G4Media.ro

Cine sunt pesediștii și liberalii care au câștigat profil politic în Guvernul…

Sursa Foto: Inquam Photos / George Calin

Cine sunt pesediștii și liberalii care au câștigat profil politic în Guvernul Ciolacu / Marian Neacșu, mâna dreaptă a premierului și Cătălin Predoiu, cu ambiții de lider PNL, cele mai spectaculoase avansări

Rotativa guvernamentală a propulsat politic câteva personaje, atât la PSD cât și la PNL. Cel mai semnificativ avans în ierarhie l-a făcut Marian Neacșu. Omul de încredere al liderului PSD, Marcel Ciolacu, a avansat din poziția de secretar general al guvernului în poziția de vicepremier. Nu are funcție de conducere în partid, dar este unul dintre cei mai influenți oameni din PSD.

”Marcel Ciolacu nu face nici o mișcare fără Marian Neacșu”, susțin unii pesediști consultați de G4Media.ro. În mod semnificativ, Neacșu a stat cel mai aproape de Marcel Ciolacu la votul de învestitură din Parlament. Potrivit G4Media.ro, Neacșu va superviza activitatea secretariatul general al guvernului.

Din cele două poziții de vicepremier, una îi revine lui Neacșu, care va asigura cel mai probabil comunicarea cu administrațiile locale din teritoriu, mai ales că anul viitor vor fi patru șiruri de alegeri.

De notat în PSD și ascensiunea lui Alfred Simonis la Camera Deputaților. Din funcția de lider de grup PSD, Simonis a ajuns președinte interimar al Camerei. Chiar dacă vine din Timiș și trece mai degrabă un apropiat al lui Grindeanu, Simonis a reușit să intre în cercul de apropiați ai președintelui PSD și să-i câștige încrederea.

Tot în rândul miniștrilor PSD merită consemnat faptul că Gabriela Firea, rivalul intern din partid al lui Marcel Ciolacu, nu doar că a fost menținută în Guvern, dar a primit suplimentar ministerul sportului, care fusese la UDMR. Sorin Grindeanu a fost menținut la ministerul transporturilor, deși într-o vreme cocheta cu șefia Camerei, unde s-ar fi profilat politic mai bine.

Ar mai fi de notat și menținerea lui Alexandru Rafila la Sănătate, un alt politician PSD cu ambiții mari, dar a primit un mare cartonaș roșu chiar de la unul dintre colegii săi de partid. Deputatul PSD Patriciu Achimaș Cadariu l-a acuzat în termeni duri înainte de rotativă că a confiscat planul național de combatere a cancerului.

Marcel Ciolacu este acum liderul maxim în PSD, ajuns la apogeul puterii sale politice din momentul în care a depus jurământul ca premier. Nu mai departe de acum patru ani era unul dintre liderii marginali din PSD și fără mari perspective dacă Liviu Dragnea s-ar fi menținut la putere.

A doua poziție de vicepremier este ocupată de Cătălin Predoiu (PNL). Propulsarea lui într-un funcție importantă în Guvern, dublată de cea de ministru de interne, îi conferă vizibilitate și posibilitatea de a capitaliza politic în cazul în care, la fel cum a închis dosarul MCV pe când conducea Ministerul Justiției, va reuși să închidă capitolul Schengen.

Din această poziție, Cătălin Predoiu ar putea revendica mai multă putere politică în interiorul PNL sau chiar ambiții de candidat la prezidențiale. E neclar dacă liberalii vor încerca schimbarea lui Nicolae Ciucă în toamnă de la șefia PNL sau vor aștepta rezultatul alegerilor europarlamentare.

Alt salt politic spectaculos în interiorul PNL l-a executat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. Pe valul unui mare succes administrativ, deschiderea primului aeroport construit de la zero în ultimii 50 de ani în România, Veștea a fost promovat la București, în poziția de ministru al Dezvoltării. Veștea se dovedește cel puțin până acum un bun comunicator. Neclar dacă va dori să folosească expunerea politică din Guvern pentru a urca în ierarhia partidului sau va utiliza capitalul politic și notorietatea crescută pentru a reveni în administrația locală, eventual în poziția de candidat la primăria Brașovului.

De notat tragerea fostului ministru de interne, Lucian Bode, pe linie moartă. Bode s-a luptat până în ultima clipă pentru o poziție în guvern, în ciuda acuzațiilor de plagiat. Revenirea Alinei Gorghiu la justiție și recuperarea Ralucăi Turcan la ministerul Culturii nu indică neaparat ambiții politice interne, ci mai degrabă o bună relație cu palatul Cotroceni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Marian Neacșu, în calitate de deputat, a formulat cererea de angajare a fiicei sale, Cristina Monica Neacșu, în cadrul biroului său parlamentar și apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (iulie 2009 – decembrie 2012) în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta”