G4Media.ro

Chișinău: Igor Dodon acuză înțelegeri secrete pe Transnistria între Moldova și Ucraina…

Chișinău: Igor Dodon acuză înțelegeri secrete pe Transnistria între Moldova și Ucraina pe interzicerea mașinilor transnistrene pe teritoriul ucrainean. Tiraspolul îl acuză în schimb pe Dodon de „greaua moșternire”

Liderul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat marți seară într-o emisiune la postul Primul în Moldova că interzicerea accesului mașinilor cu numere transnistrene în Ucraina s-ar fi făcut ca urmare a unei înțelegeri ascunse între președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și președintele ucraninean, Volodimir Zelensky.

„Este jocul autorităților de la Chișinău. S-au înțeles, din start, cu ucrainenii despre acea scrisoare prin care s-a cerut amânarea interdicției. Scopul a fost să-i joace pe degete pe ruși spunându-le că s-a încercat aplanarea conflictului, dar ucrainenii n-au cedat. Ca ucrainenii să iasă răi, iar cei de la Chișinău – buni. Nu cred că Zelensky aflându-se la Chișinău n-a abordat acest subiect și nu s-a ajuns la vreun consens. Maia Sandu i l-a dat pe Ceaus în portbagaj, nu cred că nu s-au înțeles și aici. Miza este ca să se instituie o blocadă economică în regiunea transnistreană”, a declarat socialistul.

Dodon a adăugat că tcesta că Ucraina ar vrea să atragă Republica Moldova în conflictul pe care Ucraina îl are cu Rusia.

„Ucraina este în conflict cu Rusia și ucrainenii vor încerca să creeze provocări în regiunea transnistreană. Asta e agenda lor internă, nu e agenda noastră. Autoritățile de la Chișinău îi numesc pe transnistreni „separatiști”, sunt gată să cumpere energie electrică din Ucraina, care este mai scumpă, doar ca să blocheze economic regiunea transnistreană”, a spus Igor Dodon.

Pe de altă parte, săptămâna trecută liderul separatist transnistrean Vadim Kransnoselky l-a acuzat pe Igor Dodon pentru situația din prezent referitoare la mașinile transnistrene care nu mai pot circula în Ucraina. Krasnoselsky a afirmat că această problemă a fost moșternită de actuala putere de la Chișinău de la Igor Dodon și majoritatea precedent socialistă.

Liderul secesionist de la Tiraspol a afirmat că Transnistria a propus să li se permită mașinilor cu numere transnistrene să circule în Ucraina până în ianuarie 2022.

În urma unor negocieri dificile, am reușit să convingem partea moldovenească. Proiectul acestei decizii a fost întărit și de adjunctul Administrației Președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak. După asta, partea moldovenească, pe 25 august, a demarat negocieri cu Ucraina și a solicitat schimbarea termenului-limită de pe 1 septembrie 2021 pe 10 ianuarie 2022. O asemenea variantă convenea Transnistriei”, a precizat Krasnoselsky.

Declarațiile lui Dodon vin pe fondul interzicerii de către autoritățile de la Kiev de intrare, de la 1 septembrie, a mașinilor ce au numerele transnistrene și nu numere de înmatriculare neutre și abțibildul cu inscripția „MD”. Chișinăul a încercat fără succes în mai multe rânduri să convingă Kievul să mai amâne această decizie a Ucrainei până la începutul anul viitor.

Foto: Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei întâlniri cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Sursa/Facebook Igor Dodon

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Săraca limba română: „…înțelegeri secrete pe Transnistria între Moldova și Ucraina pe interzicerea mașinilor transnistrene pe teritoriul ucrainean. ”

    Înțelegeri „pe” Transnistria? „Pe” interzicerea mașinilor? „Pe” a devenit „deci” de la sfârșitul anilor ’90.
    Titlul corect ar fi trebuit să fie ceva de genul „Chișinău: Igor Dodon acuză înțelegeri secrete între Moldova și Ucraina privind interzicerea mașinilor transnistrene pe teritoriul ucrainean. Tiraspolul îl acuză în schimb pe Dodon de „greaua moșternire” „. Fără repetiții și fără inutilul ‘pe” peste tot unde nu este nevoie.