G4Media.ro

China trebuie să convingă restul lumii „că va acţiona paşnic în viitor”…

Sursa foto: SAM YEH / AFP

China trebuie să convingă restul lumii „că va acţiona paşnic în viitor” și că nu este un „factor de instabilitate” în strâmtoarea Taiwan, afirmă ambasadorul SUA la Beijing

China trebuie să convingă restul lumii că nu este un „factor de instabilitate” şi că va acţiona paşnic în strâmtoarea Taiwan, a declarat ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, în primul său interviu TV de când a preluat postul la Beijing în urmă cu şase luni, conform CNN, transmite News.ro.

Burns a vorbit deschis despre reacţia Beijingului la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan, la începutul acestei luni, la care China a răspuns lansând exerciţii militare ample în jurul insulei autoguvernante şi suspendând comunicările diplomatice cheie cu SUA.

„Nu credem că ar trebui să existe o criză în relaţiile dintre SUA şi China în urma vizitei — vizita paşnică — a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor în Taiwan… a fost o criză fabricată de guvernul de la Beijing. A fost o reacţie exagerată”, a declarat Burns pentru CNN vineri de la Ambasada SUA.

Acum „este datoria guvernului de aici, de la Beijing, să convingă restul lumii că va acţiona paşnic în viitor”, a spus ambasadorul.

„Cred că există o mare îngrijorare în întreaga lume că China a devenit acum un factor de instabilitate în strâmtoarea Taiwan şi asta nu este în interesul nimănui”.

Burns, un diplomat de carieră şi fost ambasador al SUA la NATO, a sosit la Beijing în martie pentru a ocupa ceea ce este probabil cel mai important post diplomatic al SUA, gestionarea relaţiilor dintre SUA şi China deja tensionate de o serie de probleme, inclusiv situaţia drepturilor omului în China, practici comerciale şi expansiunea militară în Marea Chinei de Sud.

Restricţiile din China legate de Covid-19 au redus, de asemenea, călătoriile diplomatice în şi din China, plasându-l şi mai mult pe Burns în prima linie în gestionarea relaţiei din ce în ce mai controversate dintre cele două mari economii ale lumii.

Acest lucru a fost clar în noaptea de 2 august, când Burns a primit o convocare pentru o întâlnire cu viceministrul chinez de externe Xie Feng, în ceea ce el descrie ca fiind momentul exact în care avionul care transporta delegaţia lui Pelosi a aterizat la Taipei.

„Am avut o întâlnire foarte animată, aş spune destul de tensionată”, a spus Burns, descriind în detaliu pentru prima dată acea discuţie, care a fost confirmată atât de Washington, cât şi de Beijing la acea vreme.

„Am apărat speakerul. I-am apărat dreptul de a călători în Taiwan. Am apărat pacea şi stabilitatea pe care le-am avut în strâmtoarea Taiwan de aproape şase decenii”, a spus Burns, adăugând că a provocat oficialul chinez să se asigure că guvernul de la Beijing ar acţiona într-un mod care ar „promova pacea şi stabilitatea”.

În schimb, a spus Burns, Beijingul şi-a elaborat răspunsul, inclusiv trimiterea de rachete deasupra Taiwanului, pentru a „intimida şi constrânge autorităţile din Taiwan” şi a „desfăşurat o campanie globală” învinovăţind SUA pentru ceea ce consideră că înseamnă subminarea stabilităţii în strâmtoarea Taiwan.

„Am fost foarte, foarte clari cu privire la (menţinerea politicii noastre). Problema este: un guvern va reacţiona într-un mod agresiv şi violent pentru a perturba pacea? Asta trebuie să preocupe pe toată lumea „, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. No ca au fost trasate si sarcinile Chinei. Ca sa stie ce si cum, unde-i ieste locu.

  2. Astia sunt americanii, ii primesti la tine in casa doar ca sa aiba cine sa te scuipe in ochi in propriului camin.

  3. Abia acum au dat de dracul.Ei n-au pus laba pe Rusia și deja se gândesc la China.Probabil ca mos Bideu a uitat ca tote fabricile lor sunt în China