G4Media.ro

Cine va plăti datoria europeană? “Marile întreprinderi internaționale”, răspunde Macron

sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Cine va plăti datoria europeană? “Marile întreprinderi internaționale”, răspunde Macron

Cele 27 de state membre au ajuns la acord pe un plan de relansare de 750 de miliarde de euro, compus din împrumuturi rambursabile și din subvenții directe. Deși acordul se bazează pe mutualizarea datoriei, fiecare țară trebuie să suporte efortul de rambursare pentru a evita un scenariu de faliment. La emisiunea 20H de pe TF1, Emmanuel Macron a dorit să-i liniștească pe francezi.

“Nu contribuabilul francez” va rambursa datoria europeană emisă în comun pentru a finanța planul de relansare de 750 de miliarde de euro, ci “marile întreprinderi internaționale” prin intermediul noilor taxe, a dat asigurări marți președintele francez, Emmanuel Macron.

Întrebat în jurnalul de la ora 20 de pe TF1 dacă un “impozit european” va fi colectat pentru a finanța acest plan, președintele a răspuns: “Precis, nu contribuabilul francez va plăti această datorie”, ci “marile întreprinderi internaționale, uneori europene, care în prezent nu sunt solicitate suficient și care vor plăti progresiv această datorie prin fiscalitatea europeană pe care o vom construi”.

Amintind că cei 27 s-au angajat, potrivit termenilor acordului semnat marți, să “creeze noi resurse proprii”, el a precizat că actualmente sunt în studiu trei taxe: o taxa pe plasticul ne-reciclat, o taxa pe giganții din domeniul digital și o “taxă carbon”.

Pe tema taxei din domeniul digital, Emmanuel Macron a amintit că Franța a început negocieri cu alte țări, printre care Statele Unite, sub egida Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru a taxa mai eficient aceste companii ca Google, Apple, Facebook și Amazon, acuzate regulat că nu plătesc un impozit corect.

Această taxă “suntem pe cale să o realizăm la nivelul Franței, am decis-o pentru că Europa întârzia s-o facă și OCDE de asemenea, dar nivelul corect este nivelul european”, a insistat șeful statului francez. Taxă cu atât mai necesară, după părerea lui, cu cât “acești mari actori ai digitalului (…) au făcut profituri mari în timpul crizei și nu plătesc nici măcar TVA, aceleași impozite pe companii ca întreprinderile mici și mijlocii”.

În ce privește “taxa carbon”, “cerem și companiilor noastre multe eforturi pentru a fi mai verzi”, dar “când importăm oțel de la celălalt capăt al lumii”, de exemplu “din India, din China sau din altă parte”, care se face în condiții mult mai puțin virtuoase, trebuie să putem pune la granițele noastre o taxă” care să permită să se evite o “concurență neloială”.

Pentru a ajuta la rambursarea împrumutului pentru relansare, UE prevede să se doteze cu noi surse de venit.

Prima etapă va fi crearea unei taxe pe plasticul nereciclat la începutul lui 2021.

Comisia este însărcinată să prezinte o propunere pentru un “mecanism carbon de ajustare la frontiere” (care ar scumpi produsele importate fabricate printr-un proces foarte poluant), ca și pentru o taxă pe giganții domeniului digital, pentru a le introduce “cel târziu” la începutul lui 2023.

În sfârșit, se cere Comisiei să se gândească la o nouă reformă a pieței carbonului, fără dată precizată.

Sursa: La Tribune / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Nu toate mustele consuma resursele pentru a face miere.

  2. Macron vorbeste de crestere de taxe ,impozit progresiv.
    Bravo lui ,doar asa poti avea bani la stat ,sa iei de la multinationale ca au de unde si asa fac evaziune .
    Taxe pe bogatie ,adica cam ce vroia Dragnea numai ca e spus de un francez.

    • Cresterile de taxe se vor vedea in preturi. There ain’t no such thing as a free lunch.

    • Iar Dragnea sta la racoare pe cand Macron se bronzeaza pe Coasta.
      Cata nedreptate pe lumea asta !!!!!!

    • Problema e un pic mai complicata. Înțeleg că Macron vrea sa taxeze multinaționalele straine care vând în UE , nu pe cele care produc căci alea dau de lucru la oameni și nu prea poate. Daca taxezi companiile străine, atunci vei amplifica tensiunile cu China și SUA care la rândul lor vor impune taxe pe companiile din UE. Asta e una. Apoi, punând taxe , probabil tot consumatorul european le va plăti.

    • @Marius
      Train deja un razboi al taxelor, asa isi protejeaza fiecare piata si forta de munca – avem China Sua, avem Ue – Sua si probabil sa o mai fie dupa ce se vor vedea rezultatele mai mult sau mai putin benefice.
      America a avut o crestere extraordinara in secolul 19 si taxand drastic tot ce venea de afara.

  3. Daca isi reduc profitul urias nu se mai vede in pretur dar sunt lacomi si noi fraieri ca cumparam.

  4. Cryptocomunismul Francez in actiune. Impartirea banilor pe care planuiesti sa-i extragi de la altii cu ajutorul aparatchikilor care se tot inmultesc pentru ca si promisiunile „statului” catre „cetateni” (deja deveniti oi bine tunse).

    • Statul francez distribuie banii pe cat de poate de uniform nu de ieri de azi.

    • BPS, ce se vede in Franta este numai varful icebergului. Sunt mult mai compunisti chiar decat par – si nu ma refer atat la distributie si ajutor (asta este doar momeala) cat la comunismul acela REAL, adica dictatura birocratiei caviar care manipuleaza oamenii infantinilandu-i si tinandu-i intr-o cusca mentala.

  5. Deci, „dragi romani”, inainte de a primi alea 80 de miliarde care nu stim daca vor veni va trebui sa strangem un pic cureaua. De exemplu vom plati ceva mai mult la utilitatile controlate de multinationalele impozitate suplimentar. Un fel de ordonanta 114 la nivel european. „Aici sunt banii dumneavoastra”.

  6. Sfarsitul progresului. UE protejeaza legaturile economice cu China, desi China face bani din consumerism si e responsabila de producerea celei mai mari cantitati de deseuri.
    In acelasi timp e suprataxata Google, compania care are cele mai mari sanse sa inoveze.

  7. Am impresia ca și marile întreprinderii ale lumii numai reprezinta capitalismul adevărat ci un soi de complicitate socialista cu statul.

    • Asa si este – sau foarte des. Sau ma rog, si eu am aceeasi impresie.
      Adevaratul capitalism traieste in antreprenori – dar cei adevarati, nu „abonatii” la supt bani publici pt fake innovation. Acuma, si acestia, dupan ce cresc si se fac mari, devin … cum ai zis. De exemplu Google, Amazon, etc.

  8. Simplu bre, Mcroul stie. Ca un om mare.
    Cu francezii-n frunte vom avea victorii multe! Da’multe de tot.

  9. Eu cred,ca in foarte curand, vom plati taxe rusilor sau turcilor. Boul de Macrou, peste stricat ,crede ca multinationalele sunt niste oi proaste ,care se vor lasa tunse ,dar eu cred ca idiotul asta bolsevic va ramane doar cu visele !!

  10. Pana la Taxele astea, o sursa de BANI au identificat, adica: una dintre Deciziile adoptate de liderii europeni la acest Consiliu European a fost ca vor CRESTE Contribuțiile NATIONALE la Bugetul UE la 1,4% din VNB(PIB) și, în funcție de dimensiunea resurselor proprii adiționale, pot crește la maximum 1,46% VNB.
    „Decizia Consiliului European urmează să facă obiectul unei rezoluții a Parlamentului European, care se reunește în sesiune extraordinară joi.
    Între cele mai importante decizii adoptate la Bruxelles:
    – Contribuțiile naționale ale fiecarui Stat membru la Bugetul UE cresc la 1,4% VNB și, în funcție de dimensiunea resurselor proprii adiționale, pot crește la maximum 1,46% VNB.”
    https://cursdeguvernare.ro/document-detaliile-acordului-70-din-granturi-trebuie-atrase-in-urmatorii-2-ani-campionii-negocierilor-lista-statelor-care-au-obtinut-bani-suplimentari.html

    Adica, de la ~1,1% din PIB cat e azi, Contributia Romaniei la UE va CRESTE la 1,4% din PIB(VNB)!!!
    Suma platita catre UE va fi uriasa, daca vom compara cu Sumele primite de Romania de la UE in ultimii ANI:
    In 2017, Romania a Incasat de la UE suma de 3,6 Miliarde Euro(TOTAL) si a platit catre UE suma de 1,5 Miliarde Euro!

    • Iar in 2018, Romania a incasat de la UE suma de 4,86 miliarde Euro (Total) si a platit catre UE suma de 1,65 miliarde de euro.

      Faceti sustractiile, si veti vedea ca Romania a fost castigatoare in 2018, fata de 2017.

      Aveti aici*, toate statele Uniunii (2018) Veti vedea de unde provin banii incasati in Romania. Este normal, sa contribuim mai mult, acceptam acest lucru, deoarece state ale uniunii au nevoie de ajutorul nostru.
      *
      https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries_fr

    • El, tu tocmai ai cazut din luna?
      Ce faci, ne informezi care sunt statele membre ale UE??
      Hai mai spune-ne: care sunt continentele lumii, cum se numeste planeta pe care traim, cum se numeste continentul pe care traim, etc …

    • @Ioan
      Daca nu reusiti sa deslusiti cui am raspuns, de ce am raspuns si ceea ce am publicat, imi pare rau, insa nu este vina mea. Recititi, respirati. Merci

      ps: De aceasta data, v’am raspuns. Nu raspund celor care intra pe firul conversatiei, fara a avea legatura cu schimbul de idei. Va multumesc sa ma evitati, pe viitor. Eu o voi face.

    • @lili
      Deschizand pagina postata de mine, si apasand pe fiecare tara membra, veti aveai in detaliu, ceea ce acea tara i incasat si a contribuit, la bugetul UE.
      Este interesant de citit, se poate vedea sumele (mici) cu care cele 5 state „frugale” contribuie, fata de contributiile DE, FR, IT

      Lectura placuta si o zi buna va doresc

    • @lili
      Si scuzele mele, pentru greselile de orthograf 🙁

    • EL, ma doare undeva de pretentiile tale.

    • @el: si mai ales, am vrut sa spun, cand am exemplificat cu 2017 ca din Anul 2021 Contributia fiecarui stat membru va CRESTE la 1,5% din PIB, iar daca faceti Diferenta intre cat Primeste Romania si cat VA PLATI incepand cu 2021 socotelile se vor schimba!
      Asta am vrut sa spun, NU contest ca Romania e BENEFICIAR NET la UE, adica a PRIMIT mai mult decat a CONTRIBUIT, doar ca Sumele MARI Absorbite NU au mers catre DEZVOLTARE, adica, din Fondurile structurale(destinate DEZVOLTARII si Reducerii decalajului de DEZVOLTARE al Romaniei!), Romania a PIERDUT Sume uriase la fiecare exercitiu financiar al UE, nici un obiectiv IMPORTANT nu a fost realizat cu BANI de la UE, practic Romania NU a CONSTRUIT mai NIMIC!
      E un ESEC urias, pe care Romania NU trebuia sa si-l permita!!
      NU raspunde nimeni!

    • @lili
      Nimeni nu contesta acest lucru. Absolut toate tarile UE, trebuie ajutate, pentru ca intreaga populatie UE sa aiba in cel mai scurt orizont posibil, cam aceasi calitate a vietii.
      Nu este vorba despre un ajutor si despre aratat apoi „eu te’am ajutat”, nu. In nici un caz.
      Pentru ca si noi, am beneficiat in acelasi mod, de planul Marshall, dupa al 2lea razboi mondial. Si nu se stie niciodata, cum evolueaza situatia in viitor.

      Marirea nivelului de trai in intreaga Uniune, inseamna o forta de cumparare marita, inseamna produse cumparate/vandute, inseamna locuri de munca, inseamna profituri (producator, vanzator, muncitor) Toti, absolut toti, avem de castigat, prin ridicarea nivelului de trai in UE.

      In plus, o populatie europeana fara lipsuri majore in calitatea vietii, este o populatie linistita, care nu ravneste la avutul celuilalt, care nu caute sa ia cu forta de la vecin, ceea ce el nu apre (sau nu poate avea/cumpara) acesta fiind principalul motiv al declansarii razboaielor.

      V’am raspuns mai amanuntit, despre atragerea fondurilor européene, in josul paginii. Sper ca tara Dv sa poata atrage fondurile puse la dispozitie, pentru a imbunatati infrastructura (de orice fel) si calitatea vietii. In orice caz, va rog sa ma credeti, Frranta este alaturi de tara Dv si suntem mandri de a fi aliatii si partenerii Dv.

  11. @el: Eu altceva am spus, exemplificand cu anul 2017: ca Romania nu a reuşit să acceseze NICIODATA întreaga sumă pusă la dispoziţie de UE in respectivul Excercitiu financiar, mai ales in ce priveste Fondurile structurale, unde TREBUIE depuse Proiecte de DEZVOLTARE!
    DEZASTRU e la Fondurile structurale!
    „Performanta” care umfla Sumele totale primite de la UE vine de la Platile directe la Hectar sau pe cap de animal, unde BANII de la UE vin DIRECT catre agricultor! FARA Proiecte!
    Ori, ACUM, va fi vorba despre PROIECTE si din acest motiv am rezerve serioase si spun ca nici 50% din Fondurile pe Proiecte NU le vom aduce in Tara!

    21.07.2020, ZIARUL FINANCIAR: „România nu a reuşit să acceseze niciodată întreaga sumă pusă la dispoziţie de UE.
    România nu se remarcă atunci când vine vorba de accesarea fondurilor europene pentru proiecte. Î
    In ultimul exercitiu finaciar 2014-2020, din maximul de 36 de miliarde de euro ALOCATE, România a reuşit să acceseze doar 12 miliarde de euro.”

    Sau in Exercitiul finaciar 2007-2013, din cele 19 Miliarde Euro alocate la Fonduri structurale, Romania a luat 11 Miliarde!
    „Fonduri UE, gong FINAL pentru Exerciţiul financiar 2007 – 2013. România a avut la dispoziţie 19 mld. € de la UE pentru DEZVOLTARE, dar a luat numai 11 mld. €.
    Aproape 8 mld. € au fost pierdute definitiv.
    Pe total, cifrele brute arată bine.
    Potrivit datelor Finanţelor, de la aderarea la UE din 2007 şi până la 31 octombrie 2013, România a primit fonduri europene de 31,7 miliarde de euro şi a contribuit la bugetul Uniunii cu 11,7 miliarde de euro, rezultând un sold pozitiv de 19,7 miliarde de euro.

    Însă din cele 31 miliarde de euro, Fondurile de garantare agricolă (Plăţile DIRECTE către fermieri) înseamnă 7,4 miliarde de euro.
    Alte 7 miliarde de euro înseamnă plăţi pentru dezvoltare rurală, iar 2,7 miliarde de euro sunt fondurile de „preaderare“.
    Pe FONDURI structurale(din Politica de COEZIUNE unde TREBUIE depuse Proiecte!) alocate între 2007 şi 2013 de 19 mld. euro, României i-au fost rambursate doar 10,9 miliarde de euro (57% din întreaga sumă alocată).
    Şi pentru alte 400 mil. euro există cereri de rambursare, prin urmare există premise ca banii să fie primiţi.
    Restul de aproape 7,7 mld. euro sunt bani ca şi PIERDUTI.
    https://www.zf.ro/eveniment/fonduri-ue-gong-final-pentru-exercitiul-financiar-2007-2013-romania-a-avut-la-dispozitie-19-mld-de-la-ue-dar-a-luat-numai-11-mld-8-mld-au-fost-pierdute-definitiv-14921034

    • Merci de raspuns. Am inteles eu gresit, scuzele mele. Aveti perfecta dreptate. Ceea ce imi este destul de greu sa inteleg, este faptul ca autoritatile, nu angajeaza cabinete din UE, pentru a avea „la cheie” proiectul.
      Sunt nenumarate cabinete in Vest, sau in Est (poloneze, spre exemplu) care fac absolut totul, de la A la Z. Li se deleaga proiectul, iar cel care da ordinul (scuze, nu cunosc termenii in limba romana) are totul gata.
      Aceste cabinete de experti, se ocupa pana si de inaintarea lor la Comisie. Pot si prelua supravegherea executiei, platilor, etc.

      Chiar nu inteleg. Polonia, a beneficiat si a atras, peste 40 de miliarde de euro. In primii 8 ani, au delegat totul, cabinetelor din Vest si au invatat de la ei (prevazut in contract) cum sa constituie dosarele… pentru a fi aprobate si a primi finantarea (cel mai important. Odata invatata procedura, totul decurge de la sine, acum isi folosesc propiile cabinete de expertiza.

      Ciudat 🙁

    • @el: Chiar NU ati inteles de ce guvernantii nostri nu au procedat ca polonezii?!
      E foarte simpliu!!
      Cei care lucreaza cu Fondurile europene au pe langa Salariile URIASE si un Spor de fonduri europene de 75% din salariul BRUT, deci TOTI angajatii, din TOATE Institutiile publice, care au cât de cât o legătură cu fondurile europene, toată lumea, absolut toată lumea, ia acest spor de fonduri europene de 75%.”
      Pai, cum sa dea „gaina cu oua de aur” pe mana altcuiva?!
      A spus-o Cristian Ghinea, PNL: „Este aici un paradox: avem bani de asistență de tehnică, dar cea mai mare parte dintre ei – dintre cei gestionați de Ministerul Fondurilor Europene – se duce pe Sporul de fonduri europene. O situație care a început acum mai mulți ani, ideea era teoretic bună – oamenii ăștia fac o muncă foarte specializată, hai să le dăm o recompensă pentru performanță! Între timp, a ajuns așa, un fel de molimă. Nu numai cei care lucrează la Ministerul Fondurilor Europene, ci și oameni din alte instituții care au cât de cât o legătură cu fondurile europene, toată lumea, absolut toată lumea, ia acest spor de fonduri europene de 75%. Și toți îl iau la nivel maxim de 75%, deși legea spune că acela e nivelul maxim, se poate da spor în funcție de performanță reală, diferențiat. S-a creat un sistem de stimulente care nu mai funcționează, dacă toată lumea e performantă atunci nimeni nu mai are interesul să fie performant individual. În loc să premiem performanța individuală, de fapt am creat o nouă categorie de funcționari mai cu moț, toți oamenii din cutare instituții au leafa cu 75% mai mare.”
      https://www.contributors.ro/interviu-cristian-ghinea-despre-fonduri-europene-si-buget-cum-e-sa-te-dai-la-infinit-cu-capul-de-acela%C8%99i-zid-prima-parte/

      Si uite-asa, fiecare politician si-a aranjat apropiatii sa „lucreze cu fonduri europene”!!!
      Incompetenta si clientelismul politic NU aduc PROIECTE si nici BANI de la UE, cand TOATE institutiile publice sunt populate cu astfel de angajati!

    • @lili
      Trist, ceea ce am citit. Nu stiu ce sa va raspund. Chiar nu stiu 🙁