G4Media.ro

Cercetător de la Budapesta: Numărul maghiarilor din Transcarpatia poate scădea sub o…

Cercetător de la Budapesta: Numărul maghiarilor din Transcarpatia poate scădea sub o sută de mii din cauza războiului/ Mai ales tinerii au părăsit pământul natal / Ultimul sondaj a estimat numărul comunității maghiare la 131.000 de persoane

Procentul maghiarilor din Transcarpatia se va modifica, probabil, într-o direcţie negativă, dar nu neapărat pentru că există un schimb de populație, a declarat pentru ziarul ungar „Magyar Nemzet” cercetătorul asociat al Institutului de Geografie CSFK, Katalin Kovály, cu care ziarul amintit a vorbit despre modul în care războiul ruso-ucrainean de un an a afectat populația zonei locuite de maghiari, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador.

Potrivit datelor ONU, aproximativ opt milioane de oameni au plecat din Ucraina de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean în urmă cu un an, ceea ce înseamnă o pierdere gravă a populației în istoria țării est-europene, estimată la aproape 44 de milioane în 2021. Oamenii care au fugit de ororile războiului și-au căutat un refugiu mai ales în țările vecine, printre care şi în Ungaria. Un număr important de refugiaţi au fost primiţi de Polonia, conform estimărilor organizației internaționale, peste un milion și jumătate au fost înregistrați pentru protecție temporară în această țară.
Datele ONU mai arată că, pe lângă locuitorii care au plecat în străinătate, aproape șase milioane dintre cei mai afectați de luptele aprige și bombardamentele din partea de est a țării au devenit refugiaţi interni.

La începutul războiului, sute de mii de refugiați ucraineni au ajuns și în regiunea Transcarpatia. La recensământul din 2001, în zona locuită de maghiari erau peste 1,2 milioane de oameni, dintre care ucrainenii reprezentau aproximativ un milion, în timp ce numărul maghiarilor din Transcarpatia era de 151.000.

Katalin Kovály a menţionat că se poate doar estima câți refugiați interni din Ucraina se află efectiv în Transcarpatia, însă este cert că 156.000 dintre ei s-au înregistrat oficial. „La începutul războiului am crezut că proporțiile etnice în așezările locuite de maghiari se vor schimba, că maghiarii care pleacă vor fi înlocuiți cu ucraineni, dar acest lucru nu pare să fie confirmat acum”, a explicat cercetătorul Institutului de Geografie CSFK, care a adăugat: Refugiaţii încearcă să găsească un nou domiciliu în oraşe precum Muncaci, Beregovo sau Ujgorod. În schimb, populația maghiară trăiește în principal în satele din Transcarpatia. În prezent nu se poate observa că ucrainenii interni ar veni aici în masă și nici faptul că ar rămâne în zonele locuite de maghiari. Cei mai mulţi au plecat din Transcarpatia, iar cei care au rămas nu mai au unde să se întoarcă.

Procentul maghiarilor se va modifica, probabil, într-o direcție negativă, dar nu neapărat pentru că există un schimb de populație, ci mai degrabă din cauza emigrării crescute, a mai subliniat cercetătorul, care a arătat: Se așteaptă îmbătrânirea maghiarilor din Transcarpatia, deoarece tinerii sunt suprareprezentați în rândul celor plecați în străinătate și ei sunt cei care cel mai probabil nu se vor întoarce acasă. Toate acestea vor provoca procese demografice distorsionate, influențând negativ și rata de reproducere. De la izbucnirea războiului, copiii de vârstă școlară ai multor familii, în special băieții, își continuă studiile în instituțiile de învățământ din Ungaria, deoarece pe măsură ce războiul se prelungește aceştia pot primi ordin de chemare, la împlinirea vârstei militare obligatorii.
Răspunzând la întrebarea la cât se poate estima în prezent numărul maghiarilor din Transcarpatia, Katalin Kovály a spus că nu se știe câți au plecat în străinătate, ar putea fi de zeci de mii.

De asemenea, nu se știe câți dintre cei plecați s-au întors sau se vor întoarce. Potrivit cercetătorului, pe lângă perioada de după izbucnirea războiului, data de 1 septembrie a fost decisivă pentru familii, deoarece a trebuit să decidă dacă vor trebui să plece din această ţară, respectiv dacă ar trebui să se întoarcă cei care erau deja în străinătate din cauza începerii noului an şcolar/universitar. În toamna anului trecut, în microregiunea Beregovo, unde locuiesc un număr semnificativ de maghiari, nu s-a înregistrat o scădere drastică a datelor de înscriere: proporția copiilor de vârstă școlară a fost cu opt la sută, iar proporția copiilor de grădiniță a fost cu 11 la sută mai mică în comparație cu septembrie 2021.

„În urmă cu cinci ani, sondajul demografic SUMMA 2017 a estimat numărul comunității maghiare la 131.000 de persoane. Odată cu izbucnirea războiul, numărul maghiarilor din Transcarpați va scădea, probabil, sub 100.000”, a afirmat Katalin Kovály, menţionând că nu este bine pentru dăinuirea maghiarilor nici faptul că sunt supuși unor atrocități continue și măsuri de restrângere a drepturilor în Ucraina.

Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...