G4Media.ro

China Construction Bank, a doua cea mai mare instituție de credit din…

Sursa foto: Peter PARKS / AFP

China Construction Bank, a doua cea mai mare instituție de credit din lume, a deschis o sucursală la Budapesta / Ungaria are datorii la bănci gigantice de stat din China, din cauza achiziției Vodafone

China Construction Bank (CCB), care este a doua cea mai mare instituție de credit din lume în funcție de activele sale, a deschis o sucursală în Ungaria, a anunțat instituția financiară miercuri, în cadrul unei ceremonii de deschidere, relatează m.hvg.hu.

Ministrul ungar al Dezvoltării Economice, Márton Nagy, a felicitat înființarea sucursalei, care speră că va deschide calea pentru dezvoltări ulterioare. China Construction Bank ajută companiile maghiare să intre pe piața chineză și investițiile chinezești să apară în Ungaria, a adăugat el.

Potrivit șefului ministerului, China reprezintă peste 4% din totalul comerțului exterior al Ungariei, fiind al nouălea partener comercial al țării și cel mai important din afara Europei. În această țară au fost deja realizate investiții în valoare de 144 de miliarde de forinți, care au fost implementate de companii chineze cu sprijinul statului ungar.

Márton Nagy a vorbit, de asemenea, despre faptul că trei din cele patru instituții de credit cu cele mai mari active totale din lume sunt deja prezente în Ungaria. În situația economică afectată de război și sancțiuni, este nevoie de resurse și capital, nu există creștere economică fără credite, iar pentru aceasta economia maghiară contează pe China Construction Bank, a adăugat el.

Președintele CCB, Tien Kuo-li, a vorbit despre faptul că prietenia dintre China și Ungaria are o „istorie îndelungată, este solidă și profundă”, notează m.hvg.hu. Potrivit așteptărilor, instituția financiară poate contribui la extinderea în continuare a relațiilor economice, financiare și comerciale chino-ungare.

Conform planurilor, vor crea un laborator fintech pentru a dezvolta inovații financiar-tehnologice. De asemenea, a fost anunțat că sucursala va dona 20 de milioane de forinți Școlii primare și liceului bilingv maghiar-chinez, pentru a construi atelierele școlare și pentru a sprijini activitățile taberei de vară pentru copii.

CCB se numără printre cele mai mari bănci din lume în ceea ce privește mărimea activelor, nivelul profitului, rata de adecvare a capitalului și disponibilitatea de a-și asuma riscuri. Banca a fost înființată pentru a finanța proiecte de infrastructură.

Ungaria are datorii la bănci gigantice de stat din China, din cauza achiziției Vodafone

Potrivit informațiilor Telex.hu, băncile chineze gigant au jucat un rol important în vânzarea și cumpărarea Vodafone, în care compania de telecomunicații a revenit parțial statului și parțial companiei 4iG.

Încă din decembrie anul trecut, statul maghiar nu numai că ar fi plătit 49% din prețul de achiziție al companiei Vodafone, dar ar fi apărut în finanțare alături de cumpărătorul privat de 51%, adică 4iG. Se punea sub semnul întrebării dacă grupul 4iG ar putea obține un împrumut în euro, cu care să poată plăti achiziția, pe lângă dobânzile foarte mari în forinți. La acel moment, Telex.hu a relatat că Eximbank, care aparține statului, ar putea emite o obligațiune de 700-750 de milioane de euro, adică ar putea împrumuta această sumă și ar putea da un împrumut de la acesta pentru finanțare, dar până când acest lucru se va întâmpla, ar putea colecta credite punte de la bănci, astfel încât, pe lângă marja de dobândă relativ atractivă, să ajute și o garanție de stat.

Apoi s-a dovedit că acest lucru s-a întâmplat cu adevărat. La începutul lunii februarie, Portfolio.hu a examinat agenția de știri Bloomberg, potrivit căreia Péter Fekete, directorul general al 4iG, a vorbit într-un interviu că 4iG a primit un împrumut de 750 de milioane de euro de la Eximbank, deținută de stat, dar Eximbank a jucat doar un rol de intermediar între 4iG și creditorul , între un consorțiu de mai multe bănci, din care făcea parte și JP Morgan, consultantul în tranzacție. Implicarea Eximbank a fost necesară din cauza constrângerilor de timp și a ratingului debitorului, dar, indiferent de aceasta, este vorba de o finanțare de piață, a declarat Péter Fekete la momentul respectiv.

4iG a confirmat pentru Telex.hu că ceea ce Péter Fekete a declarat pentru Bloomberg în februarie este corect, respectiv 4iG a primit un împrumut sindicalizat de 750 de milioane de euro de la JP Morgan și de la alte câteva instituții financiare străine, indirect prin intermediul Eximbank din Ungaria. Finanțarea a provenit în întregime de pe piață, iar JP Morgan și partenerii săi au furnizat sursa special pentru achiziția Vodafone.

4iG nu deținea informații despre ce alte instituții financiare au participat la garantarea împrumutului sindicalizat în afară de JP Morgan. Dar cine ar putea fi celelalte bănci și de ce au văzut fantezie în acest împrumut?

Ajutorul Chinei

Cu ajutorul unor surse familiare cu procesul, Telex a concluzionat că aceste bănci erau în principal „bănci de politică monetară” chineze.

Deși acestea sunt în mod oficial bănci comerciale, ele încurajează și obiectivele de dezvoltare sau export-import, deci servesc și obiectivele statului chinez, de exemplu, participă la finanțarea marilor programe internaționale chinezești.

Cele patru mari „bănci de politică monetară” chineze sunt astăzi cele mai mari patru bănci din lume, fiecare dintre ele având un bilanț total aproape de neînțeles de 4.000-5.000 de miliarde de dolari, în ordinea mărimii:

  • ICBC (Banca Industrială și Comercială a Chinei),
  • CCB (China Construction Bank),
  • ABC (Banca Agricolă a Chinei),
  • BOC (Bank of China).

Există o oarecare diviziune a muncii între ele, după cum arată numele lor, toate sunt prezente la Londra, deci JP Morgan le-ar fi putut cunoaște direct, potrivit surselor Telex.hu, dar cea mai veche dintre ele, Bank of China, este prezentă și la Budapesta, așa cum China Construction Bank a ajuns deja în capitala maghiară. Fiecare bancă are între 300.000 și 480.000 de angajați. Sunt companii private, dar toate au o participație semnificativă a statului, funcționează cu sediul central la Beijing, directorii băncilor au practic un loc important în ierarhia guvernului și a partidului, practic președintele unei bănci politice este un post ministerial.

Cel mai bun prieten chinez al Ungariei

Telex.hu notează un alt detaliu interesant – Magyar Nemzeti Bank (MNB) a emis un comunicat potrivit căruia guvernatorul băncii centrale, György Matolcsy, s-a întâlnit cu președintele CCB, Tien Kuo-li. Matolcsy a salutat faptul că și China Construction Bank și-a deschis o sucursală în Ungaria și că tot mai multe bănci comerciale chinezești se stabilesc în Ungaria sau își stabilesc aici sediile regionale.

Tien este un actor foarte important în relațiile financiare ungaro-chineze. El a fost anterior președinte al Băncii Chinei (Bank of China) și vizitează în mod regulat Budapesta. El întreține o bună prietenie personală cu Viktor Orbán, care se presupune că își are originea în faptul că, atunci când Orbán a câștigat alegerile în 2014, bancherul a venit direct de la Beijing la dineul protocolar de celebrare a victoriei. Orbán a oferit acest lucru liderilor celor mai importante companii internaționale din economia ungară și a apreciat foarte mult faptul că Tien Kuo-li a venit la eveniment. Bancherul a încheiat anterior tot felul de acorduri cu Banca Națională a Ungariei, cu Bursa de Valori din Budapesta, cu Centrul de gestionare a datoriei de stat și cu Eximbank. Apoi a schimbat banca, dar relația bună a rămas. Bancherului îi place atât de mult să meargă la Budapesta încât, potrivit uneia dintre cunoștințele sale, vine de obicei o dată la șase luni, dar cu siguranță în fiecare an.

Pe lângă băncile chineze, JP Morgan a fost implicată în afacere – așa cum a spus Péter Fekete mai anterior -, conform informațiilor Telex.hu, grupul italian Intesa (a cărui bancă maghiară este CIB) a fost de asemenea finanțat prin mai multe instituții, iar miliardarul turc Hüsnü Özyeğin, prin intermediul unei bănci olandeze, s-a numărat și el printre creditorii mai mici. Dar contribuția lor a fost mai mică decât cea a celor trei instituții chineze.

Cu alte cuvinte, instituțiile chineze, turcești, italiene și anglo-saxone au acordat împrumuturi către Exim, astfel încât băncile nu au riscat prea mult, mai subliniază Telex.hu. Sursa citată nu deține informații dacă băncile au fost vizate în primul rând sau dacă a existat concurență, în orice caz, în final, băncile chinezești au dominat. De asemenea, aceeași sursă maghiară precizează că nu este cunoscut clar dacă o solicitare politică la nivel înalt a contribuit la sosirea chinezilor sau dacă JP Morgan a organizat ea însăși consorțiul.

Așteptări pentru viitor

Potrivit surselor bancare consultate de Telex.hu, această fază nu este atât de interesantă, deoarece este vorba de un împrumut favorabil pe termen scurt, care a meritat să fie semnat și pe bază de afaceri. Dacă JP Morgan organizează obligațiunea, banii pot fi returnați. Telex.hu susține că acest scenariu este de sperat, deoarece, de obicei, nu este un semn bun dacă împrumuturile chinezești se află în spatele unui proiect riscant din punct de vedere comercial – fie că este vorba de o companie de telecomunicații, o autostradă, un port sau o cale ferată.

Sursa citată a putut observa doar caracteristicile generale ale împrumutului punte pe termen. În orice caz, este de obicei posibilă o oarecare prelungire a acestuia, dar împrumutul devine „mai scump”. Cu alte cuvinte, termenul poate fi prelungit, dar dacă există un derapaj, dar după un timp, rata dobânzii va crește semnificativ cu fiecare prelungire. Acesta este cu greu obiectivul Eximbank.

În orice caz, marea întrebare pentru viitor este: dacă va exista o emisiune de obligațiuni pe termen mai lung, cine va juca un rol în aceasta.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Intai Portul Pireu in Grecia. Apoi Autostrada din Croatia. Acum Orbanisatul vasal Chinei

  2. Asa cucerește China lumea, fără război, prin îndatorare.

  3. sponsorul axei antioccidentalism …

  4. Wright Man,autostrada se află in Muntenegru,nu in Croatia,si pentru ca aceasta tară n-a mai putut sa platească ratele la creditele chinezesti,urma ca statul chinez sa preia in administrare zona montana a acestei tari.Ca sa nu se intample acest lucru UE a preluat plata creditului,iar Viktor Orban face în pofidă.A venit la putere,la Budapesta datorita democratiei,iar acum o „spanzură”in piata publică.Cică e puternic!Decat putere d-asta,dobandită prin tradare,mai bine lipsă.