G4Media.ro

Cererea Curții Penale Internaționale de emitere a unui mandat de arestare întărește…

sursa foto: Platforma X/Netanyahu

Cererea Curții Penale Internaționale de emitere a unui mandat de arestare întărește sprijinul intern față de Netanyahu

Dacă titlurile unor articole din Israel erau previzibile de obicei, cererea șefului Tribunalului Penal Internațional în privința unui mandat de arestare pe numele premierului Benjamin Netanyahu a părut să îi ofere liderului israelian una dintre cele mai neașteptate schimbări de situație din îndelungata și turbulenta sa carieră politică, scrie New York Times, citat de Rador Radio România.

„Ipocrizia celor de la Haga”, era titlul unui articol pe prima pagină din Yediot Ahronot, un popular ziar de centru, deseori critic la adresa lui Netanyahu.

Ilustrând indignarea israelienilor din spectrul politic și renunțând la orice imparțialitate, prima pagină denunța „gafa intolerabilă” a procurorului-șef, Karim Khan – o gafă prin care acesta ar fi pus Israelul alături de liderii Hamas, care „caută să îl distrugă”.

Pericolul mandatelor de arestare îi vizează pe Netanyahu și pe ministrul apărării, Yoav Gallant, precum și trei șefi ai organizației Hamas, ei fiind acuzați de crime de război în urma distrugătorului atac lansat de Hamas în Israel, pe data de 7 octombrie, și pentru dura ripostă israeliană din Gaza.

Se pare că tocmai asta i-a atenuat opoziția. O serie de adversari politici din Israel și-au oferit sprijinul. Oficialii americani, care îi criticau planul de invazie în Rafah, au condamnat cu toții demersul TPI (ICC).

Cu doar câteva zile înainte, Netanyahu părea să fie contestat atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Israelienii s-au arătat tot mai nemulțumiți de incapacitatea guvernului, din ultimele șapte luni, de a-și atinge obiectivele proclamate, respectiv anihilarea organizației Hamas și eliberarea celor 128 de ostatici rămași în Gaza, fie ei vii sau morți. Cabinetul urgent de război era pe punctul de a cădea.

În ultimele zile, doi importanți membri ai acestui cabinet, Gallant și Benny Ganz, un fost șef de armată, îl criticaseră pe Netanyahu pentru că nu a pus la punct un plan de guvernare în Gaza. Gantz a dat chiar și un ultimatum, afirmând că partidul său de centru va părăsi guvernul dacă, până pe data de 8 iunie, Netanyahu nu înaintează o strategie clară.

La rândul lor, și Statele Unite, cel mai important aliat al său, au exercitat presiuni semnificative asupra Israelului pentru a-l convinge să pună capăt ofensivei. Iar, luni, atunci când parlamentul israelian s-a reunit după vacanța de primăvară, acesta a devenit obiectul unor proteste care aminteau de cele care au zguduit țara înaintea războiului.

Dar, cel puțin pentru scurtă vreme, s-ar putea ca Netanyahu, recunoscut drept o adevărată Pasăre Phoenix politică, să fie readus în viața politică, impulsionat fiind de un sprijin al populației.

„Deocamdată, toate astea îl întăresc pe Netanyahu”, afirmă Ben Caspit, biograf, vechi critic al premierului și totodată redactor la Al-Monitor, un portal de știri din Orientul Mijlociu. „El se simte cel mai bine în ipostaza de victimă persecutată”, afirmă Caspit referindu-se la Netanyahu, el adăugând că oprobiul instanței internaționale i-ar putea aduce aproape de el pe cei care se săturaseră de revenirea acestui lider conservator.

Caspit spune că, în opinia Israelului, șeful tribunalului și-a dat singur un autogol, creând impresia că pune semnul egal între liderii Hamas, desemnați de cea mai mare parte a Occidentului drept șefi ai unei organizații teroriste, și Netanyahu și Gallant, care ar fi astfel primii lideri ai unei țări democratice puși sub acuzare de această instanță.

Adversarii politici ai lui Netanyahu din sânul guvernului și din opoziție au făcut front comun împotriva instanței.

Într-o declarație făcută marți, Gallant a vorbit despre „paralela” pe care Khan a făcut-o între Hamas și statul Israel, calificând-o drept „josnică”. Iar, potrivit unor experți, și Gallant este pe cale să-și reconsidere poziția.

Procesul instanței îl plasează pe Gallant, rivalul lui Netanyahu din partid, „în aceeași barcă”, afirmă Yonatan Touval, analist principal la Mitvim, un institut israelian pentru cercetări de politică externă, el adăugând că „Gantz se va vedea silit să părăsească guvernul”.

Sursa:
THE NEW YORK TIMES / Rador Radio România / Traducerea: Alexandru Danga

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează