru foarte bun. Asta înseamnă că măsurile pe care le-am luat şi pe care le-am păstrat în perioada sărbătorilor au dat rezultate, deşi nu au fost populare la momentul respectiv, dar au dat rezultate, iar Bucureştiul a trecut astăzi sub 3 la mie. Dacă se păstrează, avem semne foarte bune pentru sectorul HORECA. Dacă se păstrează acest trend, înseamnă că putem să redeschidem restaurantele, dacă rămânem sub 3 la mie în perioada următoare”, a precizat premierul.

Întrebat cum vor putea fi redeschise şcolile, în condiţiile în care nu există o evidenţă clară a cazurilor la nivelul judeţelor, premierul a reiterat că numărul de îmbolnăviri nu este singurul indicator luat în calcul.

„Dumneavoastră îmi daţi un indicator: numărul de teste. Noi ne uităm la mai mulţi indicatori. Ceilalţi indicatori sunt: ce se întâmplă în spital la ATI, ce se întâmplă cu numărul de telefoane la 112, câte persoane raportează şi aşa mai departe. Deci avem mai mulţi indicatori la care ne uităm pentru a lua o decizie. Nici nu este normal să iei o decizie atât de importantă pe baza unui singur indicator care este volatil, e adevărat, iar ceea ce ştim acum este că sunt foarte multe persoane care se testează acasă, unele dintre ele raportează, unele dintre ele nu raportează. Deci nu lăsăm totul doar pe un indicator”, a spus Cîţu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Noi nu vedem decat cele 1100 de paturi in permanenta ocupate. Din punctul nostru de vedere e aceeasi pandemie ca in noiembrie, nimic schimbat dupa scaderea de maxim angajament din 15 noiembrie, cand Piatra Neamt a facut 10 externari.

    Ar fi util sa stiti cati morti saraci se strang in fiecare zi in fata acelor ATIuri, fara un loc la oxigen. Cati bogati sunt dusi cu avionul militar pe unde vrea muschiul lor. Alte date, care nu-s de nasul nostru.

    • Asta iti explica Catu, ca privesti problema prea ingust. Sunt mai multi indicatori de urmarit.

      ATI este alimentat din internari si inca are de unde sa tina capacitatea maxima. Daca scad internarile vor scadea si ATI. Internarile vin cu precadere prin 112.

      Bun, deci sa ne uitam la cei doi indicatori.

      Numarul de internari:
      Am avut un varf de 13548 de internati pe 20 Noiembrie
      Astazi avem 8240 de internati.

      O scadere de 39.17%.

      Sa vedem situatia la 112:
      Am avut un varf pe 17 Noiembrie de 6412 apeluri.
      Astazi avem 2132.

      O scadere de 66.75%.

      Cu astfel de scaderi, in mod clar acum, daca nu ne loveste vreo alta tulpina mai agresiva, suntem pe drumul cel bun bine de tot.

      Acum, ce anume alimenteaza internarile cu noi pacienti? 90% sunt cei peste 65 de ani si bolnavi cronici. De aici nevoia imperativa de vaccinare a lor.

    • Mihai ai un dat raspuns complet si pertinent, dincolo de „la mine in scara blocului….”.