G4Media.ro

Cercetare NASA: Radiațiile cosmice din timpul zborurilor spațiale ar putea crește riscul…

Sursa Foto: Pexels.com

Cercetare NASA: Radiațiile cosmice din timpul zborurilor spațiale ar putea crește riscul de disfuncție erectilă la astronauți / Exploziile de supernove  și microgravitația din spațiu pot afecta țesuturile vasculare

Noua eră a zborurilor spațiale cu echipaj uman a început, cu un zbor cu echipaj pe Lună, la bordul capsulei spațiale Orion, programat pentru anul viitor, în cadrul misiunii Artemis II a NASA. În cadrul acestui efort, astronauții vor ajunge doar pe orbita lunară, dar se așteaptă ca această misiune să deschidă calea pentru Artemis III, planificată pentru decembrie 2025, o misiune care va trimite membrii echipajului să pună efectiv piciorul pe Lună, transmite Space.com

Astfel, pentru a se asigura că omenirea este pe deplin pregătită pentru aceste șederi mai lungi în spațiu, care ar putea include în cele din urmă călătorii lungi pe Marte – va dura șapte luni doar pentru a călători până la Planeta Roșie – oamenii de știință investighează efectele spațiului asupra sănătății umane. Iar acest lucru include experimente care se concentrează pe efectele mediului spațial asupra sănătății sexuale.

În acest sens, o nouă cercetare finanțată de NASA sugerează că expunerea la niveluri ridicate de radiații cosmice galactice – asociate cu fondul de particule extrem de energetice din spațiu, legate de evenimente din afara sistemului solar, cum ar fi exploziile de supernove – și microgravitația din spațiu pot afecta țesuturile vasculare. Afectarea țesuturilor vasculare poate duce, de asemenea, la disfuncții erectile, iar cercetarea a indicat că astfel de disfuncții pot persista chiar și după ce astronauții se întorc pe Pământ și trec printr-o perioadă lungă de recuperare.

„Având în vedere că în următorii ani sunt planificate misiuni cu echipaj uman în spațiul cosmic, această lucrare indică faptul că sănătatea sexuală ar trebui monitorizată îndeaproape la astronauți la întoarcerea lor pe Pământ”, a declarat Justin D. La Favor, de la Universitatea de Stat din Florida, coautor al unui articol despre aceste descoperiri.

Pe Pământ, oamenii sunt protejați de particulele încărcate de mare energie care alcătuiesc radiațiile cosmice datorită magnetosferei planetei noastre. Astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) sunt protejați în mod artificial, dar sunt totuși expuși într-o săptămână la fel de mult ca o persoană de la suprafața Pământului într-un an.

Cu toate acestea, atunci când astronauții își vor petrece timpul pe Lună și pe Marte, vor fi mult mai puțin protejați eficient împotriva particulelor.

Decât să expună oamenii la astfel de radiații și la o „imponderabilitate” efectivă, care era cealaltă preocupare, fără o pregătire suficientă, Favor și echipa sa au realizat primul studiu pentru a calcula efectul radiațiilor cosmice galactice și al microgravitației asupra disfuncției erectile înainte de viitoarele misiuni spațiale.

„În timp ce disfuncția erectilă afectează mai mult de jumătate dintre bărbații cu vârsta de peste 40 de ani și reprezintă un factor important pentru satisfacția în viață, consecințele călătoriilor în spațiu asupra funcției erectile sunt încă obscure”, a scris echipa într-un studiu despre rezultate.

Totuși, ei au folosit ca subiecți 86 de șobolani adulți masculi Fisher-344, așa că aceste rezultate nu au ajuns încă la testele pe oameni. Șobolanii au fost mai întâi expuși la microgravitație simulată și la raze cosmice galactice simulate, în grupuri, la Laboratorul de radiații spațiale operat de NASA, situat în New York.

Apoi, analizând țesuturile șobolanilor un an mai târziu, Favor și colegii săi au descoperit că până și o expunere scăzută la razele cosmice a dus la o creștere a stresului oxidativ – care poate deteriora celulele, proteinele și ADN-ul.

Stresul oxidativ poate contribui la îmbătrânire și ar putea juca un rol în dezvoltarea unei serii de condiții de sănătate, inclusiv diabetul, cancerul și bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. De asemenea, a fost legat de o creștere a posibilității de disfuncție erectilă printr-un răspuns coordonat la deteriorarea țesutului vascular. Astfel, se crede că expunerea la razele cosmice prin intermediul stresului oxidativ afectează funcția arterei care alimentează cu sânge țesutul erectil. Echipa a constatat, de asemenea, că microgravitația a avut un efect negativ similar asupra disfuncției erectile, dar acest efect a fost mai puțin pronunțat.

Pentru a combate stresul oxidativ, corpul uman produce în mod natural antioxidanți, iar cercetările echipei indică faptul că tratamentul cu antioxidanți specifici ar putea contribui la îmbunătățirea funcției țesuturilor expuse la razele cosmice.

„În timp ce impactul negativ al radiațiilor cosmice galactice a fost de lungă durată, îmbunătățirile funcționale induse prin direcționarea acută a căilor redox și a oxidului nitric în țesuturi sugerează că disfuncția erectilă ar putea fi tratabilă”, a concluzionat Favor.

Un articol care descrie aceste rezultate a fost publicat la 22 noiembrie în revista Federation of American Science for Experimental Biology (FASEB).

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...