G4Media.ro

Cine e Ludovic Orban, premierul desemnat de Iohannis: supraviețuitor în politică din…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cine e Ludovic Orban, premierul desemnat de Iohannis: supraviețuitor în politică din anii 90, adversar al USL, critic dur al și apoi susținător al lui Kovesi

Ludovic Orban (56 de ani), propus premier de președintele Klaus Iohannis, este președintele PNL din 2017 și fost ministru al Transporturilor timp de aproape doi ani (2007 – 2008) în guvernul Tăriceanu. A fost singurul lider liberal care s-a opus în 2011 constituirii USL , alianța construită după ideea lui Dan Voiculescu. În 2016, a fost pus sub acuzare de DNA într-un dosar de corupție, a renunțat să mai candideze la un loc de parlamentar, dar în 2018 a fost achitat definitiv.

Ideologie

Orban s-a poziționat permanent ca un politician de dreapta, conservator. El este adeptul cotei unice de impozitare, al unei implicări cât mai reduse a statului în economie și al ”neutralității fiscale”, spunând în acest an că scutirea de impozit pe venit a IT-iștilor încalcă acest principiu. El a votat DA la referendumul pentru familie din 2018, referendum cerut de Coaliția pentru Familie și îmbrățișat de PSD și Liviu Dragnea.

Cariera politică

Orban a ajuns președintele PNL în 2017, după eșecul usturător al liberalilor la alegerile locale și parlamentare din 2016, când partidul fusese condus de Alina Gorghiu, susținută puternic de Klaus Iohannis. Membru PNL încă din anii 90, Orban și-a creat în partid reputația unui tip care avea întotdeauna ușa deschisă pentru discuțiile cu colegii din teritoriu. Acest comportament l-a ajutat în 2017, când, după mai multe încercări nereușite, a câștigat alegerile pentru șefia partidului cu 80%.

A condus PNL la succesul din alegerile europarlamentare când, pe fondul marilor scandaluri din justiție și economie din jurul PSD și al lui Liviu Dragnea, liberalii s-au clasat pe primul loc cu 27% (PSD a obținut doar 22,5%).

Potrivit CV-ului său oficial, el a intrat în politică în 1992, în funcția de consilier local la Primăria Sectorului 3. În 1996 a devenit consilier local la Sectorul 1, în perioada 1999 – 2000 a fost secretar de Stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului, iar în 2004 a devenit viceprimar al Bucureștiului.

În 2007 a devenit ministru al Transporturilor după scoaterea PDL de la guvernare. În cei aproape doi ani de mandat,  a inaugurat un pasaj rutier pe DN1 și pasajul subteran de la Bascov, pe autostrada București – Pitești. În perioada 2009 – 2011 a fost vicepreședintele Camerei Deputaților, iar din 2012 până în 2016 a fost senator.

Orban a fost implicat într-o controversă majoră în 2007, pe când era ministru al Transporturilor. E provocat un accident de circulație în zona Cotroceni, în care a acroșat o minoră și a declarat incidentul după aproape 30 de ore. A rămas fără permis de conducere, iar Parchetul General l-a găsit nevinovat și a închis dosarul de vătămare corporală și fals în declarații.

În 2011, Orban – ca membru al conducerii PNL – a votat împotriva constituirii USL, alianța nășită de Dan Voiculescu între PNL și PSD și care a declanșat atacuri furibunde la justiție. La acel moment, Orban spunea că a votat împotriva USL pentru că „amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democrație”. A fost singurul lider PNL care a votat împotriva USL.

Totuși, Orban a criticat-o dur pe Laura Codruța Kovesi în 2013, proaspăt numită șefa a DNA, spunând că a fost ”mâna dreaptă în tot sistemul ticăloşit pe care l-a pus în mişcare Traian Băsescu” și calificând decizia premierului Ponta drept o ”trădare de neacceptat față de toți cetățenii români”.

În acest an însă, Orban a susținut-o puternic pe Kovesi, împreună cu PNL și PPE, pentru șefia Parchetului European.

Dosarul DNA

În 2016, DNA l-a acuzat pe Orban într-un dosar de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Mai precis, DNA îl acuza pe Orban că i-ar fi cerut omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu 50.000 de euro pentru finanţarea campaniei sale electorale pentru Primăria Capitalei. Orban a fost achitat atât pe fond, cât și la apelul făcut de procurorii DNA.

DNA a refuzat să conteste decizia instanței, deși decizia CCR prin care completurile de 5 judecători au fost declarate nelegale ar fi deschis calea procurorilor pentru o contestație în anulare. Într-un răspuns oficial, Direcţia Naţională Anticorupţie a explicat, într-un răspuns pentru G4Media.ro, care este motivul pentru care procurorii nu au contestat achitarea lui Orban. Procurorii susțin că probe noi de vinovăție ”nu se conturează a fi administrate”.

Studii și viața personală

Ludovic Orban este absolvent al: Facultății Tehnologia Construcţiilor de Masini din cadrul Universităţii Braşov (1988) și al studiilor postuniversitare la Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative (1993). Este căsătorit, are un copil. Fratele său, Leonard Orban, a fost primul comisar european român, iar acum este este consilier prezidențial și conduce Departamentul Afaceri Europene.

Ultima declarație de avere, din 2017, arată că șeful PNL deține o casă în Dobroești (lângă București) și un autoturism VW Passat.

Foto: Ludovic Orban și Klaus Iohannis (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Victorie sanatoasa! (Pe germana)

    • Iar a întrat trolul asistat cu spatele, numai așa i se întâmplă de când au „înfrânt” ai lui. Merge mafia PRO-PSD-ALDE din „victorie” în „victorie”, de ” sănătoasă ” ce e.

    • Bah ce-am mai ras, ciudosule! Ai un umor de fac pe tine de ras!

    • Ăsta e trolul asistat, argat al mafiei PRO-PSD-ALDE care nu e „ciudos” deloc, doar stă cu unghia în gât, de la 26 mai incoace. Are o singură „glumă” care „rade” tot și ori „face pe el”, ca acum ori „se pișă pe el”, cum spunea altă dată. Asta e ” variația” pe care i-o permite „umorul”.

  2. Unde-s postacii care-i dadeau intruna ca Orban a fost USL-ist?!

    • Schimbul de geci cu dragnea ce iti sugereaza??

    • Cu alte cuvinte, trolii mafiei PRO-PSD-ALDE n-au ce obiecta, că a fost uselist.

  3. Bravo, G4Media. Dovada de Jurnalism.

  4. Cei care l-au cunoscut pe Sica Mandolina in anii „90 , isi aduc foarte bine aminte ca era un slugoi libidinos al lui Patriciu .
    Cand il baga in seama Patriciu ,adica ii permitea sa ii care servieta , Sica Mandolina era foarte fericit .

  5. Pt. cine-i capabil sa-nteleaga subtilitatea :

    https://open.spotify.com/track/0hKRSZhUGEhKU6aNSPBACZ

    • Hai , le-ai dat GREU .
      De unde atata subtilitale .

  6. Nimic despre legaturile si afacerile dubioase cu Nelu Iordache ? Poate unii isi aduc aminte de modernizarea aeroportului Baneasa sau de intentia de a construi un aeroport in sudul Bucurestiului, cand puiul de securist a fost ministrul transporturilor. Refacerea pistei de la Baneasa a costat in final de trei ori mai mult decat era prevazut in contract. Nelu iordache si-a frant gatul in anii urmatori cu alte actiuni care au intrat sub incidenta penala, sica mandolina ajunge premier !