G4Media.ro

China a respins propunerea Statelor Unite de a acorda Taiwanului o „participare…

China a respins propunerea Statelor Unite de a acorda Taiwanului o „participare semnificativă” la ONU / Joe Biden s-a angajat să apăre insula de un eventual atac chinez

„Taiwanul este un partener crucial al Statelor Unite şi o reuşită democratică”, a estimat marţi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pe fondul unor tensiuni tot mai mari cu Beijingul pe subiectul sorţii insulei, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Într-un comunicat, el a cerut restului lumii să „susţină o participare semnificativă şi solidă a Taiwanului în sistemul ONU şi în comunitatea internaţională”, estimând că contribuţia acestuia este necesară pentru a face faţă „unui număr fără precedent de provocări mondiale”.

Reacţia Chinei nu s-a lăsat aşteptată: „Taiwanul nu are niciun drept de participare la ONU”, a declarat miercuri la Beijing purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri taiwaneze, Ma Xiaoguang, amintind că doar statele suverane pot adera la Naţiunile Unite.

Polemica între cei doi giganţi din Pacific are loc în momentul în care regimul comunist a sărbătorit cu mare fast a 50-a aniversare a aderării sale la ONU, în detrimentul guvernului taiwanez care ocupa până atunci locul atribuit Chinei.

Antony Blinken a subliniat că participarea Taiwanului „la anumite agenţii specializate ale ONU” a fost efectivă „în cea mai mare parte a ultimilor 50 de ani”.

El a remarcat totuşi că ea a devenit „recent” imposibilă, în special în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sau a Organizaţiei aviaţiei civile internaţionale – punctând, fără s-o numească, opoziţia tot mai mare a Chinei.

„Excluderea Taiwanului subminează munca importantă a ONU şi a agenţiilor sale”, a insistat el.
Washingtonul susţine cu regularitate o mai bună reprezentare a Taipeiului în agenţiile Naţiunilor Unite şi în reuniunile internaţionale. Dar publicarea unui asemenea comunicat atunci când tensiunile cu Beijingul sunt la un nivel foarte ridicat pe această chestiune, ca şi pe multe alte subiecte, pare să dea un nou mesaj de fermitate.

China consideră insula de 23 de milioane de locuitori, pe care ea n-o controlează, drept una din provinciile sale, aflată în aşteptarea reunificării cu restul ţării.

Dar gigantul asiatic şi-a înmulţit în ultimul timp incursiunile avioanelor militare în zona de identificare de apărare aeriană (Adiz) a Taiwanului, trezind teama unei voinţe de a rupe până la urmă statu-quo-ul – şi determinând Statele Unite să ridice tonul.

Întrebat săptămâna trecută despre posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru a apăra Taiwanul în caz de atac al Chinei, preşedintele Joe Biden a răspuns afirmativ: „Da, avem un angajament în acest sens”, a declarat el.

Afirmaţiile preşedintelui american au fost prost primite la Beijing, care l-a îndemnat la „prudenţă” pentru ca „să nu dăuneze grav relaţiilor sino-americane”.

Guvernul american a avut grijă apoi să asigure că politica sa faţă de Taiwan nu s-a schimbat.
Statele Unite recunosc din 1979 China comunistă, în detrimentul Taiwanului, dar Congresul american impune în paralel să se furnizeze arme insulei pentru apărarea sa.

Sursa: lalibre.be/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Francezii fac scandal din probleme marunte, la fel ca marionetele lor din USR.

  2. – Taiwanul este o provincie chineză milenară, mult mai mult decât Alaska pentru americani, sau insulele Falkland pentru englezi – după mersul lucrurilor, dacă lumea, prin americani și Occident, continuă ca până acum, sânt șanse mari de-un nou război mondial, de data asta total și definitiv, ceea ce nu se merită deloc a fi lăsat să fie.

  3. Va rog nu mai omorâti gramatica