G4Media.ro

Cine este Valerie Pecresse: “două treimi Merkel, o treime Thatcher”, candidata conservatoare…

foto: captură video Twitter

Cine este Valerie Pecresse: “două treimi Merkel, o treime Thatcher”, candidata conservatoare la președinția Franței care devine principala rivală a lui Emmanuel Macron la alegerile de anul viitor

Imediat după scrutinul intern al partidului de centru dreapta Les Republicains (LR) care a desemnat-o candidată pentru scrutinul din 10 aprilie 2022, Pecresse a urcat pe locul 2 în intențiile de vot pentru primul tur de scrutin, iar unul din cele mai recente sondaje o dădea învingătoare cu 52% – 48% în turul al doilea în fața președintelui în funcție, centristul Macron.

La primul său miting de campanie Pecresse nu a ezitat să joace cartea sexului ei: “Pentru prima oară în istorie, partidul generalului De Gaulle, al lui Georges Pompidou, al lui Jacques Chirac și Nicholas Sarkozy va avea un candidat femeie pentru alegerile prezidențiale”, descriindu-se drept “Două treimi [Angela] Merkel și o treime [Margaret] Thatcher”, iar în cursul acestui an a declarat cotidianului Financial Times: “Oponenții mei mă numesc Doamna de Fier”.

Este o poziționare abilă, în care citează două politiciene conservatoare, prima predominant centristă și cea de-a doua o promotoarea a capitalismului pieței libere și o eurosceptică consecventă. Pecresse știe că principalul ei rival este un centrist, iar la dreapta ei sunt doi candidați radicali, Marine Le Pen și Eric Zemmour, care au scăzut imediat în sondaje după intrarea ei în cursă, în condițiile în care candidații de stânga sunt practic inexistenți.

Iar Pecresse nu a întârziat să se poziționeze ca o promotoare a unei Uniuni Europene mai ferme față de imigrație, propunând o revizuire a acordului de la Schengen.

“Dacă persistăm în angelism, dacă continuăm să ne comportăm ca burta moale a globalizării, vom cădea în lada de gunoi a istoriei. Trebuie să ieșim din această ‘Europa naivă’ pentru a construi o ‘Europa a mândriei’ împreună cu partenerii noștri.” scria ea recent într-un articol de opinie publicat în cotidianul de centru stânga Le Monde.

În vârstă de 54 de ani, Pecresse ocupă funcție de președinte al regiunii Ile de France, care include Parisul și regiunea pariziană, cu o populație de peste 12 milioane, fiind realeasă anul acesta în fruntea listei de centru dreapta cu aproape 46% din voturi.

Pecresse și-a făcut debutul în politica “mare” în 2002 când a fost aleasă deputată din partea UMP (predecesorul LR), iar în 2007 a fost numită ministru al educației superioare, după alegerea lui Nicolas Sarkozy în funcția de președinte, funcție pe care a deținut-o până în 2011. A fost aleasă din nou deputată în 2012, iar din 2015 se află în fruntea regiunii pariziene.

Născută la Neuilly-sur-Seine, o suburbie prosperă din vestul Parisului, Pecresse a fost o apropiată a celui ce avea să-și lanseze cariera politică acolo, Nicolas Sarkozy, care nu are decât cuvinte de laudă pentru ea. Principala ei realizare ca ministru al învățământului superior a fost adoptarea în parlament a unei legi care sporea autonomia universitară.

Dar aceste origini burgheze, cum le numesc oponenții ei, pot constitui un dezavantaj pentru această romano-catolică practicantă, mamă a trei copii. Pecresse însă a început să pomenească de rădăcinile ei din Corsica și de faptul că în regiunea pariziană se află unele din cele mai defavorizate zone din întreaga Franța, pe care ea încearcă să le reabiliteze.

În ultimă instanță, ca și Macron, Pecresse este un reprezentant tipic al elitei politice franceze, fiind absolventă a HEC Paris (Ecole des hautes études commerciales) și ENA (the Ecole Nationale d’Administration), între altele fiind fluentă în engleză, rusă și japoneză.

Ea a promis să reducă 200.000 de posturi în administrația publică, o promisiune făcută în 2017 de Macron, dar neîndeplinită, și l-a acuzat pe actualul președinte că “nu are decât o singură obsesie – aceea de a plăcea”.

În scrutinul de acum patru ani Macron, care a declarat că nu este “nici de dreapta, nici de stânga”, a învins-o cu ușurință pe Le Pen. Acum, sondajele arată că ar putea fi învins de o altă femeie, candidată din partea partidului în ființat de generalul De Gaulle, care a dat patru dintre cei opt președinți ai celei de-a Cincea Republici Franceze în ultimii 63 de ani. Palatul Elysee a intrat probabil în alertă pentru prima oară în această campanie electorală prelungită.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Carismatica !? De efect !? Loveste punctual scena politica , a identificat dorintele natiunii si probabil va si cistiga .Nu te poti opune frumusetii pe care acesta doamna o emana .

    • Întradevăr, „frumusețea” este o calitate esențială pentru a fi un președinte bun !
      Ca Terminator al nostru !

  2. Vremea politrucilor elitisti care pozeaza in costume scumpe fara sa faca nimic a trecut. Politicile si ideologiile „corecte politic” trebuie sa dispara din Europa, la fel precum si ideile sinistre ca federalizarea UE. Europa are nevoie de politicieni realisti, conectati in permanenta la cetatenii lor si nu unii care asculta doar de o comanda venita dintr-un singur loc. Asta nu inteleg eurocratii mizerabili de la Bruxelles: faptul ca UE este formata din toate statele natiune si toate trebuie sa fie de acord intre ele.

  3. Acum e vremea extremei dreapta.

  4. Deci Valerie zero Margaret a murit Angela s-a retras deci sanse zero la alegeri