G4Media.ro

Cine controlează firma Eldiclau, acuzată că a ratat restaurarea Palatului Cantacuzino din…

sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan

Cine controlează firma Eldiclau, acuzată că a ratat restaurarea Palatului Cantacuzino din București, unde funcționează Muzeul George Enescu. Firmă din Craiova abonată la bani publici

Ministerul Culturii a reziliat contractul de restaurare a Palatului Cantacuzino din București, care găzduiește Muzeul Enescu, după ce firma Eldiclau a realizat doar 25% din lucrări, a anunțat ministrul Culturii, Raluca Turcan. Ea a spus că va lansa o nouă licitație. Firma Eldiclau, care câștigase contractul, e abonată la licitații din bani publici și a devenit celebră când a întârziat modernizarea Cazinoului din Constanța.

Firma Eldiclau fusese desemnată în 2021, în urma unei licitații, să execute lucrările de consolidare a Palatului Cantacuzino, sediul Muzeului Național „George Enescu”. Estimat de Ministerul Culturii la 6,3 milioane de euro, fără TVA, contractul a fost atribuit pentru 5,55 milioane de euro, fără TVA. La procedura de atribuire au participat și Aedifica Carpați și asocierea formată din Tuscia Appalti SRL (lider), Coaf SRL și Rosa Edilizia.

Cine controlează Eldiclau

Intrată în insolvență în 2023, cu datorii de 1,3 milioane de lei la ANAF, Eldiclau are sediul în Craiova. În 2022 a avut 26 de angajați. Este deținută de Ștefania Dincă și administrată de Claudiu Elton Dincă, ambii din județul Dolj. Ștefania Dincă mai deține 50% din Tezaurul Arhivelor SRL, companie din Cluj, cu cifră de afaceri 0.

Eldiclau a fost înființată în 1996 și se ocupă cu lucrări de construcții. A fost înființată sub denumirea de Eldiclau Impex de Claudiu Elton Dincă, în comuca Carcea din Dolj. Vândute părțile sociale în mai 2009 pentru 20.000 de lei către Doina Șarpe, după care, în octombrie 2009 acțiunile sunt preluate în integralitate de Stefania Dinca.

Cea mai mare cifră de afaceri a înregistrat-o în 2015 și 2020, câte 42 de milioane de lei, dar a avut și datorii în acei ani de aproximativ 22 și 29 milioane de lei.

Conform Termene.ro, Eldiclau a câștigat de-a lungul timpului zeci de contracte publice de sute de milioane de lei.

Cele mai multe contracte au fost semnate cu Consiliul Județean Arad, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat București și Primăria Sectorului 3. A mai avut contracte cu Academia Națională de Informații Mihai Viteazul sau UM 02542 FOCSANI.

Contractul pentru restaurarea Palatului Cantacuzino a fost semnat în 26 iulie 2021 și a avut o valoare de 5,5 milioane de euro.

Eldiclau a fost compania care a contestat licitația de la Cazinoul din Constața, câștigată în final de Aedificia Carpați. Contestațiile depuse de Eldiclau au întârziat cu câteva luni începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii emblematice de pe malul mării.

Compania a făcut de-a lungul timpului zeci de contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Context

Construit între anii 1901-1903 de către Gheorghe Grigore Cantacuzino, denumit ,,Nababul” (fost primar al Capitalei, prim ministru, şef al Partidului Conservator), ansamblul arhitectonic s-a realizat după proiectele arhitectului Ioan D. Berindei. Pentru decorarea clădirii, acesta şi-a asigurat colaborarea unor apreciaţi artişti ai vremii. Picturile murale poartă semnăturile maeştrilor G. D. Mirea, Nicolae Vermont, Costin Petrescu şi Arthur Verona, sculpturile şi ornamentaţiile sculptate sunt opera lui Emil Wilhelm Becker, în timp ce iscusinţa Casei Krieger din Paris poate fi admirată în decoraţia interioară (tapiserii, candelabre, lămpi, vitralii etc.).

După moartea Nababului, în 1913, palatul a trecut în posesia fiului său Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maria (cunoscută in istoria domniţelor drept Maruca, născută Rosetti-Tescanu); aceasta, după decesul prematur al soţului, se va recăsători cu George Enescu, în 1937. Cuplul Enescu a locuit, între 1945-1946, în casa din spatele palatului, destinată iniţial administraţiei clădirii.

În anii ’40, palatul a adăpostit sediul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, iar apoi, din 1947, Institutul de Studii Româno-Sovietice. După moartea lui George Enescu (1955), soţia sa a donat imobilul statului român, cu scopul înfiinţării muzeului dedicat memoriei compozitorului. Astfel, din 19 iunie 1956, aici funcţionează Muzeul “George Enescu”.

Din 2007, Palatul Cantacuzino este inclus pe lista monumentelor Patrimoniului European.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează