G4Media.ro

China se confruntă cu o nouă mare problemă: deflația

sursa foto: Pixabay.com

China se confruntă cu o nouă mare problemă: deflația

În timp ce multe bănci centrale din întreaga lume încearcă să reducă inflația, China se confruntă cu scăderea prețurilor, scrie CNN.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a scăzut cu 0,5% în noiembrie față de anul trecut, cea mai mare scădere din noiembrie 2020, potrivit datelor publicate sâmbătă de Biroul Național de Statistică. A fost mai rău decât indicau estimările, în condițiile în care analiștii chestionați de Reuters prevăzuseră o scădere de 0,1%.

Scăderea marchează, de asemenea, o accelerare față de luna octombrie, când IPC a scăzut cu 0,2% față de anul precedent, și a determinat apeluri pentru acțiuni urgente din partea Beijingului pentru a stimula cererea și a preveni o spirală descendentă a prețurilor.

Datele vin la câteva zile după ce factorii de decizie politică au promis să consolideze sprijinul fiscal și monetar pentru a impulsiona economia în declin.

China s-a luptat cu prețurile slabe în cea mai mare parte a acestui an din cauza prăbușirii pieței imobiliare și a încrederii scăzute a consumatorilor.

Inflația a încetinit din februarie și a intrat în iulie în teritoriu negativ pentru prima dată în mai mult de doi ani. Aceasta a revenit în teritoriu pozitiv în august și a fost stabilă în septembrie, dar a scăzut din nou sub zero în octombrie.

„Situația de deflație din China se adâncește cu tripla lovitură a prețurilor interne la alimente, corecțiile internaționale ale prețurilor petrolului și cererea internă slabă”, au declarat analiștii de la Citi într-un raport de duminică.

„Semnele de slăbiciune a prețurilor se răspândesc acum de la bunuri la servicii”, au adăugat aceștia.

Prețurile la alimente au fost o piedică majoră pentru IPC, în scădere cu 4,2% în noiembrie față de anul precedent. În special, prețurile la carnea de porc s-au prăbușit cu 31,8%.

Prețurile la benzină au scăzut după ce prețurile internaționale ale petrolului au atins în noiembrie cel mai scăzut nivel din ultimele luni.

De asemenea, inflația serviciilor a încetinit. Luna trecută, aceasta a crescut cu 1% față de anul trecut, față de o creștere de 1,2% în octombrie.

Indicele prețurilor de producție (PPI), care este determinat în principal de prețurile produselor de bază și ale materiilor prime, a scăzut cu 3% în noiembrie, în scădere pentru 14 luni la rând.

Înrăutățirea presiunii deflaționiste a pus și mai mult la îndoială redresarea economică a Chinei.

La sfârșitul lunii trecute, Pan Gongsheng, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, a declarat la Hong Kong că China va menține politica monetară „acomodantă” pentru a susține economia și se așteaptă ca prețurile de consum să crească în următoarele luni.

Vineri, înalții oficiali chinezi s-au reunit pentru o ședință a Politburo și au promis să facă mai multe pentru a extinde cererea internă și a stimula cheltuielile de consum.

Întâlnirea Politburo, împreună cu Central Economic Work Conference – CEWC, care este așteptată la sfârșitul acestei luni, stabilește de obicei tonul politicii economice pentru anul următor.

Investitorii așteaptă mai multe detalii din partea CEWC cu privire la politica economică pentru anul viitor, spun analiștii Citi, adăugând că se așteaptă la reduceri „iminente” ale ratei rezervelor minime obligatorii și ale ratelor de politică monetară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...