G4Media.ro

Cercetătorii au identificat două tipuri ale noului coronavirus

FOTO: www.scientificanimations.com/ CC BY-SA 4.0

Cercetătorii au identificat două tipuri ale noului coronavirus

Oamenii de ştiinţă din China care studiază originea epidemiei virale au anunţat descoperirea a două tipuri principale de coronavirus care pot provoca infecţii, informează miercuri Reuters, preluată de Agerpres.

Cercetătorii, de la Facultatea Ştiinţele Vieţii a Universităţii Beijing şi de la Institutul Pasteur din Shanghai din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, au avertizat că analiza lor a examinat o gamă limitată de date şi au precizat că sunt necesare analize suplimentare, efectuate pe seturi mai mari de date, pentru o mai bună înţelegere a evoluţiei virusului.

În urma studiului preliminar s-a concluzionat că un tip mai agresiv de coronavirus nou asociat cu epidemia din Wuhan a reprezentat aproximativ 70 de procente din tulpinile analizate, în timp ce 30 de procente au fost asociate unui tip cu o agresivitate redusă.

Prevalenţa virusului mai agresiv s-a redus după începutul lunii ianuarie 2020, au adăugat specialiştii.

”Aceste constatări susţin cu tărie nevoia stringentă pentru aprofundarea imediată şi exhaustivă a studiilor care combină date genomice, epidemiologice şi statistici privind simptomele clinice ale pacienţilor cu boala coronavirus 2019 (COVID-19)”, au notat oamenii de ştiinţă.

Concluziile studiului au fost publicate marţi în National Science Review, jurnalul Academiei de Ştiinţe din China.

Descoperirea vine în contextul unei reduceri a numărului de cazuri zilnice de coronavirus, în urma restricţiilor severe impuse în cea de-a doua economie a lumii pentru stoparea răspândirii epidemiei, notează Reuters.

China a raportat miercuri o scădere a numărului de cazuri noi de infectare cu coronavirus pentru a treia zi consecutiv şi 38 de decese suplimentare. La nivel naţional, bilanţul epidemiei de Covid-19 a ajuns la 2.981 de morţi şi la peste 80.200 de persoane infectate, a indicat Comisia Naţională de Sănătate.

FOTO: www.scientificanimations.com/ CC BY-SA 4.0

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. 3.7 % mortalitate vs 0.1% la gripa sezoniala

    • exact ! si cifrele astea sunt oficial cunoscute de cel putin doua saptamani (eu am citit pe the guardian), si cu toate astea, o gramada de „figuri publice” repeta pe toate televiziunile ca boala are o mult mai mica mortalitate decat gripa sezoniera. Si cand sesizezi contraditiile intre ce declara statul si realitate, incep cu misto-uri de doi bani si „nu intrati in panica!”. Panica o creeaza chiar aceste figuri sinistre, cu minciunile lor- dau clar senzatia ca vor sa acopere ceva

    • Daca 3,7% reprezinta o cifra ca sa cada toata economia mondiala atunci suntem paranoici rau.

    • Pt Jeana Valjeana: ca urmare a masurilor luate, care fac in schimb praf economia, e mortalitatea doar 3.7%. Daca nu s-ar aplica restrictiile respective, ar fi un dezastru, caci intreaga populatie ar risca sa fie infectata. Si atunci economia nu ar „cadea”, ci s-ar duce in cap cu totul

  2. Te razi cu chinezii astia…!
    Acum incearca sa actioneze si ei dupa principiul ‘eu te-am facut, eu te omor’, dar nu prea le iese.

  3. Stim si noi care sunt cele doua tipuri: tipul PSD si tipul PNL

  4. Ce e cu alarmarea asta? Uite statistica conform worldometer ce zice:
    STATISTICS OF THE MONTH
    3,220Coronavirus deaths this year
    84,677Seasonal flu deaths this year.

    • Raportat la cate persoane infectate? Cate persoane ar fi daca numarul celoe infectati ar fi la fel? Do the math!

    • Numarul 84677 este numarul de imbolnaviri, nu de morti. Nr. de morti de gripa sezoniera anul acesta (conform worldometer) este 861. In conditiile in care exista vaccin si exista medicamente pentru gripa sezoniera.

    • scuze, greseala mea, numerele tale (Ciprian), sunt corecte. Oricum, n-are importanta – numarul mai mic de morti de coronavirus se datoreaza izolarii / carantinei din China, etc. Probabil ca altfel ar fi mult mai rau

    • Ciprian, nu este neaparat o problema faptul ca nu stiti cum sa interpretati niste date statistice. Problema este ca insistati sa trageti niste concluzii pe baza nestiintei dvs.
      Poate reusiti sa faceti urmatoarele calcule si reveniti asupra rationamentului dvs.
      Rata mortalitatii coronavirus = 3,4%
      Rata moratalitatii gripa de sezon = 0,14%
      Decese coronavirus = 3.222
      Decese gripa de sezon = 84.770
      Cazuri coronavirus = 94.334
      a) Care este numarul de cazuri de infectie cu gripa de sezon?
      b) Care este numarul de decese de coronavirus daca numarul de cazuri de infectie cu coronavirus este (SPOILER!) 60.550.000.

    • Se pare ca nu merge sa compari mortalitatea intre corona si gripa. Conform articolului astuia (din pacate e in franceza, nu in engleza)

      https://www.liberation.fr/checknews/2020/02/27/la-grippe-saisonniere-est-elle-plus-mortelle-que-le-covid-19_1779682

      mortalitatea la gripa se calculeaza prin extrapolare atat a numarului de morti cat si a numarului de imbolnaviri (e un link in articol spre alt articol cu metoda de calcul). Din contra, la corona se iau in calcul doar cazurile celor care ies pozitiv la test. Din ce zice in articol, daca s-ar face si la gripa acelasi lucru, mortalitatea ar fi mult mai mare, posibil comparabila cu cea a coronavirusului. Banuiesc ca se face asa deoarece e foarte greu sa determini daca o persoana a murit de gripa

    • Nu inteleg de ce anume nu poti compara mortalitatea. Fatpul ca in cazul gripei de sezon calculul se bazeaza pe un model statistic (care, totusi, investigheaza baze de date si foloseste doar datele relevante) nu il face mai putin credibil. Ce este greu de estimat in cazul gripei de sezon, este numal celor infectati. Ptr ca niciununii dintre noi nu ajungem la doctor decit daca gripa prezinta ceva complicatii. Ceea ce face ca rata mortalitatii sa fie chiar mai mica.
      Apropo, nicaieri in cele doua articole nu este mentionat faptul ca gripa de sezon ar putea sa aiba rata mortalitatii asemanatoare cu a coronavirusului, adica de zece-douazeci de ori mai mare.
      Dar se mai pot analiza si alte date obiective. De pilda mortalitatea in cazurile severe sau critice, ptr ca este vorba de internari, care e de 3-4 ori mai mare in cazul coronavirusului. Sau viralitatea, care e de 2 ori mai mare.
      In acelasi timp, va rog sa verificati care este rata mortalitatii in cazul coronavirusului per cazuri inchise – este de 6,8%. De altfel rata mortalitatii in timpul unei epidemii este aparent destul de problematic de calculat si de cele mai multe ori se dovedeste a fi de doua trei ori mai mare decit cifrele din timp real. Ceea ce face ca rata mortalitatii pe cazuri inchise, 6,8% cum ziceam, sa fie mai apropiata de adevar decit cea de 3,4% care este vehiculata in acest moment.