G4Media.ro

Chișinăul a bătut palma cu Tiraspolul pentru energie electrică. Separatiștii transnistreni au…

Sursa/ moldgres.com

Chișinăul a bătut palma cu Tiraspolul pentru energie electrică. Separatiștii transnistreni au plusat și au primit bonus și o lună de funcționare pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a declarat vineri în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile de la Chișinău vor cumpără în continuare pentru luna mai energie electrică de la centrala termo-electrică de la Cuciurgani din Transnistria deținută de compania rusească Inter RAO.

Ea a precizat că autoritățile au mandatat compania de stat Energocom să caute alternative la energia electrică de la Cuciurgan pe piața liberă, dar din păcate oferte au fost aproape duble. „Participanții la licitație au oferit un tarif prea scump. Cea mai ieftină ofertă a fost de 96,5 de dolari per mWh. Asta ar fi însemnat o creștere semnificativă. A fost găsită o soluție temporară, Energocom va contracta direct cu Centrala de la Cuciurgan” ”, a explicat Gavriliță.

Astfel prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră.

Este important de menționat că centrala Moldgres de la Cuciurgan primește de facto gaze rusești de la Gazprom în regim gratuit, deoarece nu plătește, iar datoria se acumulează într-una istorică ce a ajuns deja la circa opt miliarde de dolari. Regiunea separatistă transnistrenă nu mai plătește pentru gazul rusesc de circa 15 ani.

Gavriliță a mai afirmat că pe lângă contractul prelungit cu o lună cu centrala de la Cuciurgan, autoritățile de la Chișinău vor mai acorda și licență de mediu necesară funcționării uzinei metalurgice de la Rîbnița, principalul contributor la bugetul regiunii transnistrene și cel care ține în viața regiunea cu aproape jumătate din suma anuală.

Mai mult uzina asigură și influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene. Concurența uzinei de la Rîbnița nu este una loială față de alte combinate sidergice similare din regiune, în special cele din România.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a explicat pe larg într-o investigație recentă cum funcționează schema afacerii cu fier vechi din România exportat în Transnistria și apoi importurile de fier-beton adus de la uzina de la Rîbnița.

Uzina funcționează în special cu fierul vechi adus din România, după ce Ucraina a interzis importurile de fier din această țară în urmă cu mai mulți ani. România a devenit în ultimii ani unul dintre principalii parteneri comerciali ai regiunii separatiste transnistrene.

Foto: Centrala termo-electrică Moldgres de la Cuciurgan, regiunea separatistă transnistreană. Sursa/Moldgres.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Modelul economic sovietic : luam gaze gratis de la ruși, producem energie cu el și o vindem către voi la preț la jumătate, voi ne dați autorizație de funcționare pentru a putea vinde pe piata UE, apoi noi cumpărăm fier vechi de la fraierii de români și le vindem înapoi produse finite la preț mult mai mic decât pot produce ei. Și statul român nu zice nimic , le permite la ăștia sa facă concurenta neloiala industriei românești cu materiale romanesti

    • Păi tocmai că gazul nu e gratis.
      Se acumulează la datoria Rep. Moldova către gazprom.

    • E mult mai complicat de atat. Multa lume nu intelege ca atat majoritatea industriei grele, cat si hidrocentralele din Rep. Moldova se afla in … Transnistria. Daca maine Tiraspolul decide sa se „rupa” de tara, Moldova ramane si fara energie, si fara apa potabila, si fara o industrie care cu toate ca nu e a lor, au totusi acces la ea. Iar despre fierul vechi din Romania – lasa-ma sa cred ca statul roman stie foarte bine despre aceste tranzactii, ba chiar le incurajeaza pentru a capata un pic de influenta la Tiraspol. Pana la urma, sunt totusi cateva zeci de mii de romani/moldoveni care inca locuiesc in zona controlata de separatisti. Indiferent de ce crede lumea, serviciile noastre lucreaza destul de puternic in acea zona si nu cred ca misca ceva pe acolo fara sa stie baietii cu ochi albastri (vezi cazul Plahotniuc, de ex, un „experiment” ratat).

    • Ți-a scăpat o frază. Ucraina a interzis importul de fier vechi din Romania. Modelul economic american:”Mușchii mei minte nu are”….

    • Care industrie românească? Exceptând galatiul, toata siderurgica romaneasca a fost demolata tot de rusi (mekel) . Mai încearcă italienii sa facă ceva, dar cu o floare nu se face primăvară.

  2. Un semnal voalat trimis de Adolf Putler recalcitrantei de la Chisinau : ” sa nu cumva sa iti treaca prin minte vreun referendum de unificare cu Romania.
    Atata timp cat stai cuminte si accepti conditiile noastre , totul va fi bine ptr tine.
    Romania , UE , NATO nu te pot salva de la reunificarea Moldovei cu mama Rusia.
    Terminam cu Ucraina si apoi ne ocupam si de Moldova. Deci fiti cuminti , ascultatori si sa nu faceti valuri. Pa.”
    Cu dragoste, Vladimir Adolf
    Bunkerul din Kremlin aprilie 2022

  3. criticam rusia si separatistii transnistreni si ii acuzam ca santajeaza moldova cu gaze si cu taierea curentului, dar pe de alta parte le cumparam produsele la pret de dumping – electricitate in moldova, produse metalurgice in romania – intretinand astfel separatistii de la tiraspol. cine e de vina?

  4. Pai dece noi ajutam Moldova cînd ei nici nu vor să audă de unirea cu România ? Ia să-i lăsăm la mîna lor că prea figuranți sunt .

    • România cumpără 20% gaze rusești și 10% pe timp de vară.

  5. Este evident că regimul de la Tiraspol exista pentru că are sprijin de la Chișinău și București.
    In 30 de ani Romania trebuia să pregătească alternativa la dependenta!
    Interconectare energetica și în transporturi.

  6. Gaze ieftine (chiar gratis), că doar așa fabricile lor pot fi competitive la export. În ce țară am mai văzut schema asta? Wie heißt dieses Land?

  7. Tarile care au gaz propriu sau alternative tipa: deconectați-va de gazul rusesc! Ei de obicei nu depind de gqz rusesc. Iar cei care sunt cpnsiderate trădători nu au alternative viabile. Iar catalogarea face media liberala globalista.

  8. 8 miliarde? Bai, scapati dracului de Transnistria! Acum ar fi momentul.