G4Media.ro

Ciolacu: Indexarea pensiilor în funcţie de inflaţie este prevăzută de lege. Îmi…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ciolacu: Indexarea pensiilor în funcţie de inflaţie este prevăzută de lege. Îmi doresc ca pensiile să se mărească diferenţiat – la unii poate cu 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că pensiile trebuie indexate în funcţie de inflaţie şi că acest lucru este prevăzut de legislaţie. Pe de altă parte, premierul a precizat că îşi menţine punctul de vedere conform căruia pensiile trebuie mărite diferenţiat, relatează Agerpres.

Precizările au fost făcute după ce ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că pensiile ar putea fi majorate cu 14%, reprezentând o sumă de 16 miliarde de lei.

„Există o lege în vigoare pe care dumneavoastră o cunoaşteţi, an de an… Nu trebuie să o anunţe nici Boloş, nici Ciolacu, nici nimeni. E o lege în vigoare prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul trecut. Am făcut o excepţie anul trecut pentru că a fost o inflaţie mare raportată la inflaţia cu un an anterior, era 4% în comparaţie cu 13,5, că se face media anuală. Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca şi anul trecut, ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii poate cu 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit. Îmi menţin această abordare. (…) Nu trebuie să anunţe domnul ministru (când ar urma să crească pensiile, n.r.), nu trebuie… sunt lucruri normale”, a spus premierul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. CCR a spus de multe ori ca nu poti sa faci asta. Poti doar sa maresti pensia minima.

  2. Cel mai corect ar fi sa creasca cu o suma fixa toate pensiile.

    • Nu, pentru ca nici contributia n-a fost in suma fixa! A fost procentual la venit incasat! Marirea trebuie sa ramana in procent (si nu in suma) egal pentru toti, asa e corect si reflecta contributivitatea fiecaruia. De ex. cel care are punct de pensie 2 a contribuit dublu fata de cel care are punct 1, nu-i corect sa le maresti ambilor cu 100 lei, in loc de 1% sa zicem, din moment ce, cel cu 2 a platit contributie dubla fata de cel cu 1!

    • Inteleg dar astfel inechitatile vor creste si mai mult ca si polarizarea.

    • Se poate aplica modificând legea. Adică se stabilește o indexare pt pensia medie de ex 15 % ( cu inflația ) , se calculează și apoi se aplica suma fixă la celelalte pensii. Astfel vor crește mai mult pensiile sub medie și nu se va tot mări ecartul dintre pensiile mici și cele mari.

    • Domnule Gabriel, revin destul de tarziu, nu stiu daca mai reveniti la ora asta, dar nu cred ca e vorba de inechitate intre pensiile „pe puncte” (nu discutam nicicum despre „speciale”, acolo-i alta…) atata timp cat si veniturile salariale au fost la fel de „inechitabile”! Este drept/corect/moral/legal ca cel care a avut un venit salarial mai mare (si, mai ales, contributia pe masura) sa aiba pensia mai mare! Pana la urma, fondul de pensii este un fond contributiv nu un fond de „ajutor social” egal/egalizator pentru toti, pentru cei cu pensii mici trebuie gasita alta forma de a-i ajuta (cum au fost anu’asta, tichetele), marirea pensiei procentuala in favoarea lor nu-i nici morala nici legala, trebuie pastrata proportia initiala. P.S. Am o pensie „pe puncte” de 2500 lei (impozabila 10%), nu cred ca vorbesc din pozitia unui pensionar „bogat”, ci a unuia corect!

  3. Doar prin vouchere pot face asta, altfel nu!

    • Aveti dreptate, legal asa e! Dar, in Ro. ciolacista….ramane de vazut!

    • Cu respect, mai era o variantă de creștere diferențiată a pensiilor nete prin indexare utilizând în același timp impozitarea progresivă, de 3 ani o cer eu dar bogații de la butoane nu au „agreat-o”!
      Dacă nu au agreat-o, să-și bata capul acum sau să se dea cu el de pereți!

    • Ar fi o varianta, dar, personal, cum am mai spus si mai sus, eu consider fondul de pensii un fond contributiv si nu un fond de ajutor social; pentru mine, cei ce au avut venituri salariale mai mari este corect sa aiba pensie („pe puncte”!) mai mare pentru ca au contribuit mai mult (sa nu uitam, si perioada de contributie este foarte importanta, unii 25 de ani , altii 30 de ani sau 35 sau 40….). Nenorocirea porneste de la formula de calcul a pensiei, pe timpul lui ceasca era mai echitabil ca sa zic asa, in functie de salariu si vechime, pensia era intre 65% si 85% din salariu, azi este undeva la 50%. Pentru pensiile mici eu agreez alta forma de ajutor social si nu fondul de pensii, cei ce au contribuit asteapta sa li se „intorca” contributia nu sa fie folosita in scop de ajutor social, mai ales ca nu s-a prevazut asa ceva „in contract”!

    • Aveți dreptate! Ce propuneam eu era pana la definitivarea, intrarea în vigoare a noii legi și recalcularea pensiilor, atât!

  4. Garantez că cele speciale nesimțite vor crește cu 30%, celelalt cu 5%. Când Psd vorbește despre creșterea pensiilor, nu poți să te aștepți la altceva.

  5. Cum dorește ciolacu numai lucruri bune. Doar din gură, vorbe goale, pentru că nu se întâmplă nimic bun.

  6. Ciolacule ești în toate mințile ? Cum poți să faci așa ceva ? Pensionarul care a stat cu
    cracii pe pereți și a muncit numai 20 ani și a contribuit la bugetul de pensie cu ceva
    mărunțiș are cum e și normal o pensie mică, să zicem 1.870 lei. Cum să-i mărești acestui indivit pensia cu 30%, iar cel care a muncit 40 de ani și a contribuit din greu la bugetul de pensii, are o pensie „mare”, să zicem 3.650 lei (un drept muncit) cum să-i mărești pensia numai cu 5% ? Cu ce a greșit acest om ? Asta e o discriminare ordinară. Tu încurajezi nemunca, că oricum putorile va primi pensie pomană de la
    stat !!!

  7. Ca să facă creșteri cu diferite procente ale pensiilor, ar trebui întài să elimine inechitățile folosind un coeficient cu care se înmulțește punctajul total , astfel încàt pensiile vor rămàne la același nivel, APOI se dă indexarea. Astfel se MINIMIZEAZĂ impactul bugetar, iar unii vor primi o majorare mai mare. alții mai micâ ( cei cu indicele de corecție 1,41)